november 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             

"Nordens schacktidning nummer 1 - Norska Nettavisen"

21.okt.2007 @ 16:42
Sitatet er fra et av de ledende svenske spesialsidene for sjakk, Schackforum.se. 

Det er moro å bli lagt merke til, særlig i utlandet. Det er jo et kjent fenomen at svensker ikke liker å lese norsk eller skryte av nordmenn, så dette var like overraskende som hyggelig.

Det er bare å si takk, takk (det har jeg også per e-post) på vegne av Torstein Bae og meg selv.

Schackforums kommentar falt i forbindelse med omtale av "Espen Lie Norgemästare 2007" den 25. september:

"Som framgår av ett reportage  i Nordens schacktidning nummer 1 - Norska Nettavisen - var upprinnelsen till mötet Norgemästerskapet i Hammar i somras då de aktuella kombattanterna hamnade på samma poäng." 

Etter denne stikkampen fikk vi dessuten en takkemail fra familien Lie - noe vi også satte stor pris på.
 
I tillegg benytter jeg anledningen til å takke alle som har hjulpet oss med bilder til diverse saker. Vi er helt avhengige av gode bilder for å ha en sjanse til å nå forsiden. 


Send oss gjerne tips, bilder og innspill, slik at www.nettavisen.no/sjakk kan bli enda bedre.

Skriv din kommentar under eller send oss e-post på ole.valaker@gmail eller torstein.bae@gmail.com.


Supermodell og sjakkpresident

01.jul.2007 @ 15:46
På fredagspils kan alt skje. Men at sjefen skulle slå i bordet med selvopplevd historie om en sjakkspillende supermodell fra Estland var noe uventet.

Det viste seg at han (Petter Danbolt) hadde bodd der da han var med på å bygge opp en ny avis.

I byen Tartu var det folkefest - den årlige "Postimees-dagen". Postimees er Estlands største avis. Og midt i festen foregikk det en sjakk-simultan på byens torg.

Den som ga simultanen, var presidenten i forbundet.

Så langt, helt normalt.

Men presidenten het Carmen Kass - og er supermodell (med all respekt, Torstein Bae, dette høres ut som en bra president!).

Carmen Kass

Det hele tok lengre tid enn beregnet, og planen som var å presentere resultatene med intervju på scenen falt bort.

Da kruttrøyken til slutt la seg, viste det seg at Carmen hadde vunnet alle partiene!

Kass er A-kjendis i hjemlandet. I tillegg til modellkarrieren har hun prøvd seg både som politiker og skuespiller. Hun må være en ganske sterk sjakkspiller. I 2004 dristet hun seg å spille lynsjakk mot dagens verdensener Vishy Anand (se artikkel hos Chessbase).

De fleste av oss, norske elitespillere inkludert, ville blitt feid av brettet og hadde vært knapt våget å stille opp i en slik duell.

Den godeste Carmen spilte en uortodoks siciliansk med  1.e4 c5 2 Lc4 e6 3. De2 Sc6 4. Sf3. Det sies at Anand ble så forbløffet og forvirret av den vakre motstanderen at han tilbød remis istedenfor å spille en forsert matt - en ekte gentleman, denne inderen.

Carmen Kass vs Anand
Carmen Kass mot Vishy Anand (Foto: Scanpix)

Carmen ble født i 1978 i Tallinn. Hun ble oppdaget på et supermarked som 14-årng og dro til Milano. Hun har vært på forsiden av blader som Vogue og Elle og har gjort det stort, særlig i Frankrike.

VIDEO: Carmen Kass viser frem Victoria's Secret

Men denne modellkarrieren tok en litt uvanlig sving hjemom Paul Keres' fødeland. I 2004 ble hun nemlig valgt til president i det estiske sjakkforbundet.

Planen var at hun skulle sjarmere FIDE-delegatene til å velge Estland som arrangør av sjakk-OL 2008, men arrangementet endte hos favoritten Dresden. Her har vi noe å tenke på for Tromsø ...

Ifølge Wikipedia har Carmen datet superstjernen Leonardo DiCaprio, og på ryktebørsen er hun også blitt koblet til den tyske stormesteren Eric Lobron.

Lobron har jeg møtt titt og ofte på ICC - og sogar slått flere ganger (kallenavn Yardbird). Men jeg har litt vondt for å tro at en mann som er spilt hele 30.000 partier på ICC har tid til en supermodell ...

Bye, Bae

05.jun.2007 @ 13:41
Torstein Bae går av som president. Han slapp nyheten på sin egen blogg.

Det er vel mange som etter hvert vet hvem som tar over hvis valgkomiteen får viljen sin, men jeg skal ikke ødelegge spenningen og 8. juni blir uansett innstillingen offentliggjort.

Jeg tror ikke den blir omstridt, for å si det sånn.

Torstein og jeg har vært uenige om litt av hvert, som i debatten om de såkalte liksomklubber (Oslo Vest, SOSS, Team Bjørnsen osv).

Men det endrer ikke totalbildet:

Dette styret vil bli stående som det som har gjort mest for norsk sjakk på lang tid - tenker både på nye sponsoravtaler, jobbing opp mot media, omorganisering av turneringstilbudet og jammen har de ikke fått skikk på økonomien også.

Vi har noen skrekkeksempler på styrer som har vært mer opptatt av tittel og CV-en enn faktisk å gjøre noe, i så måte har Bae og co vært en forfriskende kontrast.

