Her er mine eliteserie-tips

09.sep.2007 @ 19:39

Det stunder mot eliteserie igjen - jeg traff godt med tipsene med i fjor og prøver igjen:

 

1. Oslo Schakselskap

2. Porsgrunn
3. Bergens
4. Asker
5. Moss
6. Oslo Vest
7. 1911

8. Akademisk

9. Tromsø
10. SOSS

Sett opp ditt tips nederst


OSS er det man på travspråket kaller en banker. Systemet med tre kamper på en helg i Oslo er midt i blinken for et lag som tidligere slet med å mobilisere de beste. 

Porsgrunn skiller seg også ut, Kjetil Lie er en meget aktiv sjakkproff og et kruttsterkt anker. I tillegg har jo både Espen Lie og Magne Sagafos hatt en hysterisk utvikling, og Geir Sune Tallaksen er så sterk og solid er klar for omkamp om kongepokalen mot nevnte Lie. 

Fra plass 3 til 7 kan alt skje. 

Mitt eget lag Oslo Vest har fått en tøff start mot 1911, Porsgrunn og Bergens (sjekk oppsettet). Her må det bli 3-4 lagpoeng, ellers blir det en sesong i oppoverbakke. 

Oslo Vest utgikk i 2006 fra Bergens Schakklubs østlandsfilial BS IV, som i flere sesonger hevdet seg godt i Østlandsseriens 1. divisjon. Som i fjor har klubben bare ni medlemmer:

Espen Agdestein (2420)
Eilif Skodvin (2314)
Stein Arild Aarland (2310)
Trond Gabrielsen (2301)
Stig Gabrielsen (2288)
Carl Peter Kirkebø (2098)
Ole Valaker (2088)
Jone Riska Pedersen (2081) og
Dr. Torgeir Holen (1929)

Det gir et snitt på 2288 på de seks beste. Misforståelser og rot førte til at Espen Agdestein manglet i et par kamper i fjor.  

Jeg tror han spiller alle denne gangen - og at han tar det nødvendige IM-nappet med glans. Vi snakker om en spiller om er rangert i skrivende stund som nummer 7 i 5-minuttssjakk blant alle på Internet Chess Club med smått utrolige 2503 - kun sterke stormestre er foran. Simen Agdestein er for eksempel bak storebroren på listen. 

Jeg klarte omtrent på egen hånd å rote bort bronsemedaljen til Oslo Vest i fjor. Men det var heller ingen genistrek å la flere av de beste hvile i finalerunden. Den tabben gjør nok ikke Store Høvding Trond Gabrielsen igjen. Og jeg har ikke tenkt å tape sluttspill med en ren bonde flere ganger. 

Jeg ser at Jan Sigmund Berglund tipper Tromsø foran Oslo Vest på Tromsøs egen gjestebok. Det setter jeg på kontoen for tro og håp og lokalpatriotisme. Det er som kjent drivkrefter som kan flytte fjell, men Tromsøs stall tilsier kamp for å overleve. 

OPPDATERT: Tromsø skal ha hanket inn flere sterke utlendinger, men de vil ikke si hvilke. Laglistene blir offentlige 27. oktober, da får vi komme tilbake til dette.

Når du har en elitespiller på 5. bord som Oslo Vest, sier det seg selv at laget har en fair sjanse mot de aller fleste lagene. 


Moss tok tredjeplassen i fjor. Ekstra imponerende, siden de manglet de utenlandske leiesoldatene i flere kamper. Og de hadde rett og flaks mot Oslo Vest, da Ådnøy var presset inn i eget mål av Stig Gabrielsen, men vant i tidsnøden (les tidligere blogginnlegg: Mareritt mot Moss).

Og vi vet jo alle hva som skjedde i den famøse sisterunde-kampen mot OSS ...


Ifølge ryktene har imidlertid nevnte Ådnøy meldt seg ut av Moss. Men de er uansett en medaljekandidat hvis de faktisk klarer å mønstrer de baltiske stormestrene i alle kampene. 

