Jeg tar imot veddemålet!

26.okt.2007 @ 22:18

Så er lagoppstillingene til eliteserien 2007-08 klare.

Det er alltid et par interessante overganger (se oversikt på bergensjakk.no), men det mangler de helt store overraskelsene.

Oslo Schakselskap blir igjen stor favoritt, og Moss har skaffet seg sin tredje stormester. Men de har bare lov å bruke to av dem samtidig, så fraværet av Hallvard Ådnøy (tilbake til Follo) kan vise seg vel så viktig.

Telioserien 2007-08: Her er laglistene
Les også: Mine tips

Tromsøs Jan Sigmund Berglund har utfordret meg og den lille, eksklusive klubben jeg spiller for, Oslo Vest, til et veddemål:

"... vedder en fin BHB sjakklokke ... på at vi er foran dere på tabellen når serien er over. Jeg kjøper den og bringer den med til siste spillehelga: - vinner vi den betaler dere hva den koster (600) - vinner dere den får dere klokka der og da :) Deal?"

Deal.

Jeg sa at jeg ville til jeg vente til jeg så lagoppstillingene, ikke minst fordi Tromsø-ryktebørsen varslet den ene stjerne-forsterkningen større enn den andre. Det er jo alltid greit å kjenne fakta før man vedder.

Listene viser at Nils Grandelius (2377) er den eneste nye hos Tromsø. Oslo Vest har forsterket med Terje Johansen (2183), som er herdet på førstebordet mot de beste i Østlandsserien i mange år. Siden sjettebordet vårt var svakt i fjor - kan dette vise seg viktig.

Dermed er Oslo rangert på 6. plass med et snitt på de seks øverste på 2297, mens Tromsø har 2250 på 9. plass. Da skal det mye rart før Tromsø sniker seg forbi, og hvis det skjer mye rart, havner nok Oslo Vest i akutt nedrykksfare.

For å vise at vi mener alvor, var Oslo Vest lagt sin første og eneste treningskamp til Nordens Paris neste helg. Tre av oss skal dit for å drikke gull-Mack og se Brann - Tromsø. Vi har utfordret Team Bjørnsen til match - se også Tromsøs egen gjestebok.

image92
Oslo Vest skal spille viktig treningskamp mot denne gjengen

Apropos veddemål: I fjor tippet jeg OSS som suveren vinner. Det var også en del gamblere som satte penger på dem hos Ladbrokes. "Jeg fatter ikke hvem som skal true dem", skrev jeg i dette blogginnlegget.

Akkurat det er kanskje ikke så mye å skryte av, men Jan Sigmund - jeg har vunnet mye sprit i år på at Brann skulle komme foran både Rosenborg og VIF. Jeg tippet også 1. Brann, 2. Viking før seriestart.

Jeg bare nevner det :)


Kommentarer:
Postet av: Gegga

Du er utrolig flink til å oppdatere nyhetene inne på Nettavisen, Ole - så jeg er hyppig inne og leser! Flott!
Men: "Alexander Grisjuk"? Er det en ny måte å skrive "Alexander Grischuk" på? :-)

28.okt.2007 @ 02:33
Postet av: Gegga

Og det gleder meg at du har tippet Viking på 2. plass. Jeg er ikke helt sikker på at de faktisk klarer å beholde denne plassen, men jeg krysser fingre og tær!

28.okt.2007 @ 02:36
Postet av: olev

Takk for det. Viking-tipset satt visst ikke helt ...
Men jeg tippet det altså FØR sesongen, husker at det ikke var så mange som var enige med meg da i at Viking ville bli Branns verste utfordrer... :)

29.okt.2007 @ 10:28
Postet av: Malecon

Vel det er vel riktig at vi ikke kan bruke tre stormestre på en gang. Men med hensyn til ditt veddemål mot Tromsø kan jeg love deg at ratingsnittet vårt til kampen mot Oslo Vest vil øke med 150 poeng pr bord.
Lykke til.

29.okt.2007 @ 23:24
Postet av: olev

Nå ble jeg fryktelig redd... Jeg regner med at Oslo Vest svarer med å sette meg ut, etter skandalespillet i fjor, så da skulle det være muligheter uansett.

30.okt.2007 @ 09:49
Postet av: Gegga

Hehe. Lykke til! Jeg heier på Oslo Vest, Ole! :-)
Ser at du skriver i dagens artikkel at kampen mot Frankrike ikke vises "live" på internett. Dette tror jeg ikke medfører riktighet.
Strålende av Hammer så langt! Og selvfølgelig også av Magnus. 2,5 av 3 er bra! La oss håpe Norge kan slå til med en overraskende seier mot ett presumptivt bedre lag!

31.okt.2007 @ 00:18
Postet av: olev

Så vidt jeg kan se er Norge satt opp på bord 14 (!), og det er jo bare ti som vises live. Mulig jeg har misforstått totalt, det er jo rart at skal spille så langt nede.
Jeg tror forresten ikke at Norge er sjanseløse mot Frankrike. Magnus kan vinne mot Bacrot, og en av de andre kan fort overraske.

31.okt.2007 @ 00:26
Postet av: Helge A

Førstebord i oppstillingen som er lagt ut er jo Skottland-Luxemburg(!), så det er vel håp om at rekkefølgen blir endret(?) Hvis arrangøren ikke er helt teite lar de ikke matcher som Spania-Tyskland og England-Sverige gå utenfor live-bordene. Så jeg håper fortsatt at vi får se våre helter live.
Ellers er jeg enig med Ole i at vi ikke er sjanseløse. Hvis Frankrike stiller med sitt førstelag blir dessuten sistebordet Hammer-Vachier Lagrave. Sistnevnte er like gammel som Jon Ludvig og Magnus og regnes som det suverent største talentet i Frankrike. Morsomt om han får tyn av Norges nest beste i samme årgang...