Jeg ser at Torstein og co må tåle noen sure oppstøt på nettet. At noen anonyme fortsatt griner fordi styret var voksne i Telio-stormen (ser at også sjakkbladet og Djurhuus har oppsummert saken helt rett!), må bare regnes som et ekstra pluss for styret.

Det minner om den rakryggete dommeren som korrekt gir gult kort til en spiller på hjemmelaget, mens publikum og spillere hyler selv om de innerst inne vet at det var rett.

Hva anonym hjemmefan nummer 1003 og 2413 på tribunen måtte mene, er like uinteressant for vurderingen av dommerens innsats som de anonyme primalropene vi har sett på bloggene til Torstein og meg.

Ny jobb - sjakksiden består

21.apr.2007 @ 22:22
Det har vært litt stille her på bloggen fra min side i det siste. Det skyldes først og fremst bytte av jobb - jeg er nå på plass i Aller Internett som desk- og utviklingssjef.

Har du noe konstruktivt å melde om DinSide, Dingz, Lommelegen, Mozon, IT-avisen eller Digi - jeg skal nemlig jobbe med alle sammen, så skriv til ole.valaker@allerinternett.no.

I så måte var det morsomt å høre at også Petter Danbolt, den nye sjefen min (den gamle, Gunnar Stavrum, har spilt mange kamper i bedriftsserien) er en ivrig hobbysjakker. Han kvesser klørne i jevnlige kappestrider mot Team Bjørnsens store sønn Jussi Pedersen. Ja, verden er ikke stor ...

Samtidig er det litt vemodig å forlate hoveddesken på nyhetselitelaget Nettavisen etter 7,5 år. Men jeg vil fortsette å holde liv i sjakksiden sammen med Torstein Bae.

Klikk inn, så ser du at Nettavisen.no/sjakk som vanlig er oppdatert med det siste på sjakkfronten.

I den sammenheng kan jeg nå røpe at vi kommer til å tilby livekommentarer under alle de seks partiene til Magnus Carlsen i matchen mot Levon Aronian i mai, noe som selvsagt blir et stort løft.

Jeg - sjakkens Adolf Hitler

20.mar.2007 @ 20:55

De siste dagene er jeg blitt kalt nazi, sviker, skinnhellig, regel-freak, jeg og sjefen min er blitt truet med søksmål - og avstanden til den intelligente gjennomsnittsnordmann er selvsagt «uendelig lang».


Alt dette skyldes at jeg tok meg den frihet å påpeke at det som skjedde i eliteseriefinalen mellom Moss og OSS var usportslig og muligens regelstridig.


Når så et enstemmig styre i NSF tar opp saken, så får de også en skyllebøtte og skal kastes ut med såpevannet.

Man skulle tro det var i alles interesse at taktiske avtaler mellom lag i en avgjørende kamp der også penger er involvert, holdes opp mot regel-lyset. 

Mitt tips er at ingen blir dømt, kanskje blir det en vag kritikk, men det skal veie tungt at dommeren på stedet godtok remisavtalen. Uansett det være gunstig for alle at vi får en prinsipiell avklaring.

Hvis ikke, har vi det gående: Neste år er det en annen som fortjener en tittel og et lag som trenger ett poeng for å unngå nedrykk. Så kommer de og sier, nei, vi har ikke gjort noe galt - dette ble jo sedvane i fjor ...

Nå får saken gå sin gang i forbundet.

Imens funderer jeg over hvor mye søppel jeg har tillatt på min egen blogg. Det er en annen og like interessant problemstilling. Hva skal slettes, hva får stå?

For det er jeg som eier og har ansvar for bloggen, ikke Nettavisen eller noen andre. Jeg skriver som privatperson - som sjakkspiller i nærmere 30 år, sentralt tillitsvalgt i 7 år og lagleder sikkert like lenge.
Jern-Erna
Jern-Erna liker ikke anonym sjikane på sin blogg. Bildet: Fra hoyre.no.

Jeg er journalist i det daglige og opplært til at journalister skal tåle mye tilbake siden mediet du benytter i seg selv virker som en trompet.


Jeg er langt fra sikker på det samme skal gjelde en privat blogg - det står ikke alle fritt å skrive i eller lage en avis, men hvem som helst kan opprette sin egen blogg på fem minutter.


Mot denne bakgrunnen er det interessant å lese at fremtredende personer som Høyre-leder Erna Solberg og den kjente PR-mannen Jarle Aabø er rasende over anonym sjikane på sine blogger på NA24.no.


Jeg trodde jo at Jern-Erna hadde hørt det meste og var ganske hardhudet, men hun sier til Journalisten.no:


- Det er tydelig at noen har behov for å kvitte seg med personlig gørr, og da blir resultatet en forsøpling av debatten, sier Solberg.


Ja, hun skulle lest denne bloggen:


- Den blir sammenliknet med nazi-Tyskland
- (Minst) en har prøvd å misbruke en annens navn
- En person, Trond Solem, har fylt siden med dritt, dritt og dritt
- Lett gjenkjennelige spillere er beskyldt for å tape med vilje
- Samt en endeløs gørr-strøm av usaklige personangrep fra ansiktsløse riddere

Den nevnte Solem sendte også e-post til sjefen min og truet med "juridiske skritt" hvis ikke en ytring ble fjernet. Den ble selvsagt ikke fjernet, og dette forteller alt om hans forhold til ytringsfrihet.

