Flau finale

12.mar.2007 @ 21:34

En het potet i sjakk-Norge er Telioserie-finalen der Moss og OSS ble enige om uavgjort like etter start i siste runde.

Moss' lagleder tilbød remis på alle seks bordene - samtidig! OSS tok gladelig imot, de vant serien og fikk endelig Leif Øgaard i mål som stormester. Moss fikk tredjeplass.

Reaksjonene på avtalen har vært sterke.

- Dette liker jeg meget dårlig, skriver president Torstein Bae på sin blogg. Han vil nå se på reglene.

- Svært dårlig reklame for sjakken, sier Hans Olav Lahlum. Lederen i Reglementsutvalget også synes det er en interessant regelsak (mer om det lenger nede).

Det skal sies at OSS fikk godkjenning av turneringsleder før de tok imot tilbudet, så det er vanskelig å bebreide dem formelt sett.

Men du kan du tenke deg ramaskriket om RBK (som allerede seriemester) og Brann (medaljekandidat) fant ut at de skulle spille 0-0 i siste serierunde. Noen prater litt ute på banen og alle ser at de kan tjene på det. Så blir det 0-0 uten skudd på mål. Brann tar bronse på bekostning av Viking som har spilt en ærlig kamp og tapt.

Ingen kunne tatt lagene for å ha gjort noe galt, men det ville blitt stemplet som usportslig og ført til en mediestorm uten like.

Feighetsmedalje
Ungarn tok fire raske remiser i siste runde mot gullvinner Armenia i OL i fjor, og ble straffet med 5. plass - pluss en feighetsmedalje av den kjente sjakkjournalisten Mig Greengard

Vi får nesten være glad for at Telioserien ikke har samme medietekket som Tippeligaen. Som Torstein Bae skriver: «Heldigvis hadde ikke pressen møtt opp til siste runde».

Og - er det som skjedde i det hele tatt lov? Mange har tolket reglene i øst og vest. I FIDEs engelske versjon står det noe vesentlig som ikke er med i den norske versjonen:

"A team captain should influence his team always to follow both the letter and the spirit of Article 12 of the FIDE Laws of Chess concerning the conduct of the players. Team championships should be conducted particularly in the spirit of the highest sportsmanship.

Article 12: The conduct of the players 12.1: The players shall take no action that will bring the game of chess into disrepute."

Henvisningen til punkt 12 i lovene er krystallklar. Har opptrinnet brakt sjakken i vanry? I så fall har Moss og OSS brutt reglene.

Husk kommentaren til president Bae, så ser du at han er snublende nær å svare ja.

RU-leder Hans Olav Lahlum sier at det er en «interessant prinsippsak». Jeg presiserer at Lahlum ikke påstår eller konkluderer med at det foreligger noen straffbare regelbrudd, han har også erklært seg inhabil i RU i kraft av spiller på Porsgrunn som ble direkte berørt.

Men hans synspunkt på selve reglementet er relevant, siden flere forståsegpåere har kommet med klare meldinger, mens mannen som altså har best greie på dette i Norge mener at problemstillingen er interessant.

Han vet at FIDE slår fast at lagsjakk er noe eget og skal spilles «in the spirit of the highest sportsmanship». Det gjør ikke saken bedre at akkurat denne matchen ble overført live på nettet. Publikum ble snytt.

Og hvorfor dette styret? Moss er sint på dommeren etter en sak i 2. runde (!). Laglederens skriver på nettet at det hele var en «stille protest», og da skal man lytte.

For slik snakker ingen som har opptrådt korrekt.


Kommentarer:
Postet av: Kristian

Vi kan godt fortsette her, ole. Den hovedsakelige årsaken til at dette har vært et "stort diskusjonstema" er din uttrettelige vilje til å se bort fra hva alle andre prøver å forklare deg. Dette er tydeligvis noe man lærer i TV2 hvor uetterrettelighet jo er gjennomgangstonen.

12.mar.2007 @ 22:47
Postet av: ole v

Hvem er alle andre? Og hvem er disse regelkjennere viser du til? Tvert imot ser jeg masse innlegg fra ulike personer på nettet i dag der de er svært kritiske.

Uetterrettlighet er visst smittsomt :)

12.mar.2007 @ 23:09
URL: http://olevalaker.nettblogg,no
Postet av: Gunnar S

Siden dette virker som å være en stor sak må jeg stille et spørsmål: Dersom to spillere spiller en kort Remi i siste runde,og blir nummer 1 og 4 i turneringen er det å handle mot reglene ?

