VIDEO: Er nr 1 i sjakk en juksemaker?

14.feb.2007 @ 12:06

Dette videoklippet ryster sjakkverdenen. Nummer 1 på verdensrankingen, Veselin Topalov, blir nå etterforsket for juks. Se klippet og døm selv:

http://www.youtube.com/watch?v=Xz727X0PSmo

I videoen gjør Topalovs manager Silvio Danailov rare håndbevegelser og prøver å oppnå øyekontakt med sin spiller, før han raskt går ut av lokalet for å bruke mobilen.

Corus - Danailov
Hva driver Silvio Danailov med her?

Videoen er tatt av en hollender under Corus-turneringen i januar, der også Magnus Carlsen var med.

Nå er ikke Danailov noe orakel i sjakk, men spørsmålet er han mottar computer-trekk per mobil og så formidler disse videre til Topalov gjennom kodete beskjeder.

Både spillerforeningen og verdenssjakkforbundet FIDE har varslet etterforskning. Ikke så rart, ifølge flere kilder tror nå omtrent hele verdenseliten at Veselin Topalov jukser regelmessig.

Topalov har vært under mistanke lenge. Men det tok ikke fyr før sjakkmesteren og journalisten Martin Breutigams detaljerte avsløringer i Süddeutsche Zeitung nylig. Denne avisen er ikke akkurat er noe sladreblad a la "Gravid Mette-Marit bortført i UFO", men en av Tysklands største og mest respekterte aviser.

Russiske Kommersant fulgte denne uken opp med et oppslag der de nærmest korsfester Topalov.

Det gjør de med bakgrunn i nye videobevis, og et lite poeng er at videoen stammer fra en annen runde (den 11.) enn de to Breutigam beskrev.

Også Simen Agdestein omtaler saken i sin spalte i VG onsdag. Interessant, siden Simen har erfaring fra verdenstoppen, men også fordi han tidligere har sagt til meg at han ikke tror noen jukser på høyt nivå. Rett og slett fordi det ikke er mulig. 

Har du endret mening nå, Simen?

Magnus og Topalev
Veselin Topalov studerer Magnus Carlsens stilling i partiet mot Topalovs erkerival Vladimir Kramnik i Corus

Og Danailov? Jo, han avviser alle påstander. Han kan ikke huske hva han gjorde i Nederland. Han truer nå med å saksøke den tyske journalisten og andre som prøver å "sverte Topalovs rykte".

En skjebnens ironi er at Veselin Topalov og hans klovnehoff selv beskyldte verdensmester Vladimir Kramnik for å ha en computer på do under VM-matchen i fjor. På andre kjenner man seg selv?

Les også: To fiender - en video


Kommentarer:
Postet av: Gransker

Jeg skjønner ikke dette helt, Ole... Når er det han skal jukse her? Vi ser vel langt klarere signaler mellom spillere og tilskuere i norske seriekamper?

14.feb.2007 @ 13:17
Postet av: olev

Ja, hvis du sammenlikner dette med fotball, så har i hvert fall skjønt lite... Den dagen tilskuerne i fotball har computere som kan si akkurat hvor spillere bør skyte, eller hvem de skal slå ballen til, kan vi jo komme tilbake til saken :)

14.feb.2007 @ 13:29
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Torstein

"Gransker" sikter vel til seriekamper i sjakk? NSF har også seriespill vet du, faktisk spiller du der selv.

14.feb.2007 @ 14:01
Postet av: ole v

Ah, beklager, vet ikke hvor jeg fikk fotballen fra. "Seriekamp", kanskje?

Vel, tilbake til sjakkbrettet. Torstein, jeg har sagt til deg før at det sikkert forekommer juks i Norge. Flere er tatt i åpne turneringer i USA og India det siste året. Hvorfor skulle ikke det samme skje her?

Jeg har ikke lomme-Fritz, men den er visst ikke særlig vanskelig å operere, og den fungerer utmerker på de fleste offentlige toaletter.

Dette burde NSF ta på alvor.

14.feb.2007 @ 14:08
Postet av: Torstein

Nå er det jo veldig mye større premier i USA og i India, men det kan selvfølgelig skje her også.

Å forhindre det på hobbynivå (GP-turneringer og slikt) tror jeg er vanskelig, men i store turneringer (f eks Telioserien) er jeg enig i at man bør se på om noe skal gjøres. Jeg skal sende en mail til Reglementsutvalget om saken.

14.feb.2007 @ 14:32
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: ole v

Bra, Mr President.

Stikkprøver under Landsturneringen og på Gausdal burde vel også være aktuelt?