31.okt.2007 @ 08:48
Postet av: Thomas R

Premien i veddemålet mellom d'herrer Valaker og Berglund er sannsynligvis den dølleste siden jeg på "Hugos tivoli" i 1983 dro med meg en 12 cm høy klorinluktende lilla bamse uten øyne. Naboguttens hund, "Zico", spiste den forresten i et "ubevoktet" øyeblikk og schäferen strøk nesten med. Unnskyld, "Kristian".
Forøvrig fortoner veddemålet seg like interessant som om noen skulle tippe krigsutfallet sent på ettermiddagen 30.april 1945. Og med all respekt, Berglund, det virker som om du heier på bortelaget. Nei, da blir det langt mer interessant med matchen førstkommende lørdag! Jeg tenker selvsagt ikke på TIL-BRANN, men derimot på Team Bjørnsenteam -Oslo Vest over 4 bord på Driv klokken 13.00. Team Bjørnsen ble mishandlet grovt i fjor under det åpne NM for lag, men det er rent mye pils siden den gang. I år topper vi laget og setter faktisk inn supersub Bjørnsen på 4. bord. Vi går selvsagt for 4-0.

01.nov.2007 @ 18:40
Postet av: Jan S

Utmerket Ole. Vi er underdogs i vårt veddemål, men det betyr bare at vi har alt å vinne :)
Når det gjelder matchen førstkommende helg tror jeg det mest interessante blir om TB stiller nok spillere.
Og sant å si har nok Bergensgutta større muligheter til storseier på Driv enn på Alfheim denne dagen. Trolig får jeg med meg en av matchene :)

02.nov.2007 @ 01:44
Postet av: olev

Ja ja, alt kan jo skje i Telioserien, det har vi sett før - regner med at dere kan inngå en avtale med enkelte lag hvis det skulle knipe ... Sånn sett sjekket jeg også oppsettet for siste helg før jeg godtok veddemålet :)

02.nov.2007 @ 12:41
Postet av: Jan S

Hmm studerer sist helgs motstandere:
Det er selvsagt utmerket at vi skal spille vårt innbyrdes oppgjør den tredje og siste helgen.
Forhåpentligvis vil det da være slik at MATCHEN oss imellom vil avgjøre det hele; Vi senker dere, og dere må nøye der med den kjipe fjerdeplassen, mens vi ..... tar medalje :)
Avtaler?? Vi er selvsagt ubestikkelige.
Nå, alt er mulig før serien starter gode mann.
Tromsø 3. november: Jeg kommer innom og heier i morgen. Før var det alltid slik at jeg holdt med de "for-dømte", men det kjennes noen gang herlig å være på vinnersiden, så denne gang er jeg litt i tvil om hvor sympatien skal gå.
Noen ganger har jeg ønsket ønsket tegneserielaget TB nord og ned, men samtidig er det jo mine gamle svikefulle lagkammerater. Hyggelige og upålitelige. Sannelig om jeg vet, dere er jo også omtrent like store i kjeften.
Tror jeg kommer innom for å bivåne det hele, og lar været bestemme hvem som skal heies mest på.
Med litt flaks tar jeg meg også en øl med alle sammen.

03.nov.2007 @ 01:22
Postet av: Thomas R

Hyggelig at du kommer innom, Jan S! Det kan bli en thriller uansett utfall. Dette handler ikke minst om å skape blest om sjakk og er god reklame for både Driv og byen generelt.
I min forrige kommentar skulle jeg selvsagt også lagt til at selv om jeg tror Oslo Vest kommer foran TSK, så vil TSK ha flere andre lag bak seg igjen. En spennende stall og et lag som jeg tror vil overraske positivt allerede første kamphelg. Siden jeg er så stor i kjeften er det vel bare på sin plass at også jeg(TB)må hoste opp en sjakklokke om mitt utgangstips blir gjort til skamme?

03.nov.2007 @ 09:14
Postet av: Jan S

Hyggelig ettermiddag på Driv:
http://www.tromsosjakklubb.com/Oslo_Vest/fotogalleri.htm
You took a hell of a beating guys!

04.nov.2007 @ 14:22
Postet av: olev

Hehe, morsomme bilder. Og det var litt mer morsomt på Driv enn på Alfheim - herregud så kaldt var der borte i enden av H-feltet...

04.nov.2007 @ 21:00
Postet av: Helge A Nordahl

En viktig opplysning i forhold til dette veddemålet er at NSF-styret visstnok skal ha sagt ja til å dekke reisekostnader for Tromsøs utlendinger. Tilsvarende vil ikke gjelde for Moss siden de ikke er definert som "tilreisende lag". De fleste i Oslo-området vil vel karakterisere dette som hoppende urettferdig.

06.nov.2007 @ 08:39
Postet av: Kontrolløren

Nei, det er vel ikke urettferdig. Selvfølgelig under forutsetning av at dekningen gjelder reise Tromsø-Oslo t/r iht. legitimerte bilag.

06.nov.2007 @ 09:04
Postet av: Helge

Hehe. Regn med det...

06.nov.2007 @ 09:09
Postet av: Kontrolløren

Hvor går den geografiske grensen for dette? Dekningent bør vel også gjelde Bergen, da det vel ikke er vesentlig forskjell i kostnader for flybilletter fra de to byene til Oslo. Vi får sette vår lit til at forbundets revisorer har utgiftsdekning som et risikoområde i sin revisjonplan.... :)

06.nov.2007 @ 09:27
Postet av: olev

Helge, dette er vel greit så lenge det bare gjelder turen Tromsø - Oslo? Seks spillere tur-retur har jo alle tilreisende rett på uansett hvem det er?! Dekkes noe utover det, regner jeg med at flere lag vil protestere.