Det blir jo akkurat det samme som har skjedd her. To lag avtaler at man er fornøyd med et uavgjort resultat. Forskjellen på lagsjakk og vanlig sjakk er jo at man spiller på et lag og individuelle resultater ikke betyr noen ting det er LAGET som betyr noe.
Trist at noen vil prøve å lage en stor sak ut av dette her, men sånn er jo dessverre sjakkmiljøet som jeg av en eller annen grunn har kommet tilbake til.

Siden jeg ikke er Jurist eller Journalist så orker jeg ikke å kommentere alt om regler fra bloggen til Bae, men tror noen bør se seg i speilet dersom de mener at OSS og Moss har gjort noe galt. Virker jo som noen har en annen agenda enn det som kommer fram her.

12.mar.2007 @ 23:22
Postet av: Kristian

Ole, med din seneste (for det kommer jo flere) kommentar bekrefter du bare mitt poeng.

12.mar.2007 @ 23:25
Postet av: ole v

Som nevnt over har FIDE presisert at lagsjakk er noe eget: "Team championships should be conducted particularly in the spirit of the highest sportsmanship."

Det burde vel være svar på spørsmålet.

Og ja, hehe, det er selvsagt sjakkmiljøet er noe i veien med - og ikke lagene balanserer på grensen av reglene og som setter sjakken i et dårlig lys ...

12.mar.2007 @ 23:34
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: ole v

Jada, Kristian, du har jo en tendens til å bli usaklig når du ikke har noe vettugt å svare :)

12.mar.2007 @ 23:35
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Joachim Solberg

Det er trist ar Øgaards GM-tittel blir smusset ned i denne bloggen. Her har Moss og OSS spilt god sjakk denne sesongen og innser at uavgjort gir begge en god plassering. En rask uavgjort et meget forståelig.At det skulle rake noen andre hva disse to lagene gjør i sin match er meg ubegripelig. Det er de 12 spillerne og lagledere som bestemmer hva de gjør med sine partier. Hvis de andre lagene i Telioserien er misfornøyde med egen plassering i Telioserien, får de bare skjerpe sitt eget spill neste år. Dette er bare oppgulp fra dårlige tapere.

12.mar.2007 @ 23:38
URL: http://www.altasjakklubb.no
Postet av: Gunnar S

Ja du Ole du er en fin fyr.

Så du mener at lagsjakk skal ha andre regler enn vanlig sjakk? Ja det sier vel det meste om hva du vil oppnå.

Det er fint at du kan være "moralens vokter" og få fram at her har det skjedd noe galt i dine øyne.

Sjakkmiljøet er det ikke noe galt med, men av en eller annen grunn tror jeg det finnes flere kverulanter der enn ellers, men det er bare en amatør på sjakkbrettet sin holdning.:)


12.mar.2007 @ 23:42
Postet av: ole v

Joachim Solberg: At mange andre på nettet i dag også har påpekt det uheldige, det usportlige, det pinlige og muligens regelstridige i at to lag avtaler remis på alle bord etter fem minutter - hva har dette med Øgaards GM-tittel å gjøre? Du må klare å skille snørr og bart.

Artig for øvrig at det kommer nok et innlegg fra en med tilknytning til de aktuelle lagene. Dette må jo plage dere veldig...

Ikke så rart: Jeg har i kveld vært i kontakt med RUs leder Hans Olav Lahlum, som kaller episoden "svært dårlig reklame" for sjakken. Han er altså helt på linje med president Bae.

Og regelmessig kaller han det en interessant prinsippsak. Oops, Kristian, det var ikke så enkelt likevel? :)

12.mar.2007 @ 23:53
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Joachim Solberg

Til ole v: Jeg har fulgt med i både norsk og internasjonal sjakk i en 20 årsperiode. Det har forekommet slike matcher under mange olympiader uten at noen har reagert på det. Jeg kan ikke si at jeg kjenner til noen regel som forbyr lag å bli enige om remis etter kort tid i lagsjakk. Grunnen er enkel: Det finnes ingen slik regel! Yggeseth sa remiser var greit da lagleder Moen spurte. Som en ledende turneringsleder i norsk sjakk, får vi stole på at han kjenner reglene.Og er det slik at du og preisident Bae sitter med fasiten til hva som er usportslig. Skal dere bestemme om 12 mennesker skal få lov til å spille remis hvis de vil det? Jeg har opplevd endel usportslig ved sjakkbrettet, men dette er ikke i nærheten av å falle inn i den kategorien. her har vi å gjøre med voksne mennesker som dyrker sin hobby og blir enig om å spille uavgjort. Jeg tror vi skal la de bestemme selv hvilket resultat de ønsker i partiene sine.

