mars 2007
ma ti on to fr
25 26 27 1 2 3 4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26 27 28 29
30
31 1
2 3 4 5 6 7 8

Et moralsk dilemma - gjorde jeg rett?

30.mar.2007 @ 22:02

Slik så det ut da jeg plutselig satt jeg igjen og avgjorde hvem som skulle rykke ned fra bedriftssjakkens 1. divisjon onsdag kveld: 

Anderl - Valaker

Jeg spilte mot Christoph Anderl på Philips. De andre var ferdige, og hvis sluttspillet ble remis, så ville de berge plassen. Hvis jeg vant, ville NSB overleve.

Se resultater, tabell og bilder fra bedriftssjakken på Nettavisen

Å avgjøre andres skjebne var ubehagelig og tyngende, særlig når partiet ikke har noe å si for deg selv (uratet også). TV2/Nettavisen var seriemester - det eneste jeg hadde å kjempe for var ni strake både for laget og meg selv.

Men etikk og moral har jo vært hyperaktuelt i sjakk-Norge i det siste, så jeg begynte å tenke litt etter tidskontrollen:

- Dette er jo remis. Men jeg står over materielt. Skal jeg ta remis uten å prøve? Nei, jeg må i hvert fall prøve.

Da jeg avvek trekkgjentakelse med Tf8 - Td7- Tf7 og heller flyttet kongen til g7, så min motstander sjokkert ut.

Men jeg skulle altså prøve. Fremgangen var ikke akkurat påtakelig, men etter hvert Anderl ble veldig passiv (tårnet på f1 og til slutt på g2) og foretok seg ingenting.

Eneste forsøk var h6, Kf6, g5, og hvit var uforsiktig til å bytte tårn:

Anderl - Valaker, diagram 3

På dette tidspunktet var jeg blitt irritert over gjentatte remistilbud og ikke minst at motstanderen satt og kommenterte i partiet ("dette er jo teknisk remis", "skal vi sitte her hele kvelden" osv).

Jeg skjønte han brukte energi på feil ting, og at han også vurderte denne stillingen litt feil. For dette er ikke så enkelt. Svart bryter inn på f4 og bonden er i livsfare.

Sluttspill med tårn vs springer skal være teoretisk remis så vidt jeg vet, men ikke i sterk tidsnød og sammenklemt som dette:

Anderl - Valaker, diagram 2

Her måtte hvit gjøre Sg1 og innse at slaget var tapt etter Th8+ (mens Ta1 er patt!).

Partiene i bedriftssjakken kan vare i maks fire timer, og i sluttstillingen hadde begge kun sekunder igjen.

Jeg sa beklager både til motstanderen og resten av Philips etterpå. Dette er første gang jeg har beklaget etter å ha vunnet et parti. 

For øvrig jeg har bare opplevd én gang at en motstander har gjort det samme - en nederlender som slo meg i Nato-sjakken for ti år siden etter å ha blitt rundspilt.

Men det var all grunn til å rose Anderl som hadde spilt som en gud de første 30 trekkene og burde vunnet. Jeg hørte også etterpå at han har gode resultater som flere mesterspillere som IM Øystein Hole. Men han rotet seg litt bort i tidsnøden.

Jeg hadde altså en dårlig følelse etterpå, og spurte flere på laget etterpå om dette var feil å presse i et sånt sluttspill og en slik situasjon. Både Torstein Bae og Hans Krogh Harestad ville gjort det samme.

Men er det egentlig riktig å presse sånn i en objektiv sett remisstilling? Hva synes du?


Her er enden på visen

30.mar.2007 @ 12:32
Så har vi (endelig) fått en slutt på føljetongen om seriefinalen mellom OSS og Moss.

Forbundsstyrets vedtak ligger her: http://www.sjakk.no/nsf/styrer_og_utvalg/sentralstyrereferater/telio-vedtak.doc

Fakta i saken som enkelte har kalt «uverdig underholdning», fører altså til at forbundet lager nye regler slik at ingen får lov til å gjøre det OSS gjorde, i fremtiden.

De betalte Moss for å hente inn en stormester, slik at Leif Øgaard kunne få bli stormester.

NSF kunne - hvis de absolutt ville - brukt etikkreglementet, men de har valgt en «ok, men neste gang...»-holdning. Greit nok, det ville vært strengt å sanksjonere ut fra de generelle bestemmelsene i FIDEs Code of Ethics.