Jeg skjønner at det er tungt for mange i de involverte klubbene å lese «dette liker jeg veldig dårlig» (president Bae) og «svært dårlig reklame for sjakken» (Hans Olav Lahlum), og at behovet for å flytte fokus blir presserende.

Det aller meste har også sluppet igjennom, inkludert diverse personangrep mot meg selv.

Men hadde jeg villet, var jeg i min fulle rett til å hive ut Trond Solem som i gjentatte meldinger velter seg i negative karakteristikker av andre mennesker, eller uhyggelig historieløse Henning Øgaard som sammenlikner meg med Adolf Hitler etter å ha bløffet på seg sletting av et innlegg (!).

På samme måte kan eieren av et utested kaste ut skittkastere og plageånder.

Men jeg gjør ikke det. Jeg tror nemlig på alles rett til å ytre seg (innenfor rammene av norsk lov). Til og med Solem.


Jeg har bare slettet to innlegg (av 335). De inneholdt anonyme bakholdsangrep mot folk mange ville kjent igjen.

Jeg merker meg likevel at både VG Nett, Dagbladet.no og BT.no har innført krav om identifisering via mobilnummer eller e-post.

En sjakkleder spurte meg: «Hva om vi nedlegger disse bloggene og skrur klokka litt tilbake?» Med disse bloggene antar jeg at han inkluderte Torstein Baes blogg.


Jeg var faktisk inne på tanken - gidder jeg virkelig? - men jeg kan love at Solem og co ikke skal få oppfylt sine våte drømmer om å kvele den frie, åpne debatt.


Flau finale

12.mar.2007 @ 21:34

En het potet i sjakk-Norge er Telioserie-finalen der Moss og OSS ble enige om uavgjort like etter start i siste runde.

Moss' lagleder tilbød remis på alle seks bordene - samtidig! OSS tok gladelig imot, de vant serien og fikk endelig Leif Øgaard i mål som stormester. Moss fikk tredjeplass.

Reaksjonene på avtalen har vært sterke.

- Dette liker jeg meget dårlig, skriver president Torstein Bae på sin blogg. Han vil nå se på reglene.

- Svært dårlig reklame for sjakken, sier Hans Olav Lahlum. Lederen i Reglementsutvalget også synes det er en interessant regelsak (mer om det lenger nede).

Det skal sies at OSS fikk godkjenning av turneringsleder før de tok imot tilbudet, så det er vanskelig å bebreide dem formelt sett.

Men du kan du tenke deg ramaskriket om RBK (som allerede seriemester) og Brann (medaljekandidat) fant ut at de skulle spille 0-0 i siste serierunde. Noen prater litt ute på banen og alle ser at de kan tjene på det. Så blir det 0-0 uten skudd på mål. Brann tar bronse på bekostning av Viking som har spilt en ærlig kamp og tapt.

Ingen kunne tatt lagene for å ha gjort noe galt, men det ville blitt stemplet som usportslig og ført til en mediestorm uten like.

Feighetsmedalje
Ungarn tok fire raske remiser i siste runde mot gullvinner Armenia i OL i fjor, og ble straffet med 5. plass - pluss en feighetsmedalje av den kjente sjakkjournalisten Mig Greengard

Vi får nesten være glad for at Telioserien ikke har samme medietekket som Tippeligaen. Som Torstein Bae skriver: «Heldigvis hadde ikke pressen møtt opp til siste runde».

Og - er det som skjedde i det hele tatt lov? Mange har tolket reglene i øst og vest. I FIDEs engelske versjon står det noe vesentlig som ikke er med i den norske versjonen:

"A team captain should influence his team always to follow both the letter and the spirit of Article 12 of the FIDE Laws of Chess concerning the conduct of the players. Team championships should be conducted particularly in the spirit of the highest sportsmanship.

Article 12: The conduct of the players 12.1: The players shall take no action that will bring the game of chess into disrepute."

Henvisningen til punkt 12 i lovene er krystallklar. Har opptrinnet brakt sjakken i vanry? I så fall har Moss og OSS brutt reglene.

Husk kommentaren til president Bae, så ser du at han er snublende nær å svare ja.

RU-leder Hans Olav Lahlum sier at det er en «interessant prinsippsak». Jeg presiserer at Lahlum ikke påstår eller konkluderer med at det foreligger noen straffbare regelbrudd, han har også erklært seg inhabil i RU i kraft av spiller på Porsgrunn som ble direkte berørt.

Men hans synspunkt på selve reglementet er relevant, siden flere forståsegpåere har kommet med klare meldinger, mens mannen som altså har best greie på dette i Norge mener at problemstillingen er interessant.

Han vet at FIDE slår fast at lagsjakk er noe eget og skal spilles «in the spirit of the highest sportsmanship». Det gjør ikke saken bedre at akkurat denne matchen ble overført live på nettet. Publikum ble snytt.

Og hvorfor dette styret? Moss er sint på dommeren etter en sak i 2. runde (!). Laglederens skriver på nettet at det hele var en «stille protest», og da skal man lytte.

For slik snakker ingen som har opptrådt korrekt.


Sjakk = nerd?