06.nov.2007 @ 10:00
Postet av: Helge

Det er jo nettopp det som er poenget, Ole. Så vidt jeg skjønner (men det er litt forskjellige forklaringer ute og går) skal følgende gjelde:
Tilreisende lag får støtte for opptil 8 personer. Disse kan reise fra hvor som helst, så lenge kostnaden ikke overstiger reisekostnaden fra "hjembyen". Og jeg kan neppe tenke meg at det er dyrere å reise fra Malmø/København enn Tromsø, altså får Tromsø betalt for sine svensker. Det samme ville gjelde for Bergens dersom disse hadde påmeldt noen utlendinger, noe de ikke har.

06.nov.2007 @ 10:21
Postet av: Regelrytteren

Hvis vi fortutsetter at Espen Forså bor i Oslo, vil Tromsø få dekket et flysete for ham også. Er er jo senterpartipolitikk dette.

06.nov.2007 @ 10:29
Postet av: olev

Nei, spillere som bor i Oslo og omegn får ingenting. Det erfarte jo BS i fjor.

06.nov.2007 @ 10:57
Postet av: Per

Hvis jeg har forstått dette riktig, vil følgende eksempel være gyldig:
Tromsø og OSS har begge hver sin utenlandske spiller fra samme by i Tyskland. Disse to tar samme fly til Gardemoen og samme flytog ned til Oslo. Fordi Tromsø ligger mange mil fra spillelokalet skal de få dekket sine utgifter til tyskeren, mens OSS blir nektet da turneringen er i samme by som klubben har sete.
Hvor er logikken? Et argumentet om evt. alternativkostnad er ikke relevant.

06.nov.2007 @ 12:20
Postet av: Helge

Har nå fått bekreftet at følgende skal være gjeldende regler:
"de tilreisende lag (har) krav på reise og oppholdstøtte for 8 spillere, uavhengig av hvor de kommer fra. Støtten skal imidlertid ikke overstige det beløp som om spilleren kom fra der hvor klubben hører hjemme."
Ole: Som du ser gjelder dette slett ikke bare turen Tromsø-Oslo.
Jeg mener dette skaper en eliteserie hvor det er svært store forskjeller på lagene når det gjelder konkurransebetingelser. Jeg oppfordrer de impliserte lagene til å sende protester på dette til NSF-styret, slik Ole indikerer over.

06.nov.2007 @ 13:15
Postet av: Bent

Per: Kan ikke da OSS bare melde utflytting til for eksempel Hammerfest?

06.nov.2007 @ 14:21
Postet av: Malecon

Et bedre forslag må vel være å flytte turneringen til Tromsø slik at alle vi andre blir beregnet som tilreisende lag.

06.nov.2007 @ 16:32
Postet av: Jan S

Ja, kanskje Tromsø bør sende en klage til NSF på ulike konkurransebetingelser. Det er jo urettferdig at det bor flere mennesker i Oslo og derved gir klubbene i dette området flere spillere å velge i.
Nei Helge, spar oss for din syting.
Hvis NSF tilater lagene å ha spillere fra utlandet med må de selvsagt ikke diskriminere disse. Er de innmeldt i Tromsø Sjakklubb så skal de selvsagt behandles likt med resten av laget. Har de reise til Oslo så skal den selvsagt dekkes på lik linje med resten av laget.
Det må jo være knekkende likegyldig for de andre lagene hvor vi henter våre spillere fra. Vil dere protestere så får det være på at det kan være utlendinger med i det hele tatt. Fem av våre deltakere den kommende helgen MÅ reise for å komme til Oslo, det skulle da bare mangle at disse ikke fikk dekket reisen!
Snakk om smålighet!

06.nov.2007 @ 16:36
Postet av: Helge

Bare minner om at det Jan S. nå betegner som syting var de samme prinsipper som han støttet 100% da han var med i turneringsutvalget som laget eliteserien i 2005/06. Jaja, så fort kan posisjonen snu så fort man finner en annen rolle.

06.nov.2007 @ 17:22
Postet av: Malecon

Bare den gleden det må være for sjakk Norge at det deltar lag fra hele landet, burde være nok til at førstedivisjonsspilleren avstår fra sine smålige kommentarer. For oss som spiller om seriemesterskapet er Tromsø s deltagelse ubetalelig.
Gleder oss til å møte Tromsø på lørdag.

06.nov.2007 @ 18:11
Postet av: Mulig?

Så Tromsø kan nå få dekket reise for åtte spillere fra inn- og utland? Ikke én av dem må reise fra Tromsø?
Blir det ikke nå slik at Tromsø tjener ganske mye på å ha bortekamp? Hvis de hadde hjemmekamp måtte de vel betale alt selv, mens de nå får dekket reisen?
Dette virker veldig rart. Kan NSF-styret bekrefte/avkrefte at det er slik?

06.nov.2007 @ 19:37
Postet av: Per

Intensjonen med støtteordningen må være at NSF dekker de MERkostnader lagene utenfor osloregionen har for sine spillere for transport og losji. Det synes rimelig.
Jeg kan imidlertid ikke forstå at f. eks Tromsø har noen MERkostnader med å tranportere og losjere en spiller fra utlandet til en turnering i Oslo enn de øvrige lagene på det sentrale østland.
Slik sett vil regelen, slik den er skissert over, skape en forskjellsbehandling. Dette synes lite gjennomtenkt, men det er vel all distriktspolitikk og støtteordninger.

06.nov.2007 @ 20:01
Postet av: Per

Den siste setningen ble stygg og støtende. Det skulle være skrevet "..., men det er vel all distrikspolitikk og regionale støtteordninger.
Støtteordninger som trygd, sykepenger og barselpenger er selvfølgelig fornuftig og godt gjennomtenkt.