Hmm, denne bloggen får jo virkelig ting til å skje - og ikke skje når det trengs, hehe :)

14.feb.2007 @ 14:41
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: gransker

Du har fortsatt ikke svart meg, Ole. Hva er det han gjør som er juks? For en enkel sjel som meg er det umulig å se hvordan han signaliserer. Er det sånn at pekefingeren mot kinnbeinet betyr Sb4? I såfall vil jeg gjerne lære koden :-)

Seriekamper kan være seriekamper i sjakk også, ja.

14.feb.2007 @ 14:55
Postet av: olev

Hadde jeg visst det, så skulle jeg fortalt det til FIDE og ACP (spilleforeningen). Så kunne de avblåst granskningen ... :)

I mellomtiden kan du jo prøve å dekode opplysningene i Süddeutsche Zeitung, f.eks:

"On move 26, for instance, he held his thumb between his teeth and moved it back and forth in the right corner of his mouth. After this Topalov took a knight on c5 with his bishop."

Hele artikkelen på engelsk: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3633

14.feb.2007 @ 15:04
URL: http://olevalaker@nettblogg.no
Postet av: mistenksom amatør

Etter den opprinnelige reportasjen å dømme så slo Topa en brikke hver gang Danailov puttet fingeren i munnen. Subtile signaler, mao.

14.feb.2007 @ 15:05
Postet av: Gransker

Jeg tolker opptredenen slik at det er et seksuelt forhold mellom Topalov og Danailov. I dette forholdet inngår slag som en naturlig del av forlystelsene. Granskingen er avblåst. Topalov gleder seg til endelig å kunne spille neste runde i lærbukser.

14.feb.2007 @ 15:14
Postet av: Mats

Trodde han la opp offensiven sin etterhvert, slik at han tilpasset seg etter motstanderen. Har manageren hans oversikt over motstanderens brikker? Og kan de forutse neste trekk? Uansett ville det vel gått an å torpedere angrepet, dette er jo tross alt sjakkspillere av høy klasse. Det er vel ikke slik at en taktikk knuser alle?

14.feb.2007 @ 15:44
Postet av: geni

hvorfor spilles ikke kampene inne på et rom med bare deltagerne? da kan man jo ikke jukse slik som dessa russerne gjør..

14.feb.2007 @ 15:50
URL: http://bø.no
Postet av: ole v

Mats - alle kan følge Topalovs partier online. Det er smal sak for en hjelper å mate trekkene i en computer som lynraskt regner ut millioner av trekk.

Verdt å merke seg er også at Süddeutsche Zeitung påstår at Topalov faktisk spilte som en computer i de fasene der Danailov opptrådte mistenkelig...

14.feb.2007 @ 15:52
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: ole v

Til "geni" - Topalov er ikke russer, men bulgarer. Ja ja, det er jo mye det samme :)

De kunne jo låst spillerne inn som paverådet, men arrangørene har vel et ønske og behov for å slippe til tilskuere, pressefolk osv. Ellers er det jo på mange måter dødfødt.

14.feb.2007 @ 15:55
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: pocoloco

spillerne bør sitte i eget rom uten treneren, manageren eller hva da nå enn er...tilskuere, pressefolk osv får følge med på tv på utsiden av rommet da.. er ikke vanskeligere enn det.. blir man kvitt juksinga ihvertfall

14.feb.2007 @ 15:59
Postet av: ole v

pocoloco (bra navn!): Ja, det kan godt bli resultatet. Man visste vel bare ikke at det var et problem før nå...

14.feb.2007 @ 16:06
Postet av: simsan

Tre mulige tiltak.

1. Sett spillerne bak en speilglassvegg (tilskuere kan se dem, de kan ikke se ut)
2. Man kan screene dem med detektorer på jakt etter radiosendere/mottakere.
3. Man kan sette opp støysendere for å hindre radio/mobil-kommunikasjon.

14.feb.2007 @ 16:46
Postet av: Kristian

Kan noen si meg hvordan man kan jukse i sjakk? Er det ikke verdens beste spillere som sitter VED brettet? Hvordan kan da denne treneren ha så stor påvirkning? Hadde han vært bedre, hadde han vel spilt selv?

14.feb.2007 @ 17:21
Postet av: ole v

"Kristian" - hvis du hadde tatt deg bryet med å lese artikkelen først, ville du sikkert forstått at ingen tror manageren er bedre enn Topalov. Men spørsmålet er om manageren mottar computerhjelp utenfra (tredjemann ringer inn trekkene på mobil f.eks), og så formidler computerens råd til sin spiller med koder.

Som kjent er de sterkeste programmene i dag bedre enn menneskene.