Styret foreslår altså et nytt punkt i reglementet, som vil lyde slik:

«En klubb har ikke anledning til å motta noen form for godtgjørelse direkte eller indirekte fra andre klubber knyttet til bruk av spiller(e) i seriesjakken. Det er heller ikke tillatt å yte slik støtte. Det er videre ikke tillatt å gjøre avtaler med andre lag som betinger bruk eller ikke-bruk av spiller(e). NSFs turneringssjef kan gi straff etter dette punktet i form av poengstraff, bøter eller i særs graverende tilfeller diskvalifisering.»

Vel, nok om denne saken - neste innlegg vil handle om mitt eget lille moralske dilemma i bedriftssjakken onsdag, der jeg plutselig satt igjen og avgjorde bunnstriden. Det kommer i kveld.

Det er lov ...

21.mar.2007 @ 14:33
Reglementsutvalget i sjakkforbundet har i dag slått fast at det er lov å avtale lagremis, under visse betingelser. Og de betingelsene var oppfylt i kampen Moss - OSS.

Les RUs uttalelse her.

Dette er ikke spesielt overraskende, siden også turneringslederen på stedet godtok avtalen. Det fremgår at RU forstår at det var uklarheter rundt spørsmålet, men de viser til kamper i sjakk-OL der det samme har skjedd.

Jeg har kalt det som skjedde usportslig og muligens regelstridig. Nå kan vi stryke det siste.

Men vi kan også ha lov til å håpe på at reglene endres, slik bl a Torstein Bae har tatt til orde for.

Utvalget har sendt tilbake den viktigste delen av saken til sentralstyret.

Styret ba nemlig RU se på følgende opp mot disiplinærreglementet og FIDEs Code of Ethics:

"I forkant av matchen viste det seg at Oslo hadde en særlig interesse av at Moss skulle stille med en stormester på laget. Oslo tilbød seg å dekke en del av Moss utgifter forbundet med å bruke en GM denne helgen, dersom Moss brukte stormesteren i kampen mot Oslo. Tilbudet ble akseptert av Moss. I følge lagene var det ikke knyttet betingelser til dette."

Det var altså penger inne i bildet ettersom OSS sponset reisen til Moss' stormester Kveinys, som kom og spilte remis etter 20 minutter mot OSS. 

Hans deltakelse fikk også ringvirkninger i bunnstriden - Trondheim tapte mot Moss og rykket ned.

Denne problematikken har ikke RU funnet å kunne behandle:

"Viss presidenten eller sentralstyret skulle ha mistanke om noko slags brot på disiplinærreglementet, så må dei altså undersøke dette sjølve", heter det i uttalelsen.

Det er vanskelig å si om slik sponsing er regelstridig, det blir et skjønnsspørsmål. Og sentralstyret vil nå vurdere det opp mot etikklover osv, men det jo meget spesielt og hvis dette kan bli en vane i eliteserien har vi en interessant sesong foran oss.

Jeg - sjakkens Adolf Hitler

20.mar.2007 @ 20:55

De siste dagene er jeg blitt kalt nazi, sviker, skinnhellig, regel-freak, jeg og sjefen min er blitt truet med søksmål - og avstanden til den intelligente gjennomsnittsnordmann er selvsagt «uendelig lang».


Alt dette skyldes at jeg tok meg den frihet å påpeke at det som skjedde i eliteseriefinalen mellom Moss og OSS var usportslig og muligens regelstridig.


Når så et enstemmig styre i NSF tar opp saken, så får de også en skyllebøtte og skal kastes ut med såpevannet.

Man skulle tro det var i alles interesse at taktiske avtaler mellom lag i en avgjørende kamp der også penger er involvert, holdes opp mot regel-lyset. 

Mitt tips er at ingen blir dømt, kanskje blir det en vag kritikk, men det skal veie tungt at dommeren på stedet godtok remisavtalen. Uansett det være gunstig for alle at vi får en prinsipiell avklaring.

Hvis ikke, har vi det gående: Neste år er det en annen som fortjener en tittel og et lag som trenger ett poeng for å unngå nedrykk. Så kommer de og sier, nei, vi har ikke gjort noe galt - dette ble jo sedvane i fjor ...

Nå får saken gå sin gang i forbundet.

