img

Er min klubb et problem?

28.jan.2007 @ 17:55:19
Jeg spiller for Oslo Vest - en sjakklubb med ni medlemmer der de fleste er vestlendinger i Oslo. Jeg forteller dette fordi det pågår en heftig debatt i Tromsø Sjakklubbs populære gjestebok som kan tyde på at vi er en torn i øyet på forbundet.

Du kan også si din mening under dette innlegget

Oslo Vest likner på klubber som SOSS og Team Bjørnsen som også er sammenslutninger av spillere som har dannet en klubb fordi de har tette bånd geografisk eller på andre måter.

Jeg har hatt en del diskusjoner med nestformann Atle Grønn i OSS om slike «liksomklubber» og deres eksistensberettigelse. Nå har han tydeligvis fått med seg president Torstein Bae på laget.

Torstein Bae
Torstein Bae

Han har funnet ut at alle som spiller i eliteserien, slik Oslo Vest gjør, ha en ungdomsavdeling. Han mener også å vite at klubber a la Oslo Vest har kort levetid.

For det første: Et av medlemmene i Oslo Vest er landslagstrener for ungdom. Folk i de andre nevnte klubbene har vært/er svært aktive i ungdomsarbeid. Teller ikke det med?

Jeg er ganske sikker på at Oslo Vest kan påta seg et eller to skolesjakkurs i Oslo. Vi får bare passe på at inntektene faktisk går til ungdom. Akkurat det er ikke alltid en selvfølge i sjakk-Norge - bare les her

Det er ikke et gyldig argument at levealderen er kort. Bare se på SOSS. De har holdt på i minst ti år.

De tre nevnte klubbene er noen av de mest ressurssterke og profilerte i Norge. De skaper PR rundt seg og sjakken som sådan. Det er jo litt merkelig at de plutselig skulle være et problem.

Jeg synes slike klubber er det meste naturlige i verden - en klubb er ifølge ordboken er en "sammenslutning, lag av personer med felles interesser".

PS! Oslo Vest var forresten forbundet selv som skapte ved å endre reglene etter kvalifiseringen til Telioserien og dermed nekte BS IV plassen laget faktisk hadde spilt seg til ...

Kommentarer:
Postet av: Bjarne Zachariassen

JEG TRODDE ALL AKTIVITET OG SJAKK-HYGGE VAR BRA JEG

Hvis størst mulig aktivitet og flest mulig antall medlemmer er et pluss for sjakk-Norge og Norges Sjakkforbund (NSF), er vår klubb SOSS også et pluss. Det til tross for at vi er en ganske lukket klubb som ikke har tradisjonell junioravdeling. For vi gir et unikt tilbud ingen andre kan gi. Det øker medlemstallet, aktiviteten og trivselen i NSF.

Vår kjære klubb SOSS har ikke faste klubbkvelder, har ikke plass til særlig flere i materialforvalterens hjem der vi spiller, og har ikke tenkt å vokse særlig. Men vi viser enorm stabilitet i medlemstall og aktivitet gjennom de siste 10 år. Og vi føler oss som medlemmer minst like gode som andre.

Horfor har SOSS en egenverdi? Sosialt har vi det veldig trivelig i hverandres selskap. Sportslig har vi treningskvelder rundt omkring på Oslos serveringssteder, spiller en turnering i utlandet i ny og ne, snittratingen (rankingen) beveger seg mer opp enn ned, og vi samles rundt seriesjakken med stor lagmoral, spenning og glede. Parallellt skapes nye historier til intern humorbruk. Disse spres i et uendelig antall klubbmailer som sjelden dreier seg om sjakk, men sjakken danner utgangspunktet.

Hadde det ikke vært for SOSS, vil jeg anta at 10 av 14 SOSS-meldemmer ikke ville spilt sjakk i det hele tatt. Vi andre 10 ville vært inaktive og utmeldt. Vi spiller fordi vi liker sjakk, men i like stor grad fordi fellesskapet SOSS gjør det gøy nok til at vi i det hele tatt spiller. Jeg er derfor helt sikker på at SOSS gir sitt bittelille, men positive bidrag til sjakk i Norge.

Jeg må til sist skrive at jeg synes vi bør bruke tid på mer konstruktive debatter enn dette.

Bjarne Zachariassen, formann SOSS

29.jan.2007 @ 11:32:50
Postet av: Atle G

Et fornuftig innlegg fra Bjarne Z, men jeg må si meg uenig med siste linje:

[BZ]Jeg må til sist skrive at jeg synes vi bør bruke tid på mer konstruktive debatter enn dette.[BZ]

Denne debatten, som Torstein forsiktig tok initiativet til, er etter min mening blant de mer meningsfylte vi har hatt den siste tida. Hva vil du heller krangle om, Bjarne? For øvrig applaus til Torstein som er den første presidenten jeg har sett, som a) tør å mene noe b) engasjerer seg overalt i sjakk-Norge c) ser helheten.

