img

Et lite sjakk-sjokk

08.jan.2007 @ 20:06:52

Noe av det jeg er mest stolt sjakklig sett, er et trekk som var utenkelig - sjakklinjen på NTG.

For det var helt fjernt og umulig - sjakk på et toppidrettsgymnas?! Jeg husker ikke hvordan ideen kom opp, men det var sikkert en jobbjaktende Simen Agdestein som gjerne har kreative påfunn også utenfor brettet.

Jeg ble involvert som leder i Ungdommens Sjakkforbund. Som student hadde jeg tid å sløse på et tilsynelatende så håpløst prosjekt. Bare buss tur-retur Linderud i Oslo til NTG i Skuiveien i Bærum var jo en dagsreise ...

I alle år har idrettsfolket ledd litt av sjakk, og avvist medlemsflørter. Så skulle plutselig sjakkynglingene gå på skole med brytere og alpinister? Ville pinglene klare de fysiske kravene?

Jan Erik Aalbu
Jan Erik Aalbu - det føles som han er overalt.
Jammen hadde han ikke en finger med i oppstarten av NTGs sjakklinje også ... (Foto: Nettavisen)


Men NTG-ledelsen var fordomsfrie, og godtok uten dikkedarer sjakk som idrett. Det er også kjent at fysisk trening lønner seg i toppsjakk. Simen var jo blant de beste på kondisjon på fotball-landslaget, og Garry Kasparov har hevdet at fysikken er en grunn til at menn jevnt over spiller bedre enn kvinner.

Simen om Magnus: Han er like god som Bjørndalen

Jeg var på mange møter hos NTG (husker bl a den nye VIF-direktøren Jan Erik Aalbu som en virvelvind ut og inn av møtene), der særlig økonomien i prosjektet voldte hodebry, gikk det ut brev til sjakklubbene om støtte. Mange var skeptiske - noen krevde like godt å få bestemme lærer og opplegg hvis de skulle gi noe!

Akkurat det lo de godt av på NTG. Simen var selvskreven - med sin unike bakgrunn fra fotball og sjakk. Han var den eneste de ville ha.

Det endte med at ingen av de lovete kronene fra klubbene ble krevet inn, fordi Simen ikke ville «stå i gjeld». Men forbundet ga litt støtte, tror det var 30.000 kr i året - penger sjakklinjen virkelig trengte i starten.

Men jeg husker også en annen reaksjon, fra en far i Drammen: Dette kommer til å bli historisk hvis dere klarer det!

Og hva hadde mange av dagens unge stortalenter vært uten dette kraft- og kompetansesenteret i Bærum? NTG rekrutterer også hundrevis av nye medlemmer hvert år på barneskoler, noe som har stor økonomisk betydning for krets og forbund.

Jeg er også ganske sikker på at NTG Sjakk gjorde at Simen ikke gikk forsvant fra det organiserte sjakklivet, men i stedet ble en svært viktig brikke.

Sånn sett har det alltid vært et mål for Simens sjakkavdeling "å utvikle ressurspersoner for norsk sjakk, ikke bare gode sjakkspillere". Her er Tarjei Svensen og Victor Hansen gode eksempler.

Se rapport etter første skoleår

Alt dette gjør at jeg har et spesielt forhold til NTG og jeg spilte for klubben i fem sesonger før laget ble lagt ned.


Jeg var også med NTG på en uforglemmelig tur til Kina i 2003 - les reisebrevene her - og til Isle of Man samme år.

Etter 4. plass i lag-NM både i 2003 og 2004 - og hele fire NTG-lag i finalen i Trondheim i 2004, er klubben nå ute av seriesystemet pga for liten bredde og interesse blant medlemmene for å spille.

I 2000 kom et høydepunkt da NTG vant uoffisielt VM for skolelag i New York, med (nå GM) Leif E. Johannessen, Flemming Christenson, Daniel Hersvik, Harald Borchgrevink, Nikolas Mellem og Michel Sterk på laget.


NB! Harald Borchgrevink vil gjerne også ha med at han spilte remis mot selveste Kasparov i det store eplet.

Simen mot Magnus, NM 2005
Simen vs Magnus i NM i 2005. Simen vant etter 17 timers spill - men i fjor tok Magnus revansje. (Foto: Paul Weaver, Nettavisen)

Magnus Carlsen og Simen Agdestein har også tatt gull og sølv for NTG i de to siste norgesmesterskapene. Nettavisen dekket stikkampene mellom de to live.

Akkurat nå er en stor kontingent fra NTG i Budapest. De fleste håver inn ratingpoeng - se resultatene.

I Budapest er forresten Laszlo Nagy primus motor, en røslig kar som kastet militæruniformen for å leve av sjakk. Han er en sjarmerende luring, akkurat som drosjesjåførene i byen (vel, de er bare lure ...).

PS! Hvis du vil spille i Budapest, kontakt Nagy - alias MrFirstSaturday - på nettet eller send e-post til firstsat@hu.inter.net. Han arrangerer turneringer som starter første lørdag i hver måned.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=3478238
hits