06.nov.2007 @ 20:10
Postet av: reGorgon

Det er ikke ofte det skjer, men jeg vil påpeke at Tromsø og Jan S har helt rett her. Ellers er jo dette regler laget av mennesker, og for å få det 100% rett, vil man kunne foreslå følgende regel: Man får dekket inntil 6 reiser fra
hjemby til klubben, men da må klubben selv sørge for at alle spillerne starter i hjembyen. Da vil man ikke få slike syke distriktsmessige hensyn. Andre reiser dekkes ikke.
Ellers er det morsomt å oppleve at Helge Nordahl står framst i sytekoret denne gangen, han som ellers er snar å trekke fram at andre syter i tide og utide.

06.nov.2007 @ 20:57
Postet av: Hæ?

Det skjønte jeg ikke. Skal Grandelius først dra fra Skåne til Tromsø, og så fra Tromsø til Oslo?
Du skriver at Tromsø og Jan S har helt rett, men virker som du er uenig med dem.
Per treffer spikeren på hodet med kommentaren om MERkostnad. Det har ikke noe å si for kostnaden om tyskeren spiller for Tromsø eller ASKO. Hvorfor skal det ene laget få dekket kostnader, og det andre laget ikke?

06.nov.2007 @ 21:09
Postet av: Bjørn Arne

Enig med "Per" og "Hæ?". Tromsø har ikke noen merkostnad på svenskene på grunn av at de er fra Nord-Norge.
Siden kampene spilles i Oslo koster det like mye for alle å hente inn utlendinger. Da bør alle eller ingen få støtte.

06.nov.2007 @ 22:34
Postet av: Torstein

Til info:
NSF skrev i mail til lagene 29. august: "Reisestøtte tildeles for opptil 6 spillere pr helg. Disse må være bosatt i og reise fra hjemregionen."
NSF sendte ut ny mail 1. november, med slik tekst: "Sentralstyret har behandlet Tromsø Sjakklubb sin forespørsel og har vedtatt at 'Støtte gis for opp til 8 fremmøtte spillere. De reelle reisekostnader for hver spiller dekkes, begrenset oppad til kostnader fra klubbens hjemsted'".

06.nov.2007 @ 22:52
Postet av: olev

Det går jo ikke an å bebreide Tromsø. De har kommet med en forespørsel og fått medhold.
Men sentralstyret - har de virkelig endret reglene etter at invitasjonsmailen ble sendt ut, og slik gjort startavgiften høyere for alle lagene?
For styret har vel ikke tenkt å betale gildet selv? Hmm, det er som vanlig lett å bruke andres penger...

06.nov.2007 @ 23:30
Postet av: Jan S

Det later til at noen misforstår og tror det påløper flere kostnader fordi vi har to svenske spillere på laget. Det er altså feil. Vi kan i likhet med alle lag ha intill to spiller bosatt i utlandet på laget, og det har vi. Disse to spillerne er altså da Tromsøspillere, og har derfor krav på å få dekket reisen hvis de ikke bor i Oslo. Alt annet er selvsagt helt urimelig.

06.nov.2007 @ 23:43
Postet av: Torstein

Dette handler ikke om bruk av utlendinger. Spørsmålet om dekning av utgifter gjelder også dersom f eks Bergens har en spiller i Trondheim.
Reisestøtteordningen er lagd slik at ingen skal tape på å ha bortekamp. Nå blir det slik at man tjener på å ha bortekamp. Hvis eliteserien ble spilt i Tromsø ville klubben selv måtte betale reise for svenskene.
For å ta et eksempel: SOSS må selv betale alle utgifter for Bjarte Leer-Salvesen, som bor i Kristiansand. Med den nye ordningen hadde det hadde vært bedre for dem om eliteserien ble spilt i f eks Bergen, da ville de fått dekket reise og opphold.
Uansett: Det blir en spennende eliteserie! :)

07.nov.2007 @ 00:05
Postet av: Helge

ReGorgon: Er det ikke en fin regel å ikke være anonym når man begynner å komme med personhets? Ellers vil jeg påpeke at regelen du foreslår ville være rettferdig og fullt ut akseptabel. Dessuten ville den for alle praktiske formål være lik regelen som ble praktisert forrige sesong.

07.nov.2007 @ 09:29
Postet av: olev

Det er for så vidt ingen overraskelse hvis det blir misforståelser når informasjonen kommer gjennom en diskusjon på en blogg ...
Så - mulig jeg har misforstått, men står det ikke 'Støtte gis for opp til 8 fremmøtte spillere' i sentralstyrets nye mail? Altså to mer enn de "gamle" reglene? Med reise og opphold blir det mange tusenlapper, kanskje 1000 kr ekstra per lag. For jeg antar at flere tilreisende lag har lyst til å få betalt for to ekstra?!

07.nov.2007 @ 09:30
Postet av: Kontrolløren

Hvem er det som skal betale for gildet? En sponsor, forbundet eller lagene?

07.nov.2007 @ 09:35
Postet av: Helge

Ole: Nei, du har ikke misforstått. Har snakket med styret og de sier det samme som du skriver. Ekstrakostnaden tipper jeg i år ville være ca 1500 kr pr lag om dette blir benyttet fullt ut, men det blir vel NSF som må ta regningen, siden startavgiften allerede er fastsatt. Neste år vil man imidlertid sannsynligvis få flere tilreisende lag, så det er grunn til å tro at ekstraregningen for dette blir 2-3000 pr lag, i tillegg til ekstraregningen for å dekke innleide utlendinger.