Imens funderer jeg over hvor mye søppel jeg har tillatt på min egen blogg. Det er en annen og like interessant problemstilling. Hva skal slettes, hva får stå?

For det er jeg som eier og har ansvar for bloggen, ikke Nettavisen eller noen andre. Jeg skriver som privatperson - som sjakkspiller i nærmere 30 år, sentralt tillitsvalgt i 7 år og lagleder sikkert like lenge.
Jern-Erna
Jern-Erna liker ikke anonym sjikane på sin blogg. Bildet: Fra hoyre.no.

Jeg er journalist i det daglige og opplært til at journalister skal tåle mye tilbake siden mediet du benytter i seg selv virker som en trompet.


Jeg er langt fra sikker på det samme skal gjelde en privat blogg - det står ikke alle fritt å skrive i eller lage en avis, men hvem som helst kan opprette sin egen blogg på fem minutter.


Mot denne bakgrunnen er det interessant å lese at fremtredende personer som Høyre-leder Erna Solberg og den kjente PR-mannen Jarle Aabø er rasende over anonym sjikane på sine blogger på NA24.no.


Jeg trodde jo at Jern-Erna hadde hørt det meste og var ganske hardhudet, men hun sier til Journalisten.no:


- Det er tydelig at noen har behov for å kvitte seg med personlig gørr, og da blir resultatet en forsøpling av debatten, sier Solberg.


Ja, hun skulle lest denne bloggen:


- Den blir sammenliknet med nazi-Tyskland
- (Minst) en har prøvd å misbruke en annens navn
- En person, Trond Solem, har fylt siden med dritt, dritt og dritt
- Lett gjenkjennelige spillere er beskyldt for å tape med vilje
- Samt en endeløs gørr-strøm av usaklige personangrep fra ansiktsløse riddere

Den nevnte Solem sendte også e-post til sjefen min og truet med "juridiske skritt" hvis ikke en ytring ble fjernet. Den ble selvsagt ikke fjernet, og dette forteller alt om hans forhold til ytringsfrihet.

Jeg skjønner at det er tungt for mange i de involverte klubbene å lese «dette liker jeg veldig dårlig» (president Bae) og «svært dårlig reklame for sjakken» (Hans Olav Lahlum), og at behovet for å flytte fokus blir presserende.

Det aller meste har også sluppet igjennom, inkludert diverse personangrep mot meg selv.

Men hadde jeg villet, var jeg i min fulle rett til å hive ut Trond Solem som i gjentatte meldinger velter seg i negative karakteristikker av andre mennesker, eller uhyggelig historieløse Henning Øgaard som sammenlikner meg med Adolf Hitler etter å ha bløffet på seg sletting av et innlegg (!).

På samme måte kan eieren av et utested kaste ut skittkastere og plageånder.

Men jeg gjør ikke det. Jeg tror nemlig på alles rett til å ytre seg (innenfor rammene av norsk lov). Til og med Solem.


Jeg har bare slettet to innlegg (av 335). De inneholdt anonyme bakholdsangrep mot folk mange ville kjent igjen.

Jeg merker meg likevel at både VG Nett, Dagbladet.no og BT.no har innført krav om identifisering via mobilnummer eller e-post.

En sjakkleder spurte meg: «Hva om vi nedlegger disse bloggene og skrur klokka litt tilbake?» Med disse bloggene antar jeg at han inkluderte Torstein Baes blogg.


Jeg var faktisk inne på tanken - gidder jeg virkelig? - men jeg kan love at Solem og co ikke skal få oppfylt sine våte drømmer om å kvele den frie, åpne debatt.


Nå tar forbundet saken

16.mar.2007 @ 00:48
Striden om eliteserie-finalen mellom Moss og Oslo Schakselskap har tatt en uventet og alvorlig vending. Styret i NSF ber sitt eget reglementsutvalg vurdere saken opp mot flere paragrafer i sjakklovene.

Hele brevet fra styret er lagt ut på www.sjakk.no. Les det her: http://www.sjakk.no/nsf/styrer_og_utvalg/ru/Brev%20RU%20Telioserien.doc.

Dette er et meget uvanlig skritt fra styret, jeg trodde aldri saken ville komme opp til formell behandling, men så inneholder brevet også en ny opplysning:

"Oslo tilbød seg å dekke en del av Moss´ utgifter forbundet med å bruke en GM denne helgen, dersom Moss brukte stormesteren i kampen mot Oslo. Tilbudet ble akseptert av Moss (...)" 