25.feb.2007 @ 15:30
Jeg husker at NRK radio gjorde narr av sjakk en gang da jeg gikk på Journalisthøgskolen for ti år siden. Jeg husker det fordi noen av mine medstudenter syntes det var veldig gøy. 

Slik ser mange journalister på sjakk. Et spill for asosiale tullinger - helt uinteressant for den jevne leser.

Det var i hvert fall slik før. Et unntak er TV Norge som inviterte Simen Agdestein med på nerdefotball. Det laget vi også sak på i Nettavisen (les den her), og spurte TV Norge hva Erik Thorstvedts tidligere landslagskollega gjorde på et slikt lag. Det var umulig å få svar - jeg antar at de krøp sammen fordi de rett og slett ikke visste at Simen hadde vært på landslaget i fotball. De tenkte bare sjakk = nerd ...

Simen Agdestein - Plutokratene
Plutokratene - rasket sammen av TVNorge. Hmm, hva gjorde Simen Agdestein her? Hvorfor inviterte ikke TVNorge f.eks Lars Bohinen som spilte sammen med Simen...?

MEN - jeg tror disse holdningene har endret seg. Litt i hvert fall. Hvis det faktisk har endret seg, er det utrolig viktig for potensialet til sjakk i media.

For jeg tror de fleste andre enn TV Norge har fått med seg Simens talenter i dans, fotball og sjakk - og at han er trebarnsfar og gift med en stortingsrepresentant. Han var visst normal likevel. Det hjelper også at Magnus Carlsen fremstår som en relativt vanlig tenåring.

Etter Magnus' sjokk-seier mot verdensener Veselin Topalov har selvsagt spørsmålet om sjakk i media blusset opp igjen. Mange mener at dekningen er altfor dårlig, men la meg bemerke at både VG Nett, Dagbladet.no, Nettavisen, P4, Aftenposten, Budstikka og NTB hadde saken.

Jeg har for øvrig vært med i et medieutvalg som skal levere en innstilling til kongressen i sommer. Utvalget er blitt ledet av Oddvar Aasen, og siste møte er nå på mandag.

At det finnes et slikt utvalg, er det tegn på at noen mener det er for lite sjakk i media. Jeg synes ikke det er så ille, forholdene tatt i betrakning. Sjakkfolk må stikke fingeren i jorden og se på hvor mange som spiller i Norge, hvordan dekningen av andre aktiviteter er osv. Husk at de fleste store avisene har sjakkspalte - bare det er jo et enormt fortrinn i forhold til f.eks orientering, bowling, bandy, bordtennis, sprangridning og alle de andre du knapt ser i riksmedia. Betydningen av å være synlig hver dag året rundt må ikke undervurderes.

Det er ikke riktig å sammelikne med sjakk med fotball og ski som har en unik posisjon hos norske journalister. Mange av mine kolleger anser dette som folkesporter (som de gjerne har bedrevet selv - akkurat det er viktig!) som er unntatt normale nyhetskriterier, og terskelen for å komme på trykk er noen ganger latterlig lav.

De siste årene har jo Magnus' fremganger bidratt til mye oppmerksomhet om sjakk i alle mediekanaler, selv om han har sagt nei flere ganger har han vært innom det meste fra Skavlan til Rikets Røst.

Jeg husker reaksjonen til en fremtredende tillitsvalgt da Otto Jespersen inviterte Simen og Magnus høsten 2005: Hvorfor skal de være med der - for å bli grillet og tabbe seg ut? Det var frykten for sjakk = nerd som krøp frem.

Jeg var imidlertid sikker på at de ville klare seg meget godt (Rikets Røst har også en vennligsinnet sjel i 2300-spiller Eilif Skodvin i redaksjonen) og de sjamerte jo TV-seerne.

Så hvem er best på sjakk? Jeg tenker ikke på sjakkspaltene nå, men ordinær redaksjonell omtale som gir en helt annet oppmerksomhet enn spaltene.

Det er liten tvil om at VG (både papir og nett) sammen med Nettavisen er best på sjakk. Foruten at VG har Simens spalte har de også fulgt Magnus jevnt og godt på ordinær redaksjonell plass.

I Nettavisen er det også - i motsetning til i mange andre redaksjoner - flere er interessert i sjakk. 10-15 stykker kan reglene, noen er ganske sterke hobbyspillere og følger litt med på hva som skjer. En jente på NA24 kunne meget overraskende fortelle at NRK-kjendis Lars Monsen nettopp hadde skrevet inn på bloggen til Henrik Carlsen. Og hun spiller ikke sjakk engang, men samboeren er visst helt vill med F5-knappen når det er live sjakk på internett. 

Alt dette er en stor fordel. Det er klart det er lettere å få saker på forsiden i en slik atmosfære. Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum har også vært med på bedriftslaget (som er Norges beste!) flere ganger. Både i april 2004 og i november 2005 viet Stavrum lederen til sjakk.

Gunnar Stavrum - Nett på sak
Fra 26. april 2004. Dette er en av to ledere som ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i TV 2 Interaktiv har skrevet om sjakk

På den andre siden ler jeg av sjakkdekningen til såkalt seriøse Aftenposten. Det hjelper ikke at hadde en helside på papir lørdag - på nyhetssidene, selvsagt. For sporten i Aftenposten synes ikke det er interessant med en norsk 16-åring i verdenstoppen.