Flere ganger norgesmester Asker blir selvsagt også å regne med, men jeg synes de skuffet litt i fjor. Flere av spillerne er relativt passive, og manglende spilletrening kan koste dyrt. Det merket jeg selv også i fjor. 

Så har vi selvsagt Bergens som i likhet med Asker alltid er med i teten. BS har et snitt på 2330 på de seks beste, Asker 2345. 

Og i bunnen? Akademisk har en lei tendens til å vikle seg inn i bunnstriden, men de har egentlig et lag som er for bra til det. 

Ratingmessig skiller SOSS og Tromsø seg negativt ut, men begge kan overraske i enkeltkamper. Hvis vi tar med Emil Hermansson, som spilte førstebord for Tromsø forrige sesong, har laget et snitt på ca 2200 på de seks beste. 

SOSS har ikke mer enn 2167, selv om de får tilbake Hans Krogh Harestad fra Randaberg. Det holder bare ikke i dette ulvelaget.

Hva mener du? Diskuter her:

Kommentarer:
Postet av: Torstein

Det Jan Sigmund antyder med sin rangering er vel at Tromsø har kjøpt inn et par sterke utlendinger.
Det kan være flere som gjør det, så det er ikke lett å tippe noe vettugt før spillerstallene offentliggjøres av NSF. Det skjer fredag 27. oktober, hvis jeg husker riktig.
Ellers legger jeg merke til at du ikke sier noe særlig om 1911, klubben som smadret Oslo Vest i forrige sesong :)

09.sep.2007 @ 22:30
Postet av: Jan S

Heisan, fint med litt tipping på forhånd, og kanskje vi til og med skal vedde? Tromsø og Oslo Vest er i utgangspunktet likt!
Jeg hadde ikke tippet plasseringene i gjesteboka. Mine beregninger av ratingsnittet på lagene baserer seg på de internasjoale tallene, der de finnes. Jeg kommer fram til følgende forhåndsrangering med de spillerne jeg vet og tror spiller på de forskjellige lagene. Jeg kan kanskje ta feil med hensyn til andre lag, men jeg tror Tromsøs tall stemmer sånn cirka :)
OSS   2431
Asker   2377
Moss   2371
Porsgr   2367
Bergens   2350
Tromsø   2296
Oslo V   2296
ASKO   2290
SK 1911   2240
SOSS   2226
Jeg utfordrer herved Ole Valaker og Oslo Vest til et lite veddemål. Jeg og gutta på laget (er dere med?) vedder en fin BHB sjakklokke ( http://www.sjakkbutikken.no/show_product.php?id=1328 ) fra Brekkes sjakkbutikk på at vi er foran dere på tabellen når serien er over.
Jeg kjøper den og bringer den med til siste spillehelga:
- vinner vi den betaler dere hva den koster (600)
- vinner dere den får dere klokka der og da :)
Deal?

09.sep.2007 @ 22:48
Postet av: olev

Hehe, jeg visste ikke at Tromsø har hentet inn (enda) flere utlendinger. Det er klart det stiller saken annerledes. Hvem snakker vi om egentlig?
Oslo Vest har for øvrig sagt at laget IKKE skal ha kjøpespillere på laget, selv om vi både har penger og interessante storspillere. Jeg er uenig, men det kan jeg ikke gjøre så mye med.
Men Jan Sigmund, var det ikke du som var så negativ til NTGs bruk av utlendinger for et par år siden? Hva har skjedd? :)