14.feb.2007 @ 17:31
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: LeifS

Eg følgde med med under matchene mellom Topalov og Kraminik, og min sympati der var hos Kramnik. I denne saka meiner eg Topalov er "offeret". Videosnutten beviser ingenting.... sjølv om det ligg hentydninger i teksten der det heiter at Danailov "raskt går ut av lokalet". Hadde han vore heva over mistanke om han hadde gått rolig ut av lokalet??. Slik bevisførsel kan umulig føre fram, men det er bare eigna til å så misstemning og sette spelet i eit dårleg lys.
Klart at det er mulig å jukse i sjakk, og for meg er det like klart at det er umulig å sette opp reglar som gjer at juks umulig. Den einaste vegen å gå, er å bygge opp moralske barriærer mot juks. Det er mulig å jukse i fotball også. Men eg trur ikkje det er veldig mykje av det.. korkje juks i form av doping, eller juks i form av "fiksa" kampar.
Klart at arrangører må ta dette på alvor, og definere rammer for konkurransane. Men slutt å kome med skuldingar om juks på grunnlag av meir eller mindre spekulativt grunnlag. Det tener ingen hensikt, og det øydelegg gleda ved å følge spelet. Det fins dommere i alle turneringer og Torsteiner i alle forbund som kan ta seg av dette! :)

14.feb.2007 @ 22:54
Postet av: Vidar

Jeg er også av den oppfatning av at dette videobeviset ikke er holdbart. Det er og blir en ren spekulasjon. Verre er det at Danailov ennå ikke ser ut til å være helt ferdig med "toalett-saken" fra VM-matchen mellom Kramnik og Topalov. Chessbase har av Danailov mottat bilder av angivelige datakabler fra toalettet Kramnik disponerte, selv om arrangøren har begjært at slike kabler i veggene er normalt og skal være der.."Angrep er det beste forsvar" - er det ikke det man sier:)

15.feb.2007 @ 00:04
Postet av: Olev

LeifS, du går oss journalister en høy gang i å velge ut deler av setninger som passer dine argumenter ... :)

Det står at han gikk raskt ut av lokalet FOR Å BRUKE MOBILEN. Det ser du også på videoen. Dessuten forteller rapportene i Süddeutsche Zeitung at Danailov løp inn og ut av spillelokalet gjentatte ganger. Journalisten fulgte Danailov ut og så at han snakket i mobil før han hastet inn igjen og begynte med sine merkelige bevegelser.

Saken blir nå gransket. Spillerforeningen, som burde vite hva de snakker om, ser alvorlig på det du kaller rene spekulasjoner: "CP President Pavel Tregubov said that the the problem has become pressing", skriver Chessbase.

15.feb.2007 @ 10:31
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Sjekk

Vel, det er vel takk for sist Topalov får tilbake. En vel regissert hevn for anklagene rundt toalettbesøkene til Kramnik.

Filsnutten beviser ingen verdens ting og hele saken må legges død. Sånn går det hvis man tuller med Kramnik ;)

18.feb.2007 @ 22:03
Postet av: Øystein

Fyren foran Danilov tar seg på hodet på et tidspunkt. Så forsvinner han. Noen av de andre tilskuerne gjesper mistenkelig. Greit at folk ikke liker Topalov, men ikke påstå at dette klippet beviser noe som helst.

20.feb.2007 @ 11:08
Postet av: Kierkegaard

Jeg er enig i at filmen som har kommet frem ikke er bevis nok til å dømme Topalov for juks, men hvis man leser den oversatte artikkelen på chessbase er det unektelig mistenkelig oppførsel Danilov har bedrevet. Forhåpentligvis vil en nærmere undersøkelse avklare substansen i disse mistankene.

20.feb.2007 @ 14:14
Postet av: Ole Valaker

Det er vel ganske klart at artikkelen i Süddeutsche Zeitung "beviser" mer enn videoen, men summen av de to er mer enn 1+1. For de viser et mønster. Et mistenkelig mønster, etter min mening.

20.feb.2007 @ 14:26
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Øystein

Øverst på denne siden står det: "Se klippet og døm selv:" Jeg tolket det dithen at artikkelforfatteren mente at klippet hadde relevans for anklagene, noe jeg mener det overhodet ikke har. Mannen står rolig i over to minutter, før han tar seg til ansiktet.

Artikkelen fra Süddeutsche Zeitung kan sammenliknes med programmet "Rikets tilstand" på TV2. "Vi sier ikke at de norske langrennsutøverne dopet seg under Lillehammer-OL. Vi bare lurer på hva arrangørene skulle med alle disse medisinene." sa Gerhard Helskog anklagende. Martin Breutigam kommer med liknende, og like spekulative ikke-anklager i sin artikkel:
1. Anonyme anklagere kan ikke presisere hva de mente og kan ikke anklages personlig for å lyve.
"The allegations raised by other participants in the world championship, who however did not want to be named..."

2. Anklagende ikke-anklager, som denne, kan vanskelig avvises som usanne.
"Anyone who watched the two during rounds two and three could get the impression that a process of non-verbal communication was taking place between the two – only noticed by those who watched carefully"

3. Keiserens nye klær. Bruk av formuleringer som "could get the impression", "process of non-verbal communication" og "those who watched carefully" gir inntrykk av at hvis man ikke ser tegnene, betyr det at man ikke har fulgt med eller at man ikke forstår.