Så er jo heller ikke sporten i Aftenposten mye å skryte av på andre felter - en meningsmåling blant trenere og spillere i landets to øverste fotball-ligaer viste at 0 prosent hadde Aftenposten som sitt førstevalg på fotball!

Da jeg så et innlegg i spalten til moroklumpen Arne Hole, der han bare lo bort et spørsmål om den manglende dekningen og anerkjennelsen av Magnus Carlsen, skjønte jeg at her var det snakk om uvitenskap og arroganse i uskjønn forening.

Det er en farlig, men dessverre ikke uvanlig kombinasjon blant journalister ...

Klarer jeg å slå Super-Silje?

06.feb.2007 @ 10:00
Det pågår harde kamper på Chess Tactic Server. Det store spørsmålet er: Hvem er best av «Super-Silje» (Silje Bjerke) og meg?

Silje Bjerke
Super-Silje under OL i fjor

Jeg fant denne skattekisten på Torsteins blogg, og holdt på i nær to timer i går. Jeg måtte jo opp på et noenlunde anstendelig nivå før jeg kunne skrive om dette ...

På siden ligger det 23.803 oppgaver som du kan løse online og få rating. Det går på tid, og det lønner seg å løse oppgavene på under tre sekunder.

Akkurat nå er Super-Silje på 124. plass og OleVal på 127., med henholdsvis 1701 og 1700 i rating.

Over 9500 profiler er registrert, så jeg er kanskje ikke så dårlig som jeg hadde fryktet. Jeg fant bare 6-7 nordmenn foran på listen, blant de 128 som har prøvd seg.

Men det er langt opp til Torstein Bae som er sjef her også med 1868 og en pen 16. plass. Best er engelske "Weinstein" med 2120, så må du regne med å havne et par hundre poeng under offisiell rating.

Det begynte ekstra ille ratingmessig for min del, jeg skjønte ikke bæret i starten og begynte på 1350.

Nå har jeg tatt 460 oppgaver og løst 78,3 prosent av dem, og føk forbi Super-Silje. Det skulle jeg aldri sagt til Torstein Bae (kjæresten), for klokken 00.10 i natt tikket det inn en SMS:

«Nå er du i hvert fall bak igjen».

MEN – jeg nekter å gi meg …

PS!
Har du tips om andre sider? Mens Chess Tactic Server hjelper på intuisjonen, trenger jeg aller mest regneoppgaver og «finn det beste trekket i denne typiske stillingen».

Takk for at du klikket - klikk mer

03.feb.2007 @ 13:03

Det er registrert over 10.000 sidevisninger på bloggen nå, fra vel 4300 unike IP-adresser.

Snart har dobbelt så mange vært innom denne sjakkbloggen som det er medlemmer i sjakkforbundet (2500 i NSF) ...

Et annet lite jubileum er at 100 kommentarer er passert.

Fortsett å skrive inn ros og ris under innleggene, jeg prøver å lage et nytt hver dag.


Flere fristelser

11.jan.2007 @ 21:19

I morgen braker det altså løs i Telioserien igjen, med tre runder i helgen.

Jeg anbefalte altså U i kampen - Oslo Vest tidligere i uken, kombinert med halvgardering UB i Moss - 1911. Dette gir minst 25,5 i odds hos Ladbrokes.

Les også: Disse tipsene kan gjøre deg rik

Men jeg har også oppdaget et kanskje enda mer fristende spill: Oslo Schakselskap (OSS) som seriemester. Bare se denne tabellen. Ladbrokes forteller meg også at de har fått inn en del spill på OSS. Jeg fatter ikke hvem som skal true dem, med et lite forbehold for Porsgrunns regjerende norgesmestre.

Følg en kamp live her fra klokken 18 fredag


"Sjakksjåfør fikk grisesjokk"

11.jan.2007 @ 12:36

Jeg fant en godt gjemt sjakk-skatt i dag. Mylder.no har nemlig en løpende oversikt over nyheter fra sjakkens verden.

Jeg falt - selvsagt - for tittelen "Sjakksjåfør fikk grisesjokk". Innherreds Folkeblad Verdalingen kan være stolt av den :)

Grisesjokk

En artikkel å være stolt av


Æresmedlem? Jeg?

11.jan.2007 @ 11:12

Kultklubben i Tromsø, Team Bjørnsen, har utnevnt meg til sitt første æresmedlem. Hvis ikke du heller kan tro det, så les mer på hjemmesiden deres.

"Èn mann skal ha æren for å så frøet som ble til den vakre TB-blomst ... Uten Ole Valaker - ingen Team Bjørnsen!", skriver de. 

Jeg forsøker meg på en forklaring:

Det var en meget sen nattetime i Moss under NM-finalen i mai 2005, der Torstein Bae og jeg ikke kom oss tilbake til Oslo. Vi sto på feil perrong (det er bare to perronger i Moss, ja ...) og kunne bare måpe mens kveldens siste tog rullet sakte, men ubønnhørlig fra oss.

Team Bjørnsen
Denne gjengen vet å sette pris på nattlig konsulentvirksomhet

Da var ikke annet å gjøre enn å finne det billigste hotellet, med den største dobbeltsengen (Torstein krevde for sikkerhets skyld to enkeltsenger). Slik leting blir man tørst av.