13.mar.2007 @ 00:01
URL: http://www.altasjakllubb.no
Postet av: ole v

Gunnar S: Moss lager altså en hevnaksjon fordi dommeren var slem i 2. runde. Hvem er kverulantene??

13.mar.2007 @ 00:06
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Gunnar S

Ole,
Regnet med et sånn svar og ikke et svar på spørsmålet mitt.

13.mar.2007 @ 00:09
Postet av: ole v

Joachim Solberg: Selvfølgelig finnes regelen. Den er også sitert her på bloggen.

Så selv om Yggeseth er en bra mann som jeg har stor respekt for, velger jeg også å høre litt på RUs leder som mener det er en interessant prinsippsak.

13.mar.2007 @ 00:13
Postet av: Ole V

Gunnar S: Eh, spurte du om noe? Det med lagsjakk, mener du? Det har jeg svart på allerede: FIDE sier at det ER forskjell. Det er altså ikke jeg som har funnet på det.

Det heter: "Team championships should be conducted particularly in the spirit of the highest sportsmanship."

Nå venter jeg spent på svar på spørsmålet mitt...

13.mar.2007 @ 00:17
Postet av: Joachim Solberg

Til Ole V.:Den regelen jeg finner i bloggen nevner overhodet ingenting om at tidlige remiser bryter mot FIDES sportsmanship.Og man bringer overhodet ikke sjakkspillet i vanry ved å ta tidlige remiser. Da ville jo Petrosjan, Spasskij, Geller, Andersson m.flere. vært utestengt i sin samtid,men meg bekjent ble det ikke iverksatt noen sanksjoner mot disse spillerne. Ganske enkelt fordi deres raske remiser ikke brøt med god sportsånd. De var gode mennesker som likte å røke fredspipe med hyggelige kolleger. Gjennom sitt storsinn sørget de for å bevare en gemyttlig og god tone i sjakkverden.Spaskij og Andersson er etter mitt syn to meget kloke, fairspillende sjakkspillere som likte raske remiser for så å kunne ta et slag tennis. Skal vi hate dem for det?

13.mar.2007 @ 00:21
URL: http://www.altasjakklubb.no
Postet av: Gunnar S

Ole,
Du mener altså at setningen " be conducted particularly in the spirit of the highest sportsmanship" gjør at reglene er forskjellig på vanlig sjakk og lagsjakk ?

Da er det klart for meg at hurtige remiser i lagsjakk er ikke lov i følge din tolkning, men det er lov i vanlige individuelle turneringer for der skal man ikke opptre på samme måte


13.mar.2007 @ 00:23
Postet av: Ole V

Gunnar S: Du svarte altså ikke på spørsmålet. Akkurat... :)

Og Joachim S: Her igjen er det forskjell på lag og individuelt. Det er selvsagt ikke god PR at to toppspillere tar remis etter fem minutter (det så vi jo forbløffende lite av i Linares - Morelia også), men det er uansett noe annet enn et helt lag gjør det i en avgjørende eliteseriekamp.

Det skulle tatt seg ut om Brann og Rosenborg fem minutter ut i siste runde ble enige om å spille 1-1. Det hadde det blitt et ramaskrik uten like.

Det er nesten bra at Telioserien ikke har samme medietekke...

13.mar.2007 @ 00:31
Postet av: Gunnar S

Såvidt jeg vet er det vel ikke lov å tilby uavgjort i en fotball kamp, men fram til denne helgen var det lov i sjakk dersom jeg ikke har tolket noe feil da :)

13.mar.2007 @ 00:43
Postet av: Neil Benn

Jeg har gitt min mening andre steder, men skal bare gi noe nøkkelord til:

feige, usportslige, juks, kynisk, ulovlig, uetisk, fiasko.

13.mar.2007 @ 00:57
Postet av: ole v

Gunnar S: Du svarer fortsatt ikke. Det er jo litt morsomt når du krever at andre skal svare på dine spørsmål ...

13.mar.2007 @ 07:28
Postet av: Joachim Solberg

"Det er selvsagt ikke god PR at to toppspillere tar remis etter fem minutter..."
Nei, det kan sikkert være noe i det, men spiller vi på vårt nivå egentlig sjakk for den gode PR-ens skyld? Jeg spiller sjakk fordi det er et interessant spill og fordi jeg ønsker å omgås gode kolleger og oppnå visse resultater med spillingen. Om man kommer i en situasjon der en rask remis eller flere er lønnsomt, blir det selvfølgelig vurdert enten man spiller individuelt eller lagsjakk.Tror det skal bli svært vanskelig å hindre at to lag skal ta raske remiser i en situasjon der det er en vinn-vinn situsjon for begge lag. Da vil det bli en overstyring jeg tror er enda mer skadelig for sjakken enn at vi får noen raske remiser. Kan ikke se at disse remisene har skadet sjakken. Her fikk en hedersmann i norsk sjakk en tittel han kanskje ikke ellers ville fått. Jeg velger å glede meg over det og at OSS fikk et velfortjent mesterskap:)

13.mar.2007 @ 07:55
URL: http://www.altasjakklubb.no
Postet av: ole v

Joachim Solberg: Hvis ikke siste runde i eliteserien har noe med PR å gjøre, så vil aldri noe i sjakk ha det. Pressen var invitert, sponsorer har betalt for moroa og partiene ble overført live.