Intensjonen fra OSS' side er sikkert den beste - klubben ville gi Leif Øgaard sjansen til å bli stormester.

Iveren etter å hjelpe motstanderen skyldes at Øgaard  måtte møte en stormester for å kapre den gjeve tittelen. GM Kveinys kom, og godtok remis mot Øgaard etter kort tid. Fem andre bordene ble remis - samtidig.

Forhåpentligvis finnes det en god forklaring og viktige nyanser. Vi må avvente klubbenes svar og RUs behandling.

Avtalen er diskutert i det vide og brede på nettet de siste dagene - også før påstanden om betalingen kom frem. Jeg har for min del kalt det flaut og usportslig og muligens regelstridig.

Det siste skal altså RU vurdere nå. Du lurer sikkert på hvem som sitter der. Hans Olav Lahlum er leder. Han har erklært seg inhabil, men har sagt at problemstillingen med en avtale om remis på alle bord er en "interessant prinsippsak".

Lahlum er inhabil som spiller på Porsgrunn som mistet bronsen til Moss. Men er Eirik Gullaksen mer habil, som spiller og lagleder på Bergens som kranglet med Moss etter 2.runde? Les om saken på RUs egen side.

Moss har ennå ikke godtatt avgjørelsen, og påstår at alle remisene mot OSS var en "stille protest".

Og hva med varamann Henrik Sjøl, som var turneringsleder i Telioserien og har vært involvert i to betente RU-saker med Moss denne sesongen? Bare se hva som skjedde da Moss møtte Randaberg ...

Ja, sjakk-Norge er i sannhet lite.

Igjen sitter Egil Arne Standal - en fornuftig advokat som sitter på Vestlandet langt unna vulkanområdet. I en tidligere sak har Roger Strand og Håkon Haugsrud vært settemedlemmer. Er dette trioen som skal avgjøre saken?

Åtte strake seire

15.mar.2007 @ 02:14
TV 2/Nettavisen har Norges beste bedriftslag i sjakk. Før siste runde har vi allerede kopiert fjorårets seriemesterskap - men her er det ikke snakk om å gi bort raske remiser.

I nest siste runde onsdag satt jeg igjen som sistemann mot nedrykkstruede Telenor Nexans og trøkket inn 5-1. Til slutt hadde begge under fem minutter igjen. Jeg skulle vinne!

Se alle resultatene og tabell her

Dermed har både laget og jeg åtte strake seire og vi har god lyst til på den siste stolpen også.

Det slo meg at noen innskrivere her på bloggen later til å tro at jeg er veldig opptatt av Telioserien og hvordan det går der. Jeg spilte kun tre kamper for Oslo Vest (får neppe lov til flere heller nå...), og bedriftssjakken er selvsagt er viktigere for meg.

Hvordan kan jeg si det?

Tenk deg følelsen å vinne med et lag der sjefen sjøl (sjefredaktør Stavrum spilte onsdag remis mot en på 1600!) er med. Og kolleger som tror at du er en sjakkgud fordi du slår klasse 2-spillere.

Å sende fellesmail om ny seier eller å få en sak på internavisen i TV 2 er stas. Hele Nettavisen og halve TV 2 vet om laget - og dette er folk du omgås hele tiden på jobb og sosialt. 

De driter i Telioserien. De vet knapt at den finnes.

Bedriftssjakken er så viktig at jeg alltid stiller - vi snakker om 39 av 40 kamper på fem sesonger.

Dermed føler man press også, tap vil jo ødelegge illusjonene. Jeg er heldig sånt sett fordi jeg sitter et stykke nede på bordene, men det uansett en smal sak å motivere seg til et uratet onsdagsoppgjør mot en 1600-spiller selv etter en tøff dag på jobben.

10-15 uratede i Nettavisen har vært innom og prøvd seg. Onsdag tok markedssjef Erlend Wathne sitt aller første halvpoeng på 6. bord. Han gikk på TV 2s interne sjakkurs i høst og vurderer nå å danne egen klubb i NSF sammen med kamerater.

Mange i Nettavisen har fått et forhold til sjakk gjennom bedriftslaget, noe som har vært viktig for den positive holdningen til sjakk i avisen. Nettavisen er også den riksavisen som eksponerer sjakk klart mest.