På by'n traff vi Jussi Pedersen, Thomas Robertsen og en noget bedugget Frode Bull Jæger. Det ble litt diskusjon om lagsjakk, som seg hør og bør under en NM-finale.

Jeg skal være ikke røpe for mye, men d' herrer var en smule misfornøyd med tingenes tilstand og laguttakene i sin klubb (Tromsø).

Akkurat det hadde jeg verken noe med eller peiling på, men vi bergensere liker å snakke uansett. Så jeg sa:

- Det må jo være plass til flere klubber i en by som Tromsø ...

Det hadde nemlig ingen tenkt på før.

Historien demret for meg da jeg natt til torsdag traff Team Bjørnsens sjef over alle sjefer, Jussi Pedersen, på Naboen pub på Grünerløkka (makan til drikkepress fra en småbarnsfar!).

Jeg hadde glemt samtalen, men han husker som en ulv og oppdaterte meg. Det skulle bare mangle for en juridisk utreder i Høyesterett. 

Hvorfor vi var på Naboen? Nettavisen feiret at vi vant hele 5,5-0,5 mot Posten i bedriftsserien og leder nå serien med 4 lagpoeng (mer om det senere)


Et lite sjakk-sjokk

08.jan.2007 @ 20:06

Noe av det jeg er mest stolt sjakklig sett, er et trekk som var utenkelig - sjakklinjen på NTG.

For det var helt fjernt og umulig - sjakk på et toppidrettsgymnas?! Jeg husker ikke hvordan ideen kom opp, men det var sikkert en jobbjaktende Simen Agdestein som gjerne har kreative påfunn også utenfor brettet.

Jeg ble involvert som leder i Ungdommens Sjakkforbund. Som student hadde jeg tid å sløse på et tilsynelatende så håpløst prosjekt. Bare buss tur-retur Linderud i Oslo til NTG i Skuiveien i Bærum var jo en dagsreise ...

I alle år har idrettsfolket ledd litt av sjakk, og avvist medlemsflørter. Så skulle plutselig sjakkynglingene gå på skole med brytere og alpinister? Ville pinglene klare de fysiske kravene?

Jan Erik Aalbu
Jan Erik Aalbu - det føles som han er overalt.
Jammen hadde han ikke en finger med i oppstarten av NTGs sjakklinje også ... (Foto: Nettavisen)


Men NTG-ledelsen var fordomsfrie, og godtok uten dikkedarer sjakk som idrett. Det er også kjent at fysisk trening lønner seg i toppsjakk. Simen var jo blant de beste på kondisjon på fotball-landslaget, og Garry Kasparov har hevdet at fysikken er en grunn til at menn jevnt over spiller bedre enn kvinner.

Simen om Magnus: Han er like god som Bjørndalen 

Jeg var på mange møter hos NTG (husker bl a den nye VIF-direktøren Jan Erik Aalbu som en virvelvind ut og inn av møtene), der særlig økonomien i prosjektet voldte hodebry, gikk det ut brev til sjakklubbene om støtte. Mange var skeptiske - noen krevde like godt å få bestemme lærer og opplegg hvis de skulle gi noe!

Akkurat det lo de godt av på NTG. Simen var selvskreven - med sin unike bakgrunn fra fotball og sjakk. Han var den eneste de ville ha.

Det endte med at ingen av de lovete kronene fra klubbene ble krevet inn, fordi Simen ikke ville «stå i gjeld». Men forbundet ga litt støtte, tror det var 30.000 kr i året - penger sjakklinjen virkelig trengte i starten.

Men jeg husker også en annen reaksjon, fra en far i Drammen: Dette kommer til å bli historisk hvis dere klarer det!

Og hva hadde mange av dagens unge stortalenter vært uten dette kraft- og kompetansesenteret i Bærum? NTG rekrutterer også hundrevis av nye medlemmer hvert år på barneskoler, noe som har stor økonomisk betydning for krets og forbund.

Jeg er også ganske sikker på at NTG Sjakk gjorde at Simen ikke gikk forsvant fra det organiserte sjakklivet, men i stedet ble en svært viktig brikke.

Sånn sett har det alltid vært et mål for Simens sjakkavdeling "å utvikle ressurspersoner for norsk sjakk, ikke bare gode sjakkspillere". Her er Tarjei Svensen og Victor Hansen gode eksempler. 

Se rapport etter første skoleår 

Alt dette gjør at jeg har et spesielt forhold til NTG og jeg spilte for klubben i fem sesonger før laget ble lagt ned.


Jeg var også med NTG på en uforglemmelig tur til Kina i 2003 - les reisebrevene her - og til Isle of Man samme år.

Etter 4. plass i lag-NM både i 2003 og 2004 - og hele fire NTG-lag i finalen i Trondheim i 2004, er klubben nå ute av seriesystemet pga for liten bredde og interesse blant medlemmene for å spille.

I 2000 kom et høydepunkt da NTG vant uoffisielt VM for skolelag i New York, med (nå GM) Leif E. Johannessen, Flemming Christenson, Daniel Hersvik, Harald Borchgrevink, Nikolas Mellem og Michel Sterk på laget.


NB! Harald Borchgrevink vil gjerne også ha med at han spilte remis mot selveste Kasparov i det store eplet.