Men som Torstein Bae skriver: Heldigvis hadde ikke pressen møtt opp til siste runde...

13.mar.2007 @ 08:11
Postet av:

Har tidligere fått med meg de seriøse mediene i Norge betegner TV2Nettavisen som "seksårsklubben".

Dersom Valaker er representativ får resten av redaksjonen forstår jeg nå godt hvorfor de har fått denne betegnelsen.

13.mar.2007 @ 08:46
Postet av: ol e v

At Aftenpostens Arne Hole liker å kritisere livedekningen på sporten på Nettavisen - en sportsjournalist er altså "de seriøse mediene i Norge" - har mye med denne saken å gjøre.

Imponerende innspill av den anonyme østfoldingen - igjen :)

13.mar.2007 @ 08:51
Postet av: ole v

SLETTET.

Det siste innlegget som ble lagt inn her, fra en anonym østfolding, er slettet nå. Det er første gang jeg har måttet slette et innlegg på denne bloggen. Men jeg har skrevet før jeg ikke aksepterer anonyme personangrep. Skriv gjerne drit om meg, det tar jeg ikke så veldig tungt, men dette innlegget inneholdt også ufine karakteristikker en annen person, skrevet i feighetens drakt.

13.mar.2007 @ 09:40
Postet av: Gunnar S

Ole,
Var det dette du ville jeg skulle svare på
"Moss lager altså en hevnaksjon fordi dommeren var slem i 2. runde. Hvem er kverulantene??"

Hevnaksjon ? Ser at Paul har skrevet en "stille protest" i Tromsø sin gjestebok, men skjønner ikke hvem vi hevner oss på. 3-3 var et ok resultat for Moss og OSS var happy.

Dersom du mener at jeg kverulerer når jeg spør et spørsmål om man har forskjellige regler i følge din tolkning av en av FIDE sine setninger "in the spirit of the highest sportsmanship". Jeg mener den gjelder alle former for sjakk.

Skjønner vi er uenig hva som skjedde så vi kommer nok ikke lenger.

Har et siste spørsmål til deg om du ikke liker østfoldinger? Hver gang noen skriver noe anonymt du ikke er enig så antyder du at det er østfoldinger ??
13.mar.2007 @ 12:37
Postet av: ole v

Jeg har bodd i Askim, så jeg har ingen problemer med østfoldinger. Men anonyme østfoldinger med personangrep og som ikke er i nærheten av å holde seg til saken, kan jeg betakke meg for.

Jeg mente ikke at du kverulerte overhodet.

Jeg siktet til et tidligere innlegg der du delte ut kverulant-stempel - og ja, jeg er sikkert det - men da spør jeg om ikke er noen kverulanter i Moss også? Det er jo pussig at laget ditt har vært involvert i alle tre bråkesakene i årets Telioserie, eller...?

13.mar.2007 @ 12:42
Postet av: Gunnar S

Meningen min var aldri å gi noen et kverulant stempel, men jeg tror det finnes mange av de i sjakkmiljøet. Vi finner sikkert noen i Moss og :)

Det jeg lurte på var bare hvordan du kunne se det var østfoldinger som skrev :)


13.mar.2007 @ 12:47
Postet av: ole v

Det var gjetning, basert på liknende anonyme innlegg på bloggen til Torstein Bae. Jeg antok at de var fra samme person, så bekreftet han jo også til slutt at han var fra Østfold (i innlegget jeg måtte slette). Tittelen var nemlig "Ja, jeg er fra Østfold" ... :)

13.mar.2007 @ 12:52
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Bjørn Gunnar Nesse