Grunnen til at jeg blander meg inn, er følgende fra Ole V:

[OV]Jeg har hatt en del diskusjoner med nestformann Atle Grønn i OSS om slike «liksomklubber» og deres eksistensberettigelse - han mener faktisk at alle i Oslo Vest bør tvangsflyttes til f.eks Stjernen Sjakklubb. [OV]


Interessant bruk av "faktisk", Ole! Ja, når det gjelder tvangsflytting av medlemmer, har NSF utvilsomt mye ugjort og et stort potensiale.

Det er imidlertid riktig at jeg trakk fram Stjernen i diskusjoner med Torstein, Ole og andre. Stjernen har flotte lokaler, flott hjemmeside og stor aktivitet, noe som kommer hele sjakkmiljøet til gode. Jeg mener derfor at det ville være bedre for norsk sjakk om Black Knights-gutta kvalifiserte seg til Telioserien som medlemmer av Stjernen.

Selvsagt er alle glade for at vennegjengene i Team Bjørnsen, Oslo Vest og andre steder deltar aktivt i sjakkmiljøet. Det er selvsagt artig å tilhøre de "kule" - eller de "resurssterke og profilerte", som Ole kaller dem. Problemet for det organiserte sjakklivet oppstår den dagen (om 10 år? 15 år?) klubber som Stjernen, OSS, Tromsø osv. ikke har medlemmer igjen til å drive virksomheten. Jeg tviler ikke på at vi fremdeles vil kunne spille sjakk på ICC, eller møtes til et lynlag privat, men ...

29.jan.2007 @ 14:15:01
URL: http://folk.uio.no/atleg
Postet av: ole valaker

Jada, Atle, jeg skrev "faktisk" - naturlig nok så lenge tvangsflytting aldri har skjedd før. Innbiller meg også at ideen er rimelig kontroversiell.

Ingenting galt med Stjernen, som sikkert gjør en strålende jobb for norsk sjakk. På samme måte gjør vel Brann mye for norsk fotball, men det må da være lov å være med i Fyllingen eller Løv/Ham likevel?

Jeg tror de fleste av oss foretrekker å velge klubb selv, uansett om du er med i OSS eller Norges minste klubb. Og de fleste velger ut fra felles interesser, geografi, bekjentskaper osv.

SOSS/Team Bjørnsen/Oslo Vest/Black Knights har vel maks "kostet" andre klubber 10-15 medlemmer - samtidig har disse ristet liv i flere passive medlemmer.

Minus 15 medlemmer er uansett ca 0,06 prosent av medlemmene til NSF, så det er jo vanskelig å fatte at dette skulle være sjakk-Norges svøpe

29.jan.2007 @ 15:28:03
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Torstein

Bjarne og Ole, dere tar dette alt for personlig. SOSS og Oslo Vest er selvfølgelig ikke "sjakkens svøpe". Det er klubber som gjør en innsats, og jeg vet godt at noen av medlemmene i klubbene ikke ville vært medlemmer av NSF om ikke disse klubbene eksisterte.

Bakgrunnen for mitt første innlegg er at jeg har ambisjoner for sjakken. Det bør vel den som innhar mitt verv ha.

Sjakk kan og bør selvfølgelig være hyggelig og moro. Men trenger det bare være det? Kan det ikke også være en seriøs og alvorlig side av sjakken, der elitesjakken naturlig ligger?

Det kan vel heller ikke være noe særlig tvil om at klubber med få medlemmer har få menneskelige ressurser, og dermed er svært sårbare. Slik var det i min klubb 1911 for ti år siden, da hadde nok klubben blitt lagt ned om et par sentrale personer ga seg. Nå er vi blitt mye større (takket være rekruttering av voksne og barn), og klubben vil klare seg selv om de fem som gjør mest trekker seg. Dette er slett ikke for å skryte av min klubb (og det er ikke jeg som har æren for utviklingen), men det viser at en større klubb gjerne er en solid klubb.

Som sagt, jeg har ambisjoner for sjakken, og jeg skulle ønske det var flere som spilte sjakk her i landet.

Derfor er det jo litt frustrende når Ole skriver at "Jeg er ganske sikker på at Oslo Vest er i stand til å påta seg et eller to skolesjakkurs i Oslo hvis det skulle bli et krav." Må det virkelig et krav til? Hvis det går greit, hvorfor ikke gjøre det uten et slikt krav? Skal sjakken her i landet komme noen vei, må vi dra sammen! På alle forskjellige områder - også barnesjakken.

29.jan.2007 @ 16:10:41
URL: http://torstein.nettblogg.no
Postet av: ole valaker

Og hva bidrar forbundet med?

For å sitere deg: Ikke ta spørsmålet i tittelen personlig, Torstein

Men du krever altså av klubbene. En høy seriesjakk-avgift og medlemskontingent er ikke nok.

I Oslo Vest er to av ni medlemmer tidligere leder i USF - jeg har i det hele inntrykk av at alle "liksomklubbene" er/har vært kraftig overrepresentert med tillitsverv, men det mener du er irrelevant.

Du viser også til fotballen. Du vet kanskje ikke at toppklubbene får store bidrag fra forbundet til å drive med barne- og ungdomsarbeid?