Simen mot Magnus, NM 2005
Simen vs Magnus i NM i 2005. Simen vant etter 17 timers spill - men i fjor tok Magnus revansje. (Foto: Paul Weaver, Nettavisen)

Magnus Carlsen og Simen Agdestein har også tatt gull og sølv for NTG i de to siste norgesmesterskapene. Nettavisen dekket stikkampene mellom de to live.

Akkurat nå er en stor kontingent fra NTG i Budapest. De fleste håver inn ratingpoeng - se resultatene.

I Budapest er forresten Laszlo Nagy primus motor, en røslig kar som kastet militæruniformen for å leve av sjakk. Han er en sjarmerende luring, akkurat som drosjesjåførene i byen (vel, de er bare lure ...).

PS! Hvis du vil spille i Budapest, kontakt Nagy - alias MrFirstSaturday - på nettet eller send e-post til firstsat@hu.inter.net. Han arrangerer turneringer som starter første lørdag i hver måned.


Over 2000 unike på 3 dager :)

07.jan.2007 @ 13:29

Takk for stor respons. Hadde aldri trodd at en blogg om sjakk ville dra 2135 unike lesere (ifølge statistikken til Nettblogg.no) fra oppstart torsdag kveld.

Unike besøk = treff fra 2135 maskiner er registrert, så dessverre nytter det ikke å sitte og trykke selv, hehe.

Tallene har noe med en viss miss å gjøre (se under), men uansett er det hyggelig at mange har oppdaget siden så raskt. Håper dere kommer tilbake.

Jeg vil også prøve å svare på flest mulig meldinger - så legg gjerne inn kommentarer.


Se Miss World spille sjakk!

06.jan.2007 @ 22:15
Her er en skjønnhetsdronning som definitivt vet litt om krig og fred og sånn.

Miss World spiller sjakk
Stillbilde av det nærmere to minutter lange
innslaget på TV-kanalen Kastljos.


Unnur Birna Vilhjalmsdottir ble i desember 2005 Islands første Miss World. I kveld fant jeg 22-åringen på YouTube - ved sjakkbrettet ...

SE VIDEOEN HER 

Jeg skjønner ikke ett ord av gammelnorsken, men det synes å være snakk om et oppvisningsparti på et kjøpesenter, mot den kjente sjakkpromotoren Hrafn Jökulsson.

Det lille de viser av brettet, der hun langt ute i spillet har en sunn og fornuftig oppstilling (helt ulikt mange nybegynnere), forteller meg at hun har tatt i brikkene før.

Når kjendiser skal spille sjakk offentlig, skjer det gjerne i en simultan fordi de er helt sjanseløse, men unge frøken Vilhjalmsdottir spiller en mot en og klarer seg bra.

Det virker som opptaket er fra 3. november 2006. Det står også litt om det på TV-kanalens hjemmeside (på islandsk).

Likevel finner jeg ingen andre sjakklige spor etter henne på nettet. På Wikipedia går det frem at hun har et vell av andre interesser litt i samme gate. Og Island er jo et sjakk-elskende land, så det er ikke utenkelig.

Mannen hun spiller mot, er altså Hrafn Jökulsson. Han har markert seg med besk kritikk mot den levende legenden Bobby Fischer, den gale mannen som Island forbarmet seg over i 2005. Les mer om det her.

PS! Det nærmeste vi har kommet en sjakkspillende miss i Norge, er Nina Hagesæther fra Karmøy. Se henne i aksjon her. Hun var i finalen i Årets Ansikt for ca 10 år siden, og har et lass med NM-gull både i åpen klasse og rene jente-NM.

Sjakk- og burgermester

05.jan.2007 @ 13:36
Det er vel bare 3-4 spillere som er bedre enn stormester Emanuel Berg (2586) i Norden nå. Han er en hyggelig kar som har bodd hos meg flere ganger i Oslo. Han handlet også billige svenskevarer til meg da han smatt innom Oslo før jul og vant 2000 kr i superlyn i Oslo Schakselskap.

Emanuel og Ronja
Emanuel og datteren min Ronja Marie spiller stormestersjakk. I bakgrunnen Emanuels PC som rommer en gigantisk partibase og diverse egne åpnings-analyser - den har han med seg overalt.

Han er en tobarnsfar på 25 år som prøver å leve av sjakk. Det livet er ingen dans på roser - og han måtte ta deltidsjobb på MacDonald's. Stormester i sjakk og MacDonald's-ansatt - en unik kombinasjon....

Emanuel er dessverre for oss svensk, men han bor rett over grensen i Arvika. Han er altså nesten norsk - akkurat som skibamsen Thomas Wassberg fra Lennartsfors ble det da han vant OL-gull i 1980 :)

Jeg traff Emanuel første gang på Gausdal for 4-5 år siden. Sammen vant vi en av Hans Olav Lahlums pratelagsjakk-turneringer - Emanuel sto for poengene og jeg for snakkingen, og så rekrutterte jeg ham til norsk seriesjakk på bussen til Oslo.

Derfor følger jeg litt ekstra med på Rilton Cup, der Emanuel begynte med et stygt tap mot en pudding på mitt nivå. Men Emanuel Desperado kom grusomt tilbake med fem strake knockout-seirer. Med remis i siste parti fredag endte han på 7 av 9 poeng og 4. plass. Det holder til 10.000 svenske kroner pengepremie - en pen ukelønn, altså.