Det har alltid vært slik at man på slutten av turneringer har "safet" med en remis i siste runde for ikke å risikere en god plassering, selv Anand og gutta gjør dette. Denne muligheten har man rett og slett tilkjempet seg gjennom godt spill tidligere i turneringen.
Det vil være umulig å lage et regelverk som "forbyr" remiser i gitte situasjoner og prinsippielt er det umulig å stille andre krav til "lagmoral" enn til enkeltspilleres "moral" i en slik sammenheng.
Valakers henvisning til en tilsvarende tenkt situasjon i en seriefinale i fotball er allikevel høyst relevant. Dersom sjakk var en folkesport i Norge på linje med fotball ville vi selvsagt fått sterke reaksjoner på det som skjedde - jeg tror ikke 5000 fremmøtte i Oslo Spectrum ville nikke smilende og glede seg over at årets Telio"finale" gikk hygggelig og fredelig for seg.
Selv om jeg forutsetter at det ikke forelå noen avtale i forkant må det være grunn til å diskutere saken - selv antar jeg at OSS vil forbigå sisterunden i stillhet når klubben lager sin årsberetning.
Bjørn Gunnar

13.mar.2007 @ 14:23
Postet av: Tabloid

Denne lagkampen bør vel sammenlignes med sisterundekampen i eliteserien den sesongen Tromsø (?) slo Rosenborg 6-0, noe som selvfølgelig fikk konsekvenser for nedrykkstriden.

Sammenligningen med fotball er vel ellers dessverre som å sammenligne mygg og elefant.

Valaker! Når det gjelder sjakk er all oppmerksomhet god oppmerksomhet!

Få det på forsida av avisene, med illsinte lagledere, injurierende utspill, bekymrede kommentarer fra sponsor Telio og en tabloid overskrift, f.eks "SJAKK-KRIG(med undertittelen "Magnus: Jeg er sjokkert!")

Så skaffer vi sjakken mange flere medlemmer enn med ditt triste forsøk på å dysse ned.

13.mar.2007 @ 18:30
Postet av: ole v

Du tenker muligens på Rosenborg - Tromsø 0-1 på overtid i 2003?! Ja, det var en treffende sammenlikning og du bommet bare med fem mål ...

Ellers høres det jo som vi har et stort talent som friske saker i deg, så det er bare å gå i gang.

13.mar.2007 @ 18:45
Postet av:

He he, ja Valaker, nå må du snart fyre litt oppunder bålet... Debatten ebber jo ut uten deg...

13.mar.2007 @ 18:46
Postet av: Malecon

Jeg forstår det må være frustrerende for en spiller som nærmest alene har spilt bort medaljesjansene for sitt lag på tross av at han bare har spilt 3 partier i Telioserien. ( RP ca 1700).
Du er tilgitt dine frustrasjoner!
Men noen billig remis får du ikke nestegang heller.
PS! Prøv å stille fullt lag neste gang.

13.mar.2007 @ 18:52
Postet av: ole v

Hehe, det var et bra innlegg. Ja, jeg må innse at jeg har en stor del av skylden, noe jeg også har omtalt her på bloggen før (forrige innlegg).

Hva det har med denne saken å gjøre, er imidlertid litt uklart for meg.

13.mar.2007 @ 18:56
Postet av: ole v

"Malecon" - det var et kreativt pseudonym. Særlig når jeg nå vet hvem som skrev.

Vi kan jo si så mye som at "Malecon" er involvert i selve hendelsen.

Ellers er det interessant at personen som innrømmet at han var fra Østfold i et innlegg jeg måtte slette fordi det inneholdt ufine personangrep, prøvde etterpå å legge inn et innlegg i en annen debattants navn ...

14.mar.2007 @ 11:19
Postet av: Roar Kjellstrøm

Hehe artig debatt. Men er det ikke ganske enkelt egentlig? Spillet sjakk og alle regler nasjonale og internasjonale tilater tilbud om remis i alle spillets faser, måtte det være etter 1 minutt eller 6 timer er dette likegyldig. Ergo er konklusjonen at sjakk i utgangspunktet er et uetisk spill når det blir satt i konkuransperspektiv med penger og titler på spill. Eneste faire konkuransen er "match-play" mellom 2 spillere hvor det må kåres en vinner til slutt, en rask eller sen remis mellom disse innvirker kun disse og ingen andre. I åpen turnering eller lagsjakk vil remiser bli brukt taktisk og eller uetisk hver gang en konkuranse avvikles. Derfor, eneste faire måten å arrangere konkuranser på er som utslagningsturneringer, både for lag og individuelt, ville ikke dette løst alle disse uløselige"moralske" dilemmaer i disse sakene?
Roar

14.mar.2007 @ 15:59
Postet av: ole v

Hei, Roar. Artig å høre fra deg. Tror nok du ikke har fått med deg hele regeldebatten - dette er slett ikke så enkelt. Det er flere paragrafer som kan komme til anvendelse i dette tilfellet (se saken over og innlegg på Tromsøs gjestebok). Vi har også en forbundsdommer som mener at det en "interessant prinsippsak".

Nå skal jo også forbundet se på reglene, for å tette hull som eventuelt finnes der.