Det er nesten for gale at jeg skal slutte i Nettavisen etter påske, men jeg tenkte selvsagt på laget og fikk til en ordning der jeg fortsetter å skrive sjakk og kan dermed spille på laget .... :)

Flau finale

12.mar.2007 @ 21:34

En het potet i sjakk-Norge er Telioserie-finalen der Moss og OSS ble enige om uavgjort like etter start i siste runde.

Moss' lagleder tilbød remis på alle seks bordene - samtidig! OSS tok gladelig imot, de vant serien og fikk endelig Leif Øgaard i mål som stormester. Moss fikk tredjeplass.

Reaksjonene på avtalen har vært sterke.

- Dette liker jeg meget dårlig, skriver president Torstein Bae på sin blogg. Han vil nå se på reglene.

- Svært dårlig reklame for sjakken, sier Hans Olav Lahlum. Lederen i Reglementsutvalget også synes det er en interessant regelsak (mer om det lenger nede).

Det skal sies at OSS fikk godkjenning av turneringsleder før de tok imot tilbudet, så det er vanskelig å bebreide dem formelt sett.

Men du kan du tenke deg ramaskriket om RBK (som allerede seriemester) og Brann (medaljekandidat) fant ut at de skulle spille 0-0 i siste serierunde. Noen prater litt ute på banen og alle ser at de kan tjene på det. Så blir det 0-0 uten skudd på mål. Brann tar bronse på bekostning av Viking som har spilt en ærlig kamp og tapt.

Ingen kunne tatt lagene for å ha gjort noe galt, men det ville blitt stemplet som usportslig og ført til en mediestorm uten like.

Feighetsmedalje
Ungarn tok fire raske remiser i siste runde mot gullvinner Armenia i OL i fjor, og ble straffet med 5. plass - pluss en feighetsmedalje av den kjente sjakkjournalisten Mig Greengard

Vi får nesten være glad for at Telioserien ikke har samme medietekket som Tippeligaen. Som Torstein Bae skriver: «Heldigvis hadde ikke pressen møtt opp til siste runde».

Og - er det som skjedde i det hele tatt lov? Mange har tolket reglene i øst og vest. I FIDEs engelske versjon står det noe vesentlig som ikke er med i den norske versjonen:

"A team captain should influence his team always to follow both the letter and the spirit of Article 12 of the FIDE Laws of Chess concerning the conduct of the players. Team championships should be conducted particularly in the spirit of the highest sportsmanship.

Article 12: The conduct of the players 12.1: The players shall take no action that will bring the game of chess into disrepute."

Henvisningen til punkt 12 i lovene er krystallklar. Har opptrinnet brakt sjakken i vanry? I så fall har Moss og OSS brutt reglene.

Husk kommentaren til president Bae, så ser du at han er snublende nær å svare ja.

RU-leder Hans Olav Lahlum sier at det er en «interessant prinsippsak». Jeg presiserer at Lahlum ikke påstår eller konkluderer med at det foreligger noen straffbare regelbrudd, han har også erklært seg inhabil i RU i kraft av spiller på Porsgrunn som ble direkte berørt.

Men hans synspunkt på selve reglementet er relevant, siden flere forståsegpåere har kommet med klare meldinger, mens mannen som altså har best greie på dette i Norge mener at problemstillingen er interessant.

Han vet at FIDE slår fast at lagsjakk er noe eget og skal spilles «in the spirit of the highest sportsmanship». Det gjør ikke saken bedre at akkurat denne matchen ble overført live på nettet. Publikum ble snytt.

Og hvorfor dette styret? Moss er sint på dommeren etter en sak i 2. runde (!). Laglederens skriver på nettet at det hele var en «stille protest», og da skal man lytte.

For slik snakker ingen som har opptrådt korrekt.


Oslo Rett Vest

11.mar.2007 @ 21:28

Oslo Vest avsluttet eliteserien i sjakk med to tap, og ble dermed nummer 6.

Det er skuffende når vi var med i medaljekampen helt til siste helg, men det samtidig må være ok i en tøff serie der mange ganger norgesmester Asker var i reell nedrykksfare i fire timer i siste runde.

Dessverre stilte vi ikke toppet lag i de to siste rundene. Hvis vi hadde hatt det, ville sølvet vært innenfor rekkevidde.