07.nov.2007 @ 10:08
Postet av: olev

Hmmm, er det virkelig slik sentralstyret ønsker å bruke felleskassen? Har norsk sjakk fått så mye penger? Trodde kassen var ganske slunken. Her snakker vi jo om å bruke mellom 15.000 og 30.000 kroner på at en håndfull spillere skal få seg en tur til Oslo? De trenger faktisk ikke å spille ett eneste parti engang? Det må være de dyreste Telio-tilskuerne ever :)

07.nov.2007 @ 10:32
Postet av: Helge

Det var jo ikke så mange tilskuere i fjor, så kravet for å være de dyreste ever kan ikke være så strengt :-)

07.nov.2007 @ 10:40
Postet av: Jan S

Hvis man synes at de tilreisende lagene kun kan bruke 6 spillere må selvsagt kravet være at hjemmelagene kun bruker seks spillere per helg de også. Absolutt ikke noe problem for oss. Er det det for hjemmelagene?

07.nov.2007 @ 15:38
Postet av: Helge

Vel, det siste ville jo egentlig ikke vært så dumt, Jan Sigmund. Da ville man også begrenset problemet med at enkelte lag (hei, hei, Asker) stiller med superlag en dag og bare reserver neste dag. Kanskje en godt kompromiss ville være at alle lag må nominere 7 spillere for hver helg og at disse får dekket reise fra hjemregionen til klubben?

07.nov.2007 @ 16:17
Postet av: Hva skjer?

Hvordan skal det gå med oss nå som de ikke kan betale noen reiser?

07.nov.2007 @ 16:32
Postet av: olev

For ordens skyld: Ingen tilreisende lag har noen gang fått dekket mer enn seks spillere til en NM-finale. Det har alltid vært mulig å stille med åtte, men de to siste på lagets egen regning. Akkurat det har også skjedd mange ganger.
Nå er dette tydeligvis endret ? med en kjemperegning for fellesskapet ? rett før sesongstart. Det kunne vært interessant å høre forklaringen, og hvor pengene skal ta fra.
Men Helges forslag er strengt tatt greit, hvis det kan hindre sløseriet...

07.nov.2007 @ 18:11
Postet av: Torstein

Enig med Jan S og Helge i at det er en god ide å begrense hvor mange spillere som kan brukes i en helg.
Når det gjelder Oles bemerkning om å betale for tilskuere, kan vel dette greit ordnes gjennom å presisere at folk må spille minst ett parti for å få dekket reise og opphold. Det burde være greit for alle, lagene for hele helgen skal jo uansett leveres inn fredag før rundestart.

07.nov.2007 @ 18:38
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: olev

Uansett hvordan man vender og vrir på det, Torstein, så betyr dette økte kostnader. En ganske stor økning. En viktig del av motivasjonen bak Telioserien var nettopp å redusere kostnadene, hvis jeg ikke husker helt feil. Hvis vi nå skal plusse på titusener av kroner, kan vi like godt gå tilbake til den gamle modellen.
Den var jo kanskje vel så spennende, distriktsvennlig og en gang fikk vi en rådyr reiseopplevelse til Trondheim i hvert fall :)

07.nov.2007 @ 18:53
Postet av: Jan S

NSF har vedtatt at alle lag skal ha de samme sportslige vilkår. Alle hjemmelagene har opptil 20 spillere å velge i hver helg, mens de tilreisende lagene i utgangspunktet fikk økonomiske muligheter til å bruke 6. Dette er nå retta opp ved at alle de tilreisende lag kan ha med inntil 8 SPILLERE. Selvsagt ikke turister! For oss er dette et viktig prinsipp å få slått fast.
Jeg kan ellers trøste alle som er redd for store regninger fra Tromsø om at det kun kommer fem flyregninger og ditto overnattingsutgifter til første helg. :)
Ole gir ellers feil informasjon når han sier at den gamle ordningen var slik at fly/overnatting ble dekket for 6 spillere. 8 er tallet!
Det er også feilinformasjon når han sier at seriesystemet ble innført fordi dette var billigere enn den gamle ordningen. Tvert i mot har det alltid vært klart at seriesjakk over 9 dager er dyrere enn lagsjakkfinale over fem dager. Vi reiser jo i tilegg to ganger ekstra!
Håpet var nok at denne ordningen skulle gi lagsjakken et LØFT og kanskje generere interesse og penger hos næringslivet både sentralt og lokalt. Dessverre tror jeg ikke dette er tilfelle i år, og jeg er redd for at spilleforholdene som tilbys første helgen ikke nødvendigvis kommer til å gå inn i historiebøkene som det mest egna spillestedet for en slik begivenhet.
NSF trenger en person som kan selge sjakk, men jeg er redd denne personen ikke finnes i systemet og at man dermed er like fri for dette som de fleste av de lokale klubbene. Og det eviggjeldende ordtaket lever selvsagt videre her i bloggen:
Når krybben er tom bites springerne.

07.nov.2007 @ 20:10
Postet av: Per

Jaja. Det er blir uansett hyggelig å få Tromsø-spillerne nedover. Jan S. skriver at spillestedet er dårlig egnet for turneringen.
Trodde det var i fjor det var forferdelig jeg.
Anbefaler Tromsøspillerne å innkvartere seg på Hotel Continental. Fin beliggenhet, grei kafeteria i første etasje og ypperlig når man for dekket oppholdet etter regning.

07.nov.2007 @ 20:37
Postet av: olev

En viktig bakgrunn for Telioserien var å redusere kostnadene. Det er ikke feilinformasjon. Jeg satt selv i styret på den tiden, og det ble gjort god del regnestykker.
For øvrig tror jeg disse må revurderes nå. Blir det særlig dyrere enn 6500 å delta, kan vi like godt dra til Tromsø og spille på Driv :)
At noen påsto Telioserien skulle gi et løft ? etter mange år i riksmedier kan jeg bare si at det er utenkelig med noen særlig dekning av denne serien, det er langt større landsserier som også lever i skjul - så tror jeg det bare var et skinnmotiv for å få spikret fast arrangementet til Oslo og ikke minst bli kvitt den kjipe og slitsomme kvalifiseringen.
Et delmotiv var selvsagt at næringslivet representert ved Telio fattet interesse, men det tror jeg de kunne gjort om det var en tradisjonell lag-NM-finale også. Det er jo null forskjell i medieeksponering f.eks.