Sjakkforbundet gir ingenting til Telio-lagene, de bare forsyner seg gjennom avgifter. Det koster mange tusen bare å delta. Det er nesten en smule frekt å stille ytterligere krav.

Men ok - hvis man først aksepterer kravene til Bae, så viser et kjapt regnestykke at Oslo Vest-medlemmene bidrar i snitt med 4,5 timer i året til barne- og ungdomssjakken.

Gjorde alle i NSF det, vil det tilsvart ca 11.000 timer.

Men det er kanskje heller ikke godt nok? Hva er grensen og kravet? Det forekommer meg at mange klubber vil havne i faresonen her...

29.jan.2007 @ 17:21:09
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Rong i Bergen

Eg ynskjer å vera med i Oslo Vest. Har de eit tilbod til ein nybyrjar som meg? Alle seriøse klubbar driv vel med opplæring av unge spelarar?

Ventar i spaning på innbjoding til fyrste klubbkveld for unge og lovande kandidatar!

Vyrdsam helsing
JR

29.jan.2007 @ 22:51:00
Postet av: Anders Olsen

Jeg regner med at pratet om tvangsflytting er en spøk? Jeg håper da virkelig at vi har et forbund som vet bedre enn å begynne med sovjetiske/stalinistiske metoder. Kanskje Atle G (jeg regner med at det er Atle Grønn) lærte litt mer enn bare språk da han studerte russisk...

29.jan.2007 @ 23:14:19
Postet av: Ole Valaker

Jørund, du har løst problemet vårt. Du ser ikke ut som en dag over 24 og Trond kan lære deg noen triks. Han er jo landslagstrener. Dermed har vi landets beste ungdomsavdeling :)

29.jan.2007 @ 23:34:06
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Ole Valaker

Til Anders Olsen, nei, det er ingen spøk (hvis ikke jeg har misforstått totalt). Tror du fulgt dårlig med på debatten, dette har jeg snakke med Atle om tidligere og han bekrefter jo ideen i sine innlegg hos Tromsø.

29.jan.2007 @ 23:37:10
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Anders Olsen

Jaja, alt skal man få høre...

30.jan.2007 @ 00:01:53
Postet av: Atle G

Ole...
En ting er du klarer å dra meg inn i dette ved å tillegge meg et halvfascistisk synspunkt. Deretter skjønner du ikke hvorfor jeg reagerte på ordet "faktisk". Les mine innlegg en gang til - og denne gang anbefaler jeg at du bruker det du kan av tekstanalyse. Jeg kan også skrive:

"Jeg har hatt en del diskusjoner med ressurspersonen Ole V om norsk fotball - han mener faktisk at Brann er en møkkaklubb."

Din bruk av "han mener faktisk P" vil jeg parafrasere slik: "han mener selvsagt ikke P, men det ville vært veldig morsomt om han mente P".

30.jan.2007 @ 09:28:32
URL: http://folk.uio.no/atleg
Postet av: ole valaker

Hmm, det er en stund siden jeg gikk på skolen, så jeg sliter litt ... Jeg har virkelig oppfattet at du mener at Blacks Knights-medlemmene f.eks må komme seg over i Stjernen - og "faktisk" understreker at jeg syntes ideen var spesiell.

Hadde jeg sagt at Brann er en møkkaklubb og du refererte det, høres ordet "faktisk" naturlig med.

Hadde jeg derimot sagt at VIF er en møkkaklubb, kan du ikke skrive at jeg faktisk sa det. Det blir meningsløst. For da høres jeg ut som en misfornøyd VIF-supporter...

30.jan.2007 @ 10:08:20
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Victor Hansen

Jeg synes Atles tolkning av setningen "han mener faktisk P" er noe underlig. Det jeg tenkte da jeg leste det, var "det er tydelig at han mener P, men jeg synes det er litt rart at det går an å mene det" (eller noe sånt).

Og "svaret" på hva Ole FAKTISK har ment, kan vel ikke andre enn Ole selv ha?

30.jan.2007 @ 22:37:27
URL: http://www.vanhansen.info
Postet av: Ole Valaker

Joda, Victor, jeg prøvde å få frem akkurat det du skriver.

Jeg innbilte meg at den var den eneste tolkningen, men - hyggelig at i hvert fall én leser har tolket det riktig ... :)

31.jan.2007 @ 10:08:30
URL: http://olevalaker.nettblogg.no
Postet av: Victor Hansen

Men nå skriver Atle i Tromsøs gjestebok at han slett "ikke mente P", og da har han jo rett i at du ikke bør skrive at han "faktisk mener P".

IMHO :-)

31.jan.2007 @ 10:45:55
URL: http://www.vanhansen.info
Postet av: Ole Valaker

Nå har jeg også svart Atle samme sted, og det er jo beklagelig hvis jeg har misforstått. Har jeg virkelig det?

Det er også mulig han mener det jeg trodde, men at han ikke liker ordet tvangsflytting og føler at det er lagt i hans munn (det sto faktisk ikke som direkte sitat!).

Da må jeg presisere at tvangsflytting er min tolkning og oppfatning av hans mening.

31.jan.2007 @ 10:59:55
URL: http://olevalaker.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=3841358
hits