14.mar.2007 @ 16:27
Postet av: Solomon

Hva hjelper det om forbundet tetter hull når turneringen er FIDE-ratet? Er det ikke FIDE som eventuelt må tette hull?

14.mar.2007 @ 21:16
Postet av: Roar Kjellstrøm

Ole, jeg har fått med meg hele diskusjonen. Mitt poeng er, spillere som har felles utbytte av å spille remi (inviduelt og lag) vil spille remis uansett regler. Så derfor er denne diskusjonen relativt ørkesløs. Mulig man kan finne noen paragrafer som kanskje taler imot avvtalte lag remiser, men siden ingen har deffinitivt klart å sette fingeren på noe konkret er jo dette relativt i gråsonen uansett. Man kan aldri hindre 2 spillere som har utbytte av det til å ta stor risiko.

Så tilbake til mitt forslag fra forrige innleg, ville ikke matchplay/utslagning løse problemet som ikke lar seg løse ved regelendringer uansett?

Roar

15.mar.2007 @ 08:27
Postet av: Joachim Solberg

Du har et godt poeng der, Roar. I dette tilfellet var begge klubbene etterhvert som kampen skred fremover interessert i uavgjort. Dette førte til gode plasseringer for begge lag og at Øgaard fikk en etterlengtet GM-tittel. Man fikk jo også ryggdekning fra Yggeseth for at dette var i orden. Slik praksis har jo også vært helt i orden i mange tiår innen FIDE. Jeg tenker da på sjakk-OL, f.eks i siste OL der Armenia spilte fire remiser mot Ungarn uten at det ble noen sak av det.Når turneringsledelsen gir aksept for at et slikt tilbud er i orden, nytter det ikke å komme i ettertid å klage. Det blir for dumt. Man forventer jo at turneringsledelsen i NSF er kompetent til å svare på slike spørsmål. Når man får et svar som godkjenner seks remiser, regner man at det er iorden.Men dette er ikke første gang NSF behandler Moss dårlig. Vi hadde en sak tilbake på 1990-tallet der motstanderen fikk aksept på at det var greit å komme til lagkamp kl.13.30...

15.mar.2007 @ 09:31
URL: http://www.altasjakklubb.no
Postet av: Roar Kjellstrøm

Hele poenget her er jo om man er ute etter å "ta" Moss og/eller OSS, eller om målet er en konstruktiv diskusjon vedrørende denne problemstillingen generelt. På meg virker det desverre som om man er ute etter å "ta" noen. Skal denne diskusjonen noen gang bli konstruktiv må dere bli ferdig med OSS-Moss matchen og heller se problemstillingens prinsipielle grunnlag.

Roar

15.mar.2007 @ 09:40
Postet av: Roar Kjellstrøm

Forslag til kåring av Norgesmester for lag: åpen cupturnering i hver landsdel, hvor man til slutt har 8 lag igjen. Disse trekkes mot hverandre og spiller 2 matcher mot hverandre hvit/sort på alle bord. 4 sammenlagtvinnere trekkes mot hverandre, gjennta denne prosedyren 2 ganger til og vi står igjen med vår vinner.
Roar

15.mar.2007 @ 09:45
Postet av: Joachim Solberg

Meget kloke ord fra din side her, Roar.Cupsjakk er alltid uhyre interessant. Hvis vi kunne fått til en slik modell kunne det godt prøves ut.

15.mar.2007 @ 09:55
URL: http://www.altasjakklubb.no
Postet av: ole v

Hei, Roar. Jeg kan ikke snakke for andre som har tatt ordet i debatten, men jeg kan love deg at jeg hadde skrevet det samme om det var Asker, Porsgrunn, 1911 eller hvem det måtte være som drev med slike avtaler i en avgjørende kampen.

Men hvis det var Oslo Vest, hadde jeg vel krøpet sammen og sagt minst mulig ... :)

15.mar.2007 @ 19:00
Postet av: David L

3 poeng for seier og 1 poeng for uavgjort er det enkleste virkemiddelet for å redusere denne typen hendelser. Man kan også innføre 3 poeng for vinst og 1 poeng for remis i enkeltpartier.

Så lenge man får mer enn 0 poeng for uvagjort vil avtalt remis aldri forsvinne, men det må vi bare leve med...for hvem skal avgjøre om en trekkgjentagelse er avtalt eller ikke?

Cupspill er ok, men da bør det hete noe annet enn "seriesjakk".

15.mar.2007 @ 23:20
Postet av: Gair (Gegga)

Jeg foreslo nettopp noe lignende på debattforumet. 3 poeng for seier og 1 for remis. Man kan selvfølgelig ikke få 0 for remis...