07.nov.2007 @ 20:56
Postet av: Torstein

Jeg er ikke enig i at det var null forskjell i medieeksponering. Eliteserien fikk mye omtale i sjakkspalter fra oktober til mars, mens NM-finalen varte i noen få dager. Jeg har tidligere hørt folk si at sjakkspalter ikke teller, men det kan jeg ikke skjønne.
For meg er det ganske klart at det er lettere å finne sponsor til eliteserien enn til NM-finalen. Jeg har hørt rykter om at styret har funnet en sponsor til eliteserien i år også. Hvis det stemmer, har man fått sponsor til eliteserien to av to år. Hvor mange ganger var det noen som sponset NM-finalen?

07.nov.2007 @ 22:08
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: olev

Torstein, hvorfor det skulle være lettere å få en sponsor til eliteserie enn en kvalik med finale? Har sponsorene sagt det eksplisitt, eller er det noe du tror? Det høres merkelig ut.
Det kan like gjerne være andre forklaringer på at det har lykkes å skaffe sponsorer nå: a) for dårlig arbeid tidligere, b) en Magnus-effekt som har lettet alt sponsorarbeid i sjakk-Norge, c) personlige kontakter og tigging
De fleste sponsoravtaler i sjakk-Norge har gjennom årene kommet i stand ved punkt c, f.eks da Tine sponset i sin tid Barnas Grand Prix. Nettavisens sponsing av Simen-Magnus-matchen kan også, i hvert fall delvis, klassifiseres under c. Og på lokalt nivå er jo punkt c gjennomgående.
Hvis dagens sponsorer, som Glitnir og Telio, faktisk mener at de får noe rent bedriftsøkonomisk igjen, og ikke bare driver veldedighet, er jeg positivt overrasket. Men da tror jeg også forklaringen må være punkt b og den økte statusen spillet og miljøet har fått derigjennom. Og ikke hvordan lagsjakken organiseres.
Når det gjelder medieomtale, er det selvsagt hyggelig med mer omtale i sjakkspalter, men summen av omtale i slike spalter er konstant - det fortrenger altså bare annet sjakkstoff - og er uansett ganske uinteressant for næringsliv og alle utenfor "menigheten".
PS! Bare det at vi kaller det sponsor har jeg skjønt at er feil. Det skal være samarbeidspartnere. Da er det ikke bare veldedighet... :)

07.nov.2007 @ 22:49
Postet av: Jan S

Ja, de regnestykkene som kan vise at det er dyrere å overnatte 4 netter og reise en gang, kontra overnatting 6 netter og reising tre ganger skulle jeg likt å se.
I dag er det slik:
Helt konkret koster en person fra Bergen 4500 kroner i billetter per sesong, og 1380 kroner i litt kjip overnatting i firesengsrom på Haraldsheim Vandererhjem. 5880 kroner totalt.
Tromsøspilleren koster 6480, mens hver spiller fra Porsgrunn belaster felleskassa med 2130 kroner. Vi ganger alle beløpene med 6 (som trolig blir gjennomsnittet) og kommer fram til 86.940 kroner.
10 lag betaler startavgift på 6500 kroner, totalt 65.000.
Du og du og du der borte er altså med på å sponse denne serien med drøyt 20.000 kroner
Før:
Skulle vi avviklet serien slik som før ville beløpet med de samme satsene og de samme lagene ville de totale kostnadene vært på 24.840 kroner. En differanse på 62.100
I gamle dager betalte ikke lagene inn disse 65.000 kronene, så for NSF er utgiftene trolig de samme.

07.nov.2007 @ 23:03
Postet av: Torstein

Ole: Den viktigste salgsproduktet i eliteserien er navnet på serien, f eks Telioserien, Telenorserien, Gildeserien eller hva man kan tenke seg. Hvis sponsor har navnet sitt i tittelen er de garantert en del omtale. Et slik produkt hadde vi ikke i gamle dager med kvalifisering og finale.
Det er tull at omtale i sjakkspalter er uinteressant for næringslivet. Selvfølgelig er det av verdi for Telio å bli nevnt i sjakkspalter flere hundre ganger.
Magnus hjelper selvfølgelig veldig i forhold til sponsorer, men vi må uansett ha produkter som er interessante. Eliteserien er helt klart et bedre produkt enn kvalik og NM-finale.
For øvrig synes jeg sportslig sett det er best å ha en landsdekkende serie, slik man har i alle seriøse idretter.

07.nov.2007 @ 23:16
Postet av: olev

Så sponsorene selv har ikke sagt det om dette?
Jeg står fast at sjakkspalte-omtale er omtrent verdiløst. Men jeg skjønner at du gjerne vil håpe at det ikke er slik.
Du kunne solgt det gamle systemet som Telioserien også, a la Tine Barnas Grand Prix.
Om det er seriøst nok, er en annen diskusjon.
Jeg var en av dem som ivret for landsserie, men det var ut fra økonomi. Jeg skjønte jo at mediedekningen (utover sjakkspaltene) ikke kom til å øke. Men det er jo blitt billigere for alle, og enklere for mange lag.
Samtidig er det klart, at hvis det med et pennestrøk blir 20.-30.000 kr dyrere, så må jo regnestykket vurderes på nytt.