Kjenner jeg ham rett, blir han sikkert også med i lørdagens Stockholm Rapid Challenge, der vinneren får 5000 SEK. Han er nemlig rå i lynsjakk - sjekk bare pseudonym Boaz på Internet Chess Club.

Emanuel har (som Magnus Carlsen) et fullproppet program fremover. Han skal nå videre til blindsjakkturnering i Danmark der han møter nettopp Magnus, Peter Heine Nielsen og trolig Curt Hansen 2.-4. februar. Slik gikk det i Fibertex Cup i fjor. Så går turen til Aeroflot Open i på superhotellet Izmailovo i Moskva midt i februar.

PS! Jeg glemte selvsagt at aller første oppgave er Wijk aan Zee 11.-29. januar. Det som er rett foran nesen, er som vanlig vanskelig å se.

Sjekk også: En samling av Emanuels beste partier

Dette er meg

04.jan.2007 @ 09:17
Hei, dette er min nye blogg om sjakk.

Jeg har ansvaret for sjakksidene i Nettavisen, men jeg er egentlig hovedredigerer i avisen. En ganske stressende jobb, men også veldig spennende, siden du sitter midt oppe i nyhetene.

Her er jeg
Bildet er tatt i Budapest der jeg spilte en IM-turnering i 2003. Ta en tur, det er det billigste stedet i Europa i forhold til Norge (60 prosent forskjell)

Jeg er 34 år og er fra Bergen - verdens vakreste by, men har forvillet meg til av alle steder til det overflatiske shoppemekkaet Majorstuen. Har tenkt å flytte tilbake til hyggelig St. Hanshaugen snart, der jeg bodde i seks år like ved legendariske Tranen, stedet hvor Arnie Skifflejoe Norse og hans kone Nipaporn regjerer med sine friske vers ("har du sett min kone, hu som legger seg på rygg for en krone, og hvis hu ikke krona får, så tar hu på seg buksa og går")

Jeg kom til Oslo i 1995 som vernepliktig journalist - jeg er en av de få som har vært fastboende på Perminalen, for øvrig på 10 kvm sammen med Noman Mubashir og en gal, taus mann med fele. Så kom jeg inn på Journalisthøgskolen og var nær ved å drukne i den sagnomsuste Frydenlund-kjelleren.

Etter det har jeg blitt her i Oslo (det er visst umulig å få min tyske samboer til å skjønne at Hansastaden er best - hun byttet til og med quizboken fra Bergen som jeg kjøpte til jul ...) - bare avbrutt av et år i spøkelsesbyen Askim. Ikke dra dit med mindre du er på gjennomfart til harryhandel.

Jeg har spilt sjakk siden jeg var liten. Foreldrene mine har aldri spilt sjakk, men naboen rett over gaten i Nordre Skogvei 27 holdt sjakkurs da jeg var 5-6 år, og dermed var jeg solgt. Jeg fikk lov til å være med selv om jeg ennå ikke var begynt på skolen, og kan du tenkte deg noe gøyere enn å slå de store gutta i 4. klasse...? 

Nesten 30 år senere har jeg 2120 eller noe sånt i norsk rating. Jeg holder også på å bli internasjonal mester (IM) i postsjakk. Jeg må bare klare 7 poeng i denne VM-semifinalen, og jeg har et tårnsluttspill med bonde over igjen der maskinen sier +12, så da kan du jo regne ut selv :)

Postsjakken har nærmest vært et hovedfag for meg de siste årene (jeg er cand. mag, kom bare til storfag historie - 1/4 av hovedfag). I postsjakk sender du trekkene på e-post, alle bruker computer og det er selvsagt et helvete å slå en spiller + maskinen hans. Partiene kan pågå i årevis, det er mer som en forskningsoppgave med pinlig nøyaktighetskrav enn virkelig sjakk.

Men nå har jeg tenkt å vende tilbake til verden. Nyttårsforsettet mitt er å komme tilbake over 2200 i rating i brettsjakk ...

Ellers ga jeg i fjor ut boken Lær sjakk med Magnus (Gyldendal). Ja, superstormester Magnus Carlsen (16), altså. Han var medforfatter.

Da de var unge, i 10- til 15-årsalderen, trente jeg kjente navn som Harald Borchgrevink, Kristian Sørensen, Daniel Hersvik i Fana. Harald har også kommet seg inn i Nettavisen nå, på sporten (sjekk her - han laget 14 saker på en dag, og er ganske fornøyd med det: 

- Jeg skriver om fotball, og jeg får betalt for det!

Og Kristian, hvis du leser dette - gratulerer med den suverene seieren i Ungdoms-NM i november. Jeg visste Torre ville komme til sin rett til slutt, hehe :)

I senere tid har jeg vært landslagstrener i to sesonger for 11-12-åringer.

Når jeg tenker tilbake, var jeg faktisk også leder i Ungdommens Sjakkforbund i fire år på 90-tallet, men det føles som en helt annen tidsalder. Det er det forresten for forbundet også, den gang måtte vi snu på hver skilling, i dag vasser de i penger fra staten som de sliter med å bruke opp.

Jeg er blitt tildelt USFs hederstegn i gull, men jeg har aldri fått det fysisk - så, det er en etterlysning ... :)

Nå har jeg lille Ronja Marie (3,5 år) og hun liker å spille med pappa, så kanskje jeg er tilbake i ungdomssjakklivet snart.

hits