Toppet lag = ikke meg. Jeg skjemmet meg ut med 0,5 av 3 poeng, men etter tapet mot Moss i 6. runde var jeg fornøyd med spillet i de siste rundene og følte en klar fremgang, selv om uttellingen ble dårlig. Jeg var tilbake på 2100-2200-nivået, fra et pinlig lavt nivå mot Moss.

Jeg utspilte Thor Geir Harestad som stilte seg opp passivt i engelsk åpning lørdag, men fikk hjerneblødning og klarte å tape med en sunn merbonde....

Forandringen i stillingen fra trekk 41 til 46 - etter tidskontrollen, altså - er som en quiz: Hvordan tape her? Jeg tror ingen edru sjakkspillere over 1800 i rating ville klart det.

Jeg presset også mot Øyvind Bentsen søndag, og hadde klar fordel ifølge Shredder (opp mot +1,5), men fant ikke den riktige planen og det ebbet ut i remis.

Vel, hva forteller det? Jeg kunne nok vunnet begge helgens partier, men mangler spilletrening. Det er uten tvil viktig. Tre ratede partier i året er ikke nok i denne tøffe serien der de ivrigste har 50-100 konkurransepartier per år. Jeg ser også at andre med like mye rust på fingrene sliter. 

Jeg har som tidligere nevnt her på bloggen korttidshukommelse og da tror jeg det er ekstra vanskelig å holde nivået.

Så må har jeg tenkt å spille. Det blir en turnering i utlandet snart. Det krasjer med ny jobb etter påske, men Politiken i København i sommer kan være bra? Brødrene Gabrielsen skal til Barcelona i høst, og så er jo alltids Budapest (First Saturday) en mulighet.

Les også om seriesjakken på Torsteins blogg


Uavgjort mot Bergens

09.mar.2007 @ 19:33
Seks av våre soldater i Oslo Vest spilte fredag toppoppgjør i eliteserien mot Bergens. Kampen ble sendt live på nett.

Det endte 3-3, dumt for oss, siden vi trengte en seier. Men medaljehåpet er intakt, bak suverene OSS er det tett mellom Bergens på 10 poeng, Porsgrunn og Moss på 9 og Oslo Vest på 8. Vi har det letteste programmet igjen på papiret.

Jeg prøvde meg på livekommentering av Oslo Vest - Bergens her på bloggen, og med litt computerhjelp må jeg få lov til å si at vurderingene underveis satt ganske bra. Bare sjekk her.

VI har en kjempesjanse til å vinne matchen da Trond Gabrielsen fikk lov til 40 - Dc2!, men han flyttet dronningen ett felt for langt. Men til slutt var det bare så vidt båten bar til remis for Trond, som satt igjen som sistemann til nesten midnatt.

Her kommer alle resultatene fra alle kampene i helgen.

Jeg skal selv i aksjon lørdag, mot Randaberg, der Thor Geir Harestad blir en tøff motstander.

Seks rare ting om meg

07.mar.2007 @ 10:19
Her kommer en liste, på oppfordring fra min gode kollega Cathrine Holden på Side2 i Bergen. Hun kommer fra tjukkeste sjakkland - Karmøy, og har en venninne som har vunnet NM i sjakk, nemlig Linn Hagesæther (Ninas søster).

Vel, tilbake til saken. Jeg holder meg til sjangeren her på bloggen, så her er seks rare sjakkting om meg:

* Min søster fant sist uke, på jakt etter gamle naboer, et bilde av mannen som lærte meg sjakk da jeg var seks ...
* Jeg ble så flau da en jente ville brevveksle etter NM i 1985 at jeg aldri tok kontakt (var 13 år!)
* Ingen av de jentene jeg faktisk har vært sammen med, har kunnet mer enn reglene i sjakk
* Jeg drakk en gang fire raske halvlitere til lunsj før jeg møtte en stormester, bare for å se om jeg spilte bedre med promille. Det holdt nesten ...
* Jeg har spilt lynsjakk midt inne på et tettpakket utested i Porsgrunn foran masse måpende tilskuere
* Jeg er blitt googlet av kolleger på min nye arbeidsplass etter påske (Aller) og de syntes det var kult at jeg skriver om sjakk!

Så gir jeg pinnen videre til de jeg kjenner som har blogg ... Skriv gjerne inn seks ting i kommentarfeltet under også.

hits