08.nov.2007 @ 00:02
Postet av: Jan S

Hvorfor forholder du deg ikke til virkeligheta Ole?
Hvis du ønsker at man kun skal ha med seks spillere, så må du jobbe for at ALLE lag kun kan stille med seks spillere hver helg.
Ellers vil jeg gjerne se ditt regnestykke når du fremdeles argumenterer for at du valgte serie framfor kvalik/finale.
Jeg er forøvrig enig med Torstein i at sportslig er serie å foretrekke, og at en slik serie KAN gi større muligheter for sponsor.

08.nov.2007 @ 00:21
Postet av: olev

Virkeligheten er at vi hadde noen regler som ble praktisert i fjor og betød støtte til seks spillere. Ingen av fire tilreisende lagene klaget. Nå er det blitt endret - etter at invitasjonsmailen ble sendt ut. Dermed blir regningen blitt høyere, i verste fall mye høyere. Beløp som +30.000 er blitt nevnt her.
Kan du forklare meg hva som er feil her?
Helge Nordahl foreslo en løsning som flere har ment er grei, bl a meg. Eller var den ikke det?

08.nov.2007 @ 00:38
Postet av: Jan S

Ole: Feil 1 er at du fortsetter å hevde at før fikk bare 6 tireisende spillere dekket sine utgifter, mens dette altså kun har skjedd en gang nemlig i fjor. Du må gjerne innrømme at NSF i alle år har dekket 8 deltakere til NM-finalen.
Feil 2: Du hevder at regningen er blitt høyere på grunn av dette. Det er foreløpig feil, det gjenstår å se om de tilreisende lagene benytter seg av denne muligheten til å ta med flere spillere. For Tromsøs vedkommende reiser kun 5 av disse mulige 8 denne gang.
Feil 3 er at du står på at seriesjakken er kommet delvis som et et resultat av at den skal være gunstigere økonomisk.
Jeg synes ellers det er slag under beltestedet å snakke om at Tromsø skal sende tilskuere til seriesjakken, vi kommer selvsagt aldri til å sende spillere som ikke skal spille.
Til Helges forslag: "Kanskje en godt kompromiss ville være at alle lag må nominere 7 spillere for hver helg og at disse får dekket reise fra hjemregionen til klubben?" Dette er et godt forslag som jeg ikke har noen problemer med å støtte, hvis han med dette ikke da mener at disse spillerne må reise via Tromsø for å komme inn under ordningen.
Mitt hovedpoeng er at vi skal ha like teoretiske muligheter som hjemmelagene til å variere på laget gjennom helgen.
Starten på denne diskusjonen var forøvrig at noen syntes det var urettferdig at alle Tromsøspillerne fikk dekket reisen til Oslo. Alle spillere på et lag skal selvsagt behandles likt, og når NSF har gitt klubbene lov til å stille med inntil to utlendinger, kan man ikke si at disse to er mindreverdige deltakere og nekte å dekke reise og OPPHOLD for dem? (Ja, for jeg regner med at Torstein synes det er urimelig at disse skal få dekket opphold også.)

08.nov.2007 @ 12:12
Postet av: Kontrolløren

Ole bommer på en del punkter vedrørende sponinsing og dens markedsverdi. Det kanskje viktigste for sponsorene (av en viss størrelse)er at de kan bruke i sin markedsføring at de sponser sjakk. Det er nok viktigere enn at de får navnet klistret på en hjemmeside eller i tilknytning til sitt navn.
Men Ole er tilgitt for dette. Han er tross alt journalist og ikke økonom :)

08.nov.2007 @ 12:30
Postet av: Helge

Selvfølgelig mener jeg at Tromsø ikke skal få dekket reise for utlendinger. Du skriver jo selv
"Mitt hovedpoeng er at vi skal ha like teoretiske muligheter som hjemmelagene til å variere på laget gjennom helgen."
Poenget er at dere skal få dekket merkostnaden ved at deres spillere må reise til Oslo og ikke til Tromsø. Dvs at dere bør få dekket reise for spillere som bor i Tromsø og andre steder som er vesentlig nærmere Tromsø enn Oslo (f.eks. Narvik, Harstad, Alta) Dere må akseptere at dere skal ha like muligheter som hjemmelagene til å hente inn spillere utenfra, dvs. at disse må betales for på egenhånd. Derimot har jeg noe sympati for kravet om å få dekket opphold for disse spillerne, siden "hjemmelag" normalt kan ordne dette privat. Men spar meg for uttrykk som "mindreverdige" deltagere. SOSS må betale reise for Bjarte fra Kristiansand, mener
du det gjør han mindreverdig?

08.nov.2007 @ 12:30
Postet av: olev

"Feil" 1: Det er ukjent for meg at forbundet dekket 8 tilreisende før Telioserien. Hvorfor var du i så fall med på å endre det selv til 6 da?
Det KAN være mulig at du har rett her, men da tror jeg NTG har mye til gode fra Trondheim. Vi fikk ikke dekket åtte stykker, det husker jeg godt.
"Feil" 2: Jeg har ikke sagt at nettopp Tromsø skal sende tilskuere. Jeg har sagt at nye regler har gitt åpning for det for ALLE tilreisende lag.
"Feil" 3: At du fortsatt maler på dette, er mystisk. Tror det var gratis før? Det kostet gjerne 10.000 å delta i lag-NM-finalen. Har du glemt det? De åtte lagene spleiset, og det var flere tilreisende lag enn f.eks nå. Det er også flere som deler på utgiftene (10 mot 8).
I tillegg til finalen hadde vi startavgift på rundt 1000 kr, og reiser og bespisning av gjester under kvaliken. Nå koster hele deltakelsen 6500.
Nå er jeg bare journalist, men jeg lærte at 13.-14.000 er mer enn 6500 på barneskolen :)

08.nov.2007 @ 12:49
Postet av: Helge

Ang. kostnader viser jeg bare til tidligere mail fra Jan S. der han skriver at "Det var dette året (2006/07 min anm.) billigere å være med i eliteserien enn det har vært å spille med i lag-nm de siste årene." og bruker dette som argument for at eliteserien burde være dyrere...