10.sep.2007 @ 08:31
Postet av: Jan S

Joda, jeg var litt mer konservativ for noen år siden, og var motstander av å hente inn spillere fra utlandet for å spille lagsjakk.
Nye og større tanker har imidlertid begynt å strømme gjennom hodet, og jeg innser i dag at det er positivt å ha en begrenset mulighet til å tilføre nytt blod (og styrke) i laget. Dette kan det gi de lokale spillerne et løft, såvel som det klubben større status gjennom å spille på et høyere nivå. Slik kan få uttelling når man søker om sponsorpenger i lokalmiljøet.
Tromsø har tatt mål av seg på å være en synlig sjakkby i media både internasjonalt og lokalt, og da bruker vi de virkemidlene vi kan. Vi har altså ambisjoner om å bli i Eliteserien også etter den kommende sesongen og håper og tror at Oslo Vest skal få smake Tromsøs nye styrke om ikke alt for lenge :)
Vedda du i mot?
Hvem som spiller på Tromsøs lag? Jeg drøyer litt med svaret :)

10.sep.2007 @ 10:05
Postet av: olev

Da får jeg komme med nye tips når lagene er klare. Det kan jo flere som har overraskelser på lur.
Det er jo for øvrig blitt en knallhard serie når lagene i bunnsjiktet holder elitenivå - 2300 - i snitt på seks bord ...

10.sep.2007 @ 10:10
Postet av: Jan S

Ok, jeg registrerer at vi ikke har en deal :)
Vi går mot en spennende eliteserie, det er sikkert. Jeg kan røpe at vi har en verdensmester på laget! (Og han heter ikke Røyset)
Jan S

13.sep.2007 @ 00:38
Postet av: olev

Vi har selvsagt ikke en deal før jeg vet hvem du har på laget ... Vi kan snakkes da :)

13.sep.2007 @ 20:18
Postet av: Tips

Verdensmester = GM Stefanova.
Verdensmesters følge = GM Vl. Georgiev.

13.sep.2007 @ 21:28
Postet av: Bjarne Z

SOSS RYKKER NOK DESSVERRE NED
Noe må man jo gjøre i lunchen, så her er mitt eliteserietips, som ikke er på vegne av SOSS, men ved ett av medlemmene. Altså meg selv.
Siden eliteserien krever en bred stall, stabilitet og gode spillere, tror jeg OSS vinner så lenge eliteserien eksisterer. Gjerne de ti neste år. Det eneste som kan hindre dem er dårlig oppmøte, konkurs, at Ole Chr. Moen slutter som lagleder, eller at andre lag forsterker. Eventuelt at et par Porsgrunnspillere prioriterer sjakk framfor poker. For på de 3-4 første bord er Porsgrunn minst like gode som OSS.
Bergens og Asker er jevnt gode og kan prestere så godt som de vil selv. Men om de vil vet jeg ikke.
Oslo Vest virker solide og ganske velfungerende tross visse sosiale handicap. Det må være en del talent der, for Skodvin og Aarland har imponerende nok blitt elitespillere i godt voksen alder. 1911 har også talent og entusiasme. Så alle disse plasserer seg trygt eller høyt.
Jeg har større problemer med å vurdere Moss, ASKO og Tromsø, siden de både kan være for tynt besatt, eller få et par forsterkninger og gjøre det meget godt. Tromsø har visst fått det, så jeg regner med at de fillerister SOSS første serierunde.
Så til eget lag. Det ser ikkje mye greit ud. SOSS har klart laveste ratingsnitt. Flere er rustne. Sørlendinger er dessuten pessimister. Vår sosialt hjemvendte spiller Harestad er riktignok optimist, men han er fra Vestlandet. Så jeg tipper vi tar en klar sisteplass. Til tross for at vi sosialt sett er suverent best i landet. Så vi gleder oss uansett. Selv om vi er dårligst og har en tynn stall.
Da blir tipset:
1. OSS
2. Porsgrunn
3-9. 1911, Asker, ASKO, Bergens, Moss, Oslo Vest og Tromsø (i alfabetisk rekkefølge).
10. SOSS
PS. Jeg innser at det er en logisk brist her, siden det niende laget også rykker ned. Men sånn er det bare.
Mvh Bjarne Z

19.sep.2007 @ 12:51
Postet av: olev

Hehe, jeg vet hvordan jeg skal tolke "visse sosiale handicap", men det er sikkert flere på laget som føler seg truffet ...

22.sep.2007 @ 16:49

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5521954
hits