4. Nok en anklagende ikke-anklage. Hvis man spionere på noen tilstrekkelig lenge, vil man sannsynligvis finne at noe er rart med deres oppførsel i løpet av en kortere eller lengre periode. I dette tilfellet snakket Danailov mye i telefonen i løpet av en time av partiet.
"During the following hour a strange ritual kept repeating itself. As soon as van Wely made a move Danailov rushed out of the hall and pulled his mobile phone out of his jacket. Did he just want to transmit birthday greetings? Check stock rates? He could also, every few minutes, have been phoning someone who, somewhere around the world, was following the game on the Internet."

5. Hva som menes med begreper som "as soon as" og "rushed out of", presiseres ikke. Er det et minutt? Ti sekund? Løp han? Gikk han normalt, men uten å snakke med venner han traff på veien? Snakket han med venner, men ikke så lenge som han pleide?

6. Videoen viser at han forlater rommet et par sekunder etter at han angivelig har gitt tegnet. Mener Breutigam at van Wely da nettopp hadde gjort et trekk, og at Danailov fra sin posisjon der han ikke en gang skal ha vært i stand til å se partiet, umiddelbart kommuniserte det beste svaret?

7. Spekulering. Ingen kan vite hva eller hvem Topalov så på, og spesielt ikke hvis man mener at det var Danailov, som sto 15 meter lenger borte.
"Indeed Topalov looked up, when it was his turn to move, and as soon as he caught sight of Danailov in the corner, he would usually put his elbows on the table and fold his hands across his forehead."

8. Her tar spekulasjonene av. Han kunne ha sett på Danailov. Kunne! Han kunne også hatt en datamaskin gjemt på do.
"In this thinking pose it looked as though his eyes must be directed at the board, but he could also be peeking through his fingers at Danailov, who sometimes executed some strange movements."

9. Dette argumentet ble avfeid av alle da Danailov brukte det mot Kramnik under VM. Vi snakker tross alt om verdens beste spiller. Det er ikke rart at han ser de beste trekkene i en rekke situasjoner.
"Later it turned out that all the moves that Topalov had played in this decisive phase are also the first choices of the popular chess programs."

10. Mangel på kilder er påfallende. Hvilke trekk er det snakk om? Det hadde vært verdens ekleste sak å poste dem, sammen med en computoranalyse. Her er ikke en gang programmene nevnt.

Jeg kommenterer resten av artikkelen, ettersom jeg mener jeg bør ha fått frem nok poenger allerede.

Jeg sier ikke at Topalov ikke jukser, men at denne artikkelen og denne videoen ikke beviser noe. Jeg håper FIDE og spillerforeningen kommer til bunns i dette. Jeg har forøvrig bare skumlest artikkelen fra Kommersant.

21.feb.2007 @ 10:44
Postet av: Øystein

Beklager alle skrivefeilene over. Det gikk litt fort unna, ser jeg. Blant annet skulle det stått "Jeg kommenterer IKKE resten av artikkelen,..."

21.feb.2007 @ 10:49
Postet av: Sigurd

Da jeg var guttunge, var jeg interessert i trylling og kjøpte et "Telepati" hefte fra Egelo. Et av triksene der var tanke overføring mellom kunstner og medium. Opplegget bestod selvsagt av kodede meldinger gjennom samtale.

Topalov har hatt en formidabel fremgang den senere tid. Og sammen med "merkelig" oppførsel, er det kanskje grunn til mistanke. Imidlertid mener jeg at de som setter frem mistankene, bør ha en viss formening om hvordan dette jukset foregår og hvordan Danailov overfører både gode trekk og planer til Topalov vha. av ymse kroppsbevegelser. Jeg personlig tror det er tilnærmet umulig, det vil ganske enkelt være for komplekst å gjennomføre jukset. Og dess mer kompleks det er, dess oftere vil det gi utslag i misforståelser, komisk og varierende spill. Med unntak av noen bukker (også i Linares) er det vel vanskelig å se slikt mønster hos Topalov.

Susan Polgar sier jo også på bloggen sin at det virker som en nervøs trener, intet annet.

27.feb.2007 @ 15:36
Postet av: hansi

Ser man ikke forskjell på å spille sjakk og spille fotball?
Er det noen som tror at Danilov forteller Topalov hvor de skal spise middag etterpå?

02.mar.2007 @ 12:07
Postet av: Damovand

Det er opplagt at dette problemet er viktig å belyse og da spesielt når det dreier seg om turneringer. Folk blir faktisk trette og det blir ikke datamaskiner.

06.mar.2007 @ 20:22

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4192619
hits