Ellers er det tydelig at "alle" som forsvare dette tullet i siste serierunde, var involvert i disse partiene.

For meg, en sjakkinteressert 33-åring som var med i NM på 80-tallet (der fikke jeg frem det), virker dette helt håpløst! Selvfølgelig har Ole rett i at dette ikke er bra!! Det er ELENDIG reklame for sjakken. Det er akkurat som om man i siste seriekamp i fotball ser at 0-0 er et greit resultat. Man setter ser ned i midtsirkelen, og spiller kort. Er dette usportslig, eller hva??

Nei, dette må det bli regelendringer for! Hvordan? Har ikke peiling...

16.mar.2007 @ 00:13
Postet av: Henning Øgaard

Er ikke poenget med en dommer at han skal gi korrekt informasjon? Hvordan kan man i det hele tatt gi noen sånne begrunnelser av Moss eller OSS, når begge lag har konsultert dommeren? Når dommeren har talt så har han talt. Akkuratt som i fotball, han burde være kjent med reglene. Det at man gir sånne karakteristikker av Moss eller OSS er i mine øyne direkte barnslig. Og sammenligninger med Italia når det gjelder fotball og Russland i sjakk. For noen konklusjoner! Uansett så er jeg veldig nysgjerrig på hvorfor Valaker fjernet mitt forrige innlegg hvor jeg hadde fullt navn. Du sletter de innleggene som er imot ditt syn? Demokratisk! Vil sammenligne denne bloggen med det gamle nazi tyskland!

17.mar.2007 @ 15:20
Postet av: Gegga

Hehehehe. Ja, nazi Tyskland er en helt adekvat sammenligning! Mener du å si at Ole heter Adolf til mellomnavn også, kanskje?

17.mar.2007 @ 16:47
Postet av: Gegga

En liten paralell til fotball: Rett etter at regelen om tilbakespill til keeper kom, var det en som la seg ned på bakken og headet tilbake til keeper, som tok den med hendene. Det står ingen sted at dette ikke er lov. Spilleren fikk gult kort. Hvorfor? Usportslig opptreden! Man setter sporten sin i "vanry". Dette mener jeg er en god sammenligning. Gult kort til M(OSS)!

17.mar.2007 @ 16:50
Postet av: olev

Henning Øgaard: Jeg har ikke slettet noe innlegg fra deg? I serien med merkverdige innlegg tar du kaken. Du bløffer om sletting og drar det til nazi-Tyskland?

18.mar.2007 @ 17:24
Postet av: Roar Kjellstrøm

Tja, Polsk riksdag er vel en bedre sammenligning vil jeg si...:)

Morro er det uansett.

Roar

19.mar.2007 @ 07:59
Postet av: Roar Kjellstrøm

hehe ja å sammenligne en internet blogg med Nazi Tyskland viser vel desverre bare det faktum at gode sjakk kvaliteter og inteligens ikke alltid går hånd ihånd.

Roar

20.mar.2007 @ 12:29
Postet av: Henning Øgaard

Roar: Du får vel lese valakers kommentarer der han sammenligner denne saken som en fadese på lik linje med Italia når det gjelder dommerskandalen, og Russland når det gjelder at man kan kjøpe seg titler. Det er en like intelligent påstand som det her Ole Valaker hentyder. Man får vel først skjønne problemstillingen før man begynner å hive adjektiver rundt seg. Valaker har også hentydet masse ting rundt Moss-OSS som ikke har skjedd. Det er vel kanskje på sin plass og sette seg inn i hva som har skjedd før man kommer med påstander om alt og alle. Menmen jeg forstår at det er populært blant noen oppviglere og komme med fiktive opplysninger for å sette enkelte klubber og personer i et dårlig lys. Det er vel egentlig dette som er ganske trist for norsk sjakk. Det er vel akkuratt dere som bidrar til DÅRLIG pr for norsk sjakk.

20.mar.2007 @ 18:04
Postet av: Roar Kjellstrøm

Hei Henning, tjenare. hehe jeg har lest hvert eneste ord i denne saken på denne bloggen, Torsteins blog samt Tromsø sjakk klubbs hjemmeside. Jeg har også snakket med flere av aktørene og lest igjenneom hele regelverket både det Norske og det fra FIDE, så vil si jeg er relativt oppdatert. Men her kommer vi innpå kjernen, dette er OleV sin personlige blogg som han kan gjøre akkurat som han vil med, men utifra mengden med negative og til dels personlige meldinger mot ham her, vil jeg si han ikke er altfor "nazi" i hva han godtar og hva han sletter, det er rett og slett for drøyt å kaste "nazi" kommentarer om en intenet blog. Dog har den vært usakelig, tildels styrt av en svært tabloid OleV, som er svært glad i "krigstyper" og stupide ikke spessielt subtile hentydninger, men du går over streken her, bare innrøm det, og alt er vel...^^