08.nov.2007 @ 13:43
Postet av: olev

Hehe, Helge. Det høres ikke ut som Jan S. er helt enig med seg selv. I går kveld argumenterte han for det stikk motsatte (se innlegg 23.03). Vel, det er fort gjort å bite seg i halen når man skal fortelle hvorfor eliteserien burde være dyrere :)

08.nov.2007 @ 14:01
Postet av: Torstein

Jan S: Helge har i sitt innlegg 12.30 på en god måte forklart hvorfor det er feil at reise dekkes for Tromsøs utlendinger.
Jeg er også enig med Helge i at Tromsøs utlendinger bør få dekket opphold, siden vi som er fra Oslo kan innkvartere folk privat.
Dette med "likeverdighet" blir bare dumt. 1911 har Tore Andre Bratvold på laget, som bor i Sveits. Er han en mindreverdig siden han selv (klubben) må betale reisen til Oslo?
Eller synes Jan Sigmund at alle lag bør få dekket reise for alle sine spillere?

08.nov.2007 @ 19:41
Postet av: olev

Nå ser jeg jo at eliteserien har fått en ny sponsor, som noen antydet her tidligere - og det er en sponsor fra Tromsø. Når vi snakker om solen, vel, akkurat sol var det lite av dere oppe sist helg :)
Rica Ishavsserien heter det nå.
Men det reiser en del spørsmål: Har Telio hoppet etter en sesong fordi de var misfornøyd? Gir den nye avtalen mer/mindre?
Synes det forresten det var et litt snålt navn: Rica Ishavsserien høres jo ikke ut som en landsserie. Hvorfor ikke bare Rica-serien?

08.nov.2007 @ 22:12
Postet av: Torstein

Det er ikke så lett å si hvilket beløp Telio sponset serien med, for avtalen var en pakke som også inkluderte sjakk-OL og at de kunne kalle seg "offisiell hovedsponsor for NSF" (blant annet).
Jeg vet ikke hvor mye Rica Ishav (eller hva det heter) sponser med, men uansett: Godt jobbet av styret, det er ikke enkelt å finne sponsorer!

08.nov.2007 @ 23:27
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: olev

Ja, godt jobbet. Aner jeg at Tromsø har hatt en finger med i spillet?

08.nov.2007 @ 23:51
Postet av: Liveoppdatering

Etter første runde ligger Tromsø foran Oslo Vest...

10.nov.2007 @ 09:55
Postet av: olev

Ja, den klokken har vi avskrevet allerede.

10.nov.2007 @ 12:04
Postet av: anonym

Norge har ikke råd til å sende lag til Lag-EM, men å sponse svensker har vi råd til!? Dessuten blir jeg fortalt av en kilde at Forså, som bor i Oslo, fikk tilbud fra Tromsø om et hotellrom (sponset av NSF formodentlig)... Forså er heldigvis en fornuftig nordlending, og takket nei, men hvorfor fikk han tilbudet "in the first place"?

10.nov.2007 @ 20:54
Postet av: olev

Hvis det er sant, så er det ganske utrolig. Venter spent på hotelltilbud til alle vestlendingene på Oslo Vest... Vi kan bare rose Tromsø for å ha vist måtehold. Både Tromsø og Bergens kunne tatt med to spillere til, og sendt regningen til forbundet.
Forbundet derimot er det ingen grunn til å rose. Hva er det som skjer med livedekningen i Telioserien, resultatservice, lokalene og nye, dyre regler? Det er vel flere enn meg som lurer...

10.nov.2007 @ 21:37
Postet av: Torstein

Jeg tror ikke det kan stemme at NSF betaler hotellrom for Forså eller andre. De tilreisende får dekket overnatting i firemannsrom på Haraldsheim Vandrerhjem, hvis de ønsker noe bedre må klubbene betale differansen selv. Slik var det i hvert fall i forrige sesong. (Da valgte de fleste å bo på hotell, så det overrasker meg ikke at det er slik i år også.)
De som bor i Oslo og omegn skal selvfølgelig ikke ha dekket verken vandrerhjem eller annet, så jeg regner med at Tromsø ville betalt for Forsås rom.

10.nov.2007 @ 23:09
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: Live

Hjemmesiden til Tal er et godt eksempel på hvordan det skal gjøres. Et live-vindu ikledd "støttespillere" rundt hele:
http://russiachess.org/online/

11.nov.2007 @ 18:45
Postet av: Jan S

Espen fikk et tilbud av Tromsø Sjakklubb om å bo på hotellet sammen med de andre spillerne, men valgte å bo hjemme. Tromsø får dekket oppholdet på hotell for fem personer, og ville selvsagt selv sponse Espens overnatting. Skulle bare mangle. Ingen rom var forøvrig ledige på Haraldsheim denne helgen.
Ja, vi kunne som sagt reist og bodd med 8 personer. Det kommer regning for fem.

11.nov.2007 @ 23:16
Postet av: olev

Vel, jeg inviterer 1-2 av dere til å bo hos meg neste gang. Så sparer vi sjakk-Norge for de utgiftene.
Jeg er kanskje den sjakkspilleren som bor nærmest OSS (unntatt de som bor i selve huset) - knappe to minutter gange unna. Her har vi gjesterom, sofa, fullt barskap og ditto kjøleskap.
Så kan vi prøve min nye sjakklokke også :)

11.nov.2007 @ 23:46

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5564808
hits