mars 2007
ma ti on to fr
25 26 27 1 2 3 4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26 27 28 29
30
31 1
2 3 4 5 6 7 8

Et moralsk dilemma - gjorde jeg rett?

30.mar.2007 @ 22:02

Slik så det ut da jeg plutselig satt jeg igjen og avgjorde hvem som skulle rykke ned fra bedriftssjakkens 1. divisjon onsdag kveld: 

Anderl - Valaker

Jeg spilte mot Christoph Anderl på Philips. De andre var ferdige, og hvis sluttspillet ble remis, så ville de berge plassen. Hvis jeg vant, ville NSB overleve.

Se resultater, tabell og bilder fra bedriftssjakken på Nettavisen

Å avgjøre andres skjebne var ubehagelig og tyngende, særlig når partiet ikke har noe å si for deg selv (uratet også). TV2/Nettavisen var seriemester - det eneste jeg hadde å kjempe for var ni strake både for laget og meg selv.

Men etikk og moral har jo vært hyperaktuelt i sjakk-Norge i det siste, så jeg begynte å tenke litt etter tidskontrollen:

- Dette er jo remis. Men jeg står over materielt. Skal jeg ta remis uten å prøve? Nei, jeg må i hvert fall prøve.

Da jeg avvek trekkgjentakelse med Tf8 - Td7- Tf7 og heller flyttet kongen til g7, så min motstander sjokkert ut.

Men jeg skulle altså prøve. Fremgangen var ikke akkurat påtakelig, men etter hvert Anderl ble veldig passiv (tårnet på f1 og til slutt på g2) og foretok seg ingenting.

Eneste forsøk var h6, Kf6, g5, og hvit var uforsiktig til å bytte tårn:

Anderl - Valaker, diagram 3

På dette tidspunktet var jeg blitt irritert over gjentatte remistilbud og ikke minst at motstanderen satt og kommenterte i partiet ("dette er jo teknisk remis", "skal vi sitte her hele kvelden" osv).

Jeg skjønte han brukte energi på feil ting, og at han også vurderte denne stillingen litt feil. For dette er ikke så enkelt. Svart bryter inn på f4 og bonden er i livsfare.

Sluttspill med tårn vs springer skal være teoretisk remis så vidt jeg vet, men ikke i sterk tidsnød og sammenklemt som dette:

Anderl - Valaker, diagram 2

Her måtte hvit gjøre Sg1 og innse at slaget var tapt etter Th8+ (mens Ta1 er patt!).

Partiene i bedriftssjakken kan vare i maks fire timer, og i sluttstillingen hadde begge kun sekunder igjen.

Jeg sa beklager både til motstanderen og resten av Philips etterpå. Dette er første gang jeg har beklaget etter å ha vunnet et parti. 

For øvrig jeg har bare opplevd én gang at en motstander har gjort det samme - en nederlender som slo meg i Nato-sjakken for ti år siden etter å ha blitt rundspilt.

Men det var all grunn til å rose Anderl som hadde spilt som en gud de første 30 trekkene og burde vunnet. Jeg hørte også etterpå at han har gode resultater som flere mesterspillere som IM Øystein Hole. Men han rotet seg litt bort i tidsnøden.

Jeg hadde altså en dårlig følelse etterpå, og spurte flere på laget etterpå om dette var feil å presse i et sånt sluttspill og en slik situasjon. Både Torstein Bae og Hans Krogh Harestad ville gjort det samme.

Men er det egentlig riktig å presse sånn i en objektiv sett remisstilling? Hva synes du?


Vi er seriemester - to runder før slutt

08.feb.2007 @ 10:12
TV2/Nettavisen har vunnet årets bedriftserie i sjakk. Vi holdt på å spore av mot Nsb onsdag, med 0-2 ble til 4-2 og den sjuende strake seieren.

Det gir 14 lagpoeng. Telenor BIL på andreplass bare ni. Her er full resultatservice.

Følgende ti har vært med, i bordrekkefølge: Torstein Bae, Hans Kr. Harestad*, Harald Borchgrevink, Carl P. Kirkebø*, Ole Valaker, Svein H. Lian, Terje Roer, Gunnar Stavrum, Henrik Færevåg og Erlend Wathne.

Harestad og Kirkebø er eksterne, de andre har deltids- eller fulltidsjobb i TV 2 eller TV 2 Interaktiv.

Laget vant også i fjor, og ble nummer to i 2004-05.

PS! Etter seieren i går ble det debriefing på på rustbrune Cafe 33 på Grünerløkka. Dette ble gjort meget grundig og helt til seriens fellessekretær ved 02-tiden erklærte seg «getrunken» ...

Vi vant - igjen

24.jan.2007 @ 23:40

Bedriftslaget til TV2/Nettavisen slo onsdag DnB/Nor 4-2.

Dermed leder vi med hele 5 lagpoeng. Vi har også mye bedre målforskjell, og én uavgjort på de tre siste kampene er trolig nok til å bli seriemester.

En noe spesiell lagtaktikk ga full uttelling mot DnB.

Vi manglet en spiller. Harald Borchgrevink kunne egentlig ikke spille fordi han var kveldsvakt på nettavisen.no/sport, men han steppet inn i lunsjen og prøvde å få en rask remis.

Dessverre avslo Stein A. Aarland remistilbudet.

Dermed måtte Harald gi opp og stakk tilbake på jobb. 0-1 etter 6 trekk...

Det gikk ikke bedre med en grisk Torstein Bae mot Stig Gabrielsen.

0-2 ...

Men fordi Harald var med på tredjebord, rykket tre andre ned en plass og fikk lettere motstand. Det ga tre seire.

Når også Trond Gabrielsen mistet en bonde og så en til, ble seieren klar. 4-2.

Ryktene om at Trond skyldte på uflaks, stemmer visst ikke, ifølge ham selv. Verre var det at hjernen frøs fast med minus 10 i spillelokalet.

Det er alltid artig å slå Trond som hadde god glid sist vi satt på motsatt side i lagsjakk. Men denne gangen strøk han på risikoanalysen mot Hans Krogh Harestad*.

* Alle kan bruke to eksterne. Våre er Hans og Carl P. Kirkebø. Begge har vært med i fem år.

Neste gang møter vi Nexans og stormester Leffi. Blir vi seriemester to runder før slutt?

Les mer om bedriftslaget på bloggen til Torstein Bae


hits