juni 2007
ma ti on to fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

Vi lærte 1000 personer å lese sjakk

09.jun.2007 @ 16:48

Så mange klikket og kikket på guiden til sjakknotasjonen sist uke.

Etter suksessen med Simen vs Magnus i 2005 og 2006, var det naturlig for Nettavisen å fortsette under Magnus' VM-match med det ingen andre i Norge gjør: Livedekning av sjakk.

Det endte med over 500.000 visninger, og flere saker på toppen av mest lest-listene.

Livedekningen pågikk i rundt 32,5 timer. I tillegg kom fem forhåndssaker, bildespesial, fire saker til TV 2s tekst-tv - en av dem ble toppsak på hele tekst-tv, og leserne fikk svar på masse spørsmål.

Jeg har fått den dypeste respekt for de som kommenterer live på TV, særlig lange sendinger med golf, skiskyting og Formel 1.

Du kan jo prøve selv: lag diagrammer, mat computere, sjekk åpningsbaser og publiser en kommentar cirka hvert tredje minutt - fem timer i strekk.

Live-saken til Torstein Bae sist søndag inneholdt alene 29.000 tegn (+ 17 diagrammer). Det tilsvarer tre kronikker i en avis eller 30 sjakkspalter!

Da vi var ferdige, føltes det som å ha besteget et fjell. Eller som Torstein sa etter fem timer på søndagen:

Jeg skulle gjerne rukket en kopp kaffe i hvert fall!

Men turen ble lettere med hyggelige tilbakemeldinger fra lesere og fra Sveriges ledende sjakknettsteder, schackforum.se

"Senaste nytt om kandidatmatcherna och Magnus Carlsen i synnerhet finns på norska Nettavisen."

For min egen del var imidlertid det mest overraskende og gledelige at over 1000 lesere gikk inn på lenken med "slik leser du trekkene".

Målet med sjakkdekningen i Nettavisen, helt siden tomåneders-matchen Magnus vs verden i 2002, har vært å skrive for folk flest. Informere, skape en leseropplevelse - rett og slett få sjakk ut til folket.

Hvis du skal ha en sjanse i riksmedia, må sakene også ha mer enn 5000 potensielle lesere.

Jeg tror Torstein tenker i samme baner. Han lenker ivrig til oversikten over hvor man kan spille sjakk.

Da er det godt å vite at naboen i 3. etasje, som aldri har nevnt sjakk med ett ord, sendte e-post etterpå og var fornøyd. Min far, som ikke kan sjakk, fulgte også intenst med på siste akt på søndagen.

Og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum, som aldri har spilt et ratet parti i sitt liv, fulgte med. Han skrev til Torstein og meg etterpå (han har godkjent at jeg trykker det):

"Som ivrig leser av alle sakene, er jeg imponert over bredden, vinklingene og den løpende, kvalifiserte analysen ... Fantastisk god jobb, og utrolig morsomt å følge for en som er litt interessert i stoffområdet." 

Det var jo akkurat det som var målet.


Bye, Bae

05.jun.2007 @ 13:41
Torstein Bae går av som president. Han slapp nyheten på sin egen blogg.

Det er vel mange som etter hvert vet hvem som tar over hvis valgkomiteen får viljen sin, men jeg skal ikke ødelegge spenningen og 8. juni blir uansett innstillingen offentliggjort.

Jeg tror ikke den blir omstridt, for å si det sånn.

Torstein og jeg har vært uenige om litt av hvert, som i debatten om de såkalte liksomklubber (Oslo Vest, SOSS, Team Bjørnsen osv).

Men det endrer ikke totalbildet:

Dette styret vil bli stående som det som har gjort mest for norsk sjakk på lang tid - tenker både på nye sponsoravtaler, jobbing opp mot media, omorganisering av turneringstilbudet og jammen har de ikke fått skikk på økonomien også.

Vi har noen skrekkeksempler på styrer som har vært mer opptatt av tittel og CV-en enn faktisk å gjøre noe, i så måte har Bae og co vært en forfriskende kontrast.

Jeg ser at Torstein og co må tåle noen sure oppstøt på nettet. At noen anonyme fortsatt griner fordi styret var voksne i Telio-stormen (ser at også sjakkbladet og Djurhuus har oppsummert saken helt rett!), må bare regnes som et ekstra pluss for styret.

Det minner om den rakryggete dommeren som korrekt gir gult kort til en spiller på hjemmelaget, mens publikum og spillere hyler selv om de innerst inne vet at det var rett.

Hva anonym hjemmefan nummer 1003 og 2413 på tribunen måtte mene, er like uinteressant for vurderingen av dommerens innsats som de anonyme primalropene vi har sett på bloggene til Torstein og meg.

hits