Roar

20.mar.2007 @ 18:16
Postet av: Henning Øgaard

Roar: Jeg pratet ikke om deg, har vel ingen grunn til å betvile at du ikke har satt deg inn i saken. Greit nok at det er en privat blogg. Men de har posta den på nettavisen/sjakk og da er det en del utenforstående som kanskje kommer til å lese. Og da er det greit å angripe problemet ved stridens kjerne, at de ikke liker den regelen som regjerer per dags dato. OSS og MOSS har bare fulgt reglene og konsultert dommer. Kan ikke forstå hvorfor man begynner å angripe andre klubber med diverse superlativer i negativ forstand.

20.mar.2007 @ 18:29
Postet av: olev

Henning Øgaard, du bløffet om sletting og sammenliknet denne bloggen med nazi-Tyskland. Nå prøver du deg med sitatjuks. Hva er dette om Russland og Italia som du har diktet opp?

Jeg tillater det meste (inkl diverse personangrep mot meg selv), men jeg har ingen plikt til å gi bløffmakere og sitatjuksere fritt spillerom på min private blogg. Dermed ligger du ganske tynt an.

Men jeg lar dette stå - alle ser at du er uhyggelig historieløs og Kjellstrøm har jo også stilt spørsmål ved din intelligens.

20.mar.2007 @ 18:37
Postet av: Henning Øgaard

Sitat juks?? Postet av: ole v

Ang det du skriver om Moss - OSS:

Denne saken skader norsk sjakks anseelse.

Avtalt spill er akkurat like lite lov og ønsket i sjakk som i fotball og håndball. Dette må være regelbrudd, lagleder har ikke lov til å tilby det andre laget remis på alle bord, noe jeg også sa fra om turneringssjef Yggeseth.

Med ett er ikke Norge ett hakk bedre enn steder og personer der vi mener å vite at det går an å kjøpe titler og ratingpoeng.

Når avtalt spill av denne typen har forekommet i fotball, håndball og ishockey, er ofte mafia og asiatiske spillesyndikater inne i bildet. Jeg håper for guds skyld ikke at Ladbrokes hadde odds på denne kampen og at det viser at noen hadde satset på uavgjort ...

20.mar.2007 @ 18:47
Postet av: Henning Øgaard

Har også andre sitater fra deg. På Torsteins blogg. Men jeg skjønner at du har kommentert så mye at du i det hele tatt ikke husker hva du har kommentert. Skjønner også at du har sluppet opp for bedre kommentarer og begynner med person angrep. Men det er artig å se hvor lite som skal til :)

20.mar.2007 @ 18:48
Postet av: olev

Det er jo søtt at en person som sammenlikner meg med Adolf Hitler blir grinete når han tas med buksene nede.

Står det noe om Italia og Russland der? Kjellstrøm hadde visst rett ...

Det var for øvrig mitt første innlegg i en lang debatt som har vart i en uke, og jeg har sagt senere at jeg har moderert standpunktet om at det må være regelbrudd.

20.mar.2007 @ 19:01
Postet av: Henning Øgaard

Ja du sammenlikner jo norsk sjakk med mafia, kjøpe titler og avtalt spill. Da degraderer jeg meg selv til samme nivå og bruker den argumentasjonen. Det er vel ikke det at jeg mener at bloggen din er slik. "der man normaltsett kjøper seg titler" Da ser jeg for meg russland.. vet ikke hva du ser for deg men.... og Italia.. du nevner avtalt spill og fotball, da er det vel nærliggende og dra den slutningen.

20.mar.2007 @ 19:10
Postet av: olev

Ja, du ser visst for deg mye rart, og siterer deg etter hva du ser inni ditt eget hode.

1) Jeg sammenlikner ikke norsk sjakk med mafia. Avslørende hva du kan finne i en setning.
2) Avtalt spill har forekommet i norsk håndball og ishockey. Spillemafia fra Asia har vært mistenkt for innblanding i skandaler både her til lands, i Finland og i England.
3) Sammenlikningen med andre land der nordmenn liker å påstå at det foregår litt av hvert, var løs og kan gjelde en rekke land

20.mar.2007 @ 19:20
Postet av: Garry Kasparov

This is outrageous! Olev, you're just like a damn dictator, this discussion just proves that the sore losers just cant handle it...

HENNING ØGAARD FOR PRESIDENT OF THE FEDERATION!!!!

20.mar.2007 @ 20:01

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4760804
hits