august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9
10
11 12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
31    
             

Et utrolig selvmål

30.aug.2007 @ 19:33

I sjakk kan du være best i seks timer, men akkurat som i fotball er det mulig å ødelegge alt på et øyeblikk.

Det aller verste er selvmål. I sjakk heter det selvmatt.

Bare spør Trond Gabrielsen, som i likhet med lillebror Stig spiller i IX Open Internacional d'Escacs de Sants som pågår i Barcelona nå.

Jeg tror alle som har spilt en stund vet hvordan dette føles:

image89

Unge Gabrielsen er hvit mot en 2500-spiller og står bonde over i sluttspillet.

Teksten i mobilmeldingen som tikket inn sent på kvelden var "Du greier sikkert å finne mestertrekket her"

Hvit står i sjakk, så det er ikke veldige mange alternativer. Trond liker å gå fremover på banen, så det tok meg et halvt sekund å se 60. Ke5?? Ke7 og f7-f6 matt følger.

Ke5 er en typisk lynsjakke-tabbe, en sånn som du oppdager sekundet etter at du har satt ned brikken. Siden dette skjedde i det 60. trekket, antar jeg at det også var tidsnød med i bildet.

Like typisk er det at en ulykke ikke kommer alene. Supertabben satt nok i bakhodet fortsatt da Oslo Vests høvding tapte i runden mot en lavere rangert spiller.

Dermed var han bare 3 av 6 poeng. Det er for lite til å drømme om reprise på det overraskende IM-nappet (hans eneste) fra nettopp Barcelona for to år siden.

Eirik Gullaksen, som også spiller i turneringen, skriver på bergensjakk.no:

"Brødrene Gabrielsen har forøvrig hatt dårlig uttelling i et par partier. Trond gikk matt midt på brettet i et trolig vunnet sluttspill mot IM Jaime Alexander Cuartas (COL 2504) i runde fem, mens Stig måtte nøye seg med remis i et vunnet sluttspill mot IM Renier Gonzalez (USA 2456) i runde 6."

Likevel har lillebror 4,5 poeng av 6 - sjekk resultatene hans her. Kanskje det er hans tur til å ta napp?

Det er også 10 direktesendte partier hver dag fra kl.16.30.


Se bildene fra NM i cafesjakk

13.aug.2007 @ 21:47
(BERGEN): NM i cafesjakk sist fredag ble starten på en opptur-helg av de sjeldne for min del. En overraskende 2. plass ble etterfulgt av trafikkrekorder på jobben og ikke minst var jeg der da Brann slo Rosenborg 3-2.

Jeg følte også at jeg spilte godt i turneringen på Sardinen i Bergen. Jeg var aldri i virkelig tapsfare eller problemer på klokken.  Åpninger og ting jeg har jobbet med i det siste, satt som det skulle.

Les også:
Sjakksjokk i Bergen
84 deltakere - sjekk alle resultatene

Underveis tok jeg et par bilder. Kvaliteten er så som så, bildene er tatt med mobil i et mørkt lokale:

image78

Etter turneringen. Apotekersønn Eirik Sandal - norgesmester for ungdom (17-25 år) i 1993 - doserer om hvor utrolig vanskelig er å få tak i denne tequilaen. Og ikke minst om hvor god medisin det er for tørste ganer. Trond Gabrielsen (i midten) og Jørund Rong er lutter øre.

image79

Jørund Rong hadde sin største dag ved sjakkbrettet. 900-spilleren fikk 2,5 poeng av 6 og presterte på 1600-tallet etter å ha slått andre Ole Woldseth (1890)


image80

Her har jeg nettopp fått 2. premien av turneringsleder Ole Kvamme, og kan fornøyd konstatere at konvolutten inneholder 1200 ikke-budsjetterte drikkepenger.


image81

... og da ser man så blid ut

image82

Turneringsvinneren Eirik Gullaksen tok seks strake. Det er det trolig bare Magnus Carlsen og Simen Agdestein som har klart før i NM for cafesjakk. Og etterpå ljomet det "Gullet ska' hem" - akkurat som på Brann stadion dagen etter.

image83
De tok seg godt betalt for ølet på spillestedet Sardinen - 56 kroner for 0,4. Men godt var det.

image84

Omtrent her følte jeg et behov for å dokumentere at jeg faktisk hadde vært helt oppe på 3. bord. Men så vant jeg de to siste også ...

image85

Oslo Vest-sjef Trond Gabrielsen i aksjon. Han ble "bare" nummer 7

image86

Fra baren - som lå 2,5 meter fra førstebordet. Til høyre ser du turneringsleder Ole Kvamme med ryggen til, i passiar med nyslått pensjonist og hedersmedlem i USF, Odd Birkestrand fra Masfjorden.

image87

Uten mat og drikke duger helten ikke. Trond Gabrielsen spiser uvanlig sunn mat - de hadde vel ikke biff ....

image88

Primus motor Tom Eriksen i Sotra sjakklubb hadde en svær tralle med materiell. Noe å tenke på for alle oss som bare kom, spilte, drakk og gikk ...

Sjokksjakk i Bergen

10.aug.2007 @ 23:40
Test: Hvem er denne karen? (vri hjernen - bokstavelig talt)

image77

Denne tequilaen skrøt han uhemmet av. Kjøpt i Mexico. Vel, den gled lett ned - litt for lett for turneringens oddsbombe Jørund Rong....

Jada, det er Eirik Sandal - norgesmesteren fra 1993. Nå er han best til å drikke tequila - trodde alle. Helt til NM i
cafesjakk.

Fredag kveld tok han delt 3. plass, og fikk med seg 500 kroner.

Men jeg fikk 1200 kroner! 

Jeg ble nemlig nummer to, utrolig nok. Det var rundt 80 deltakere og masse elitespillere, hvem skulle tro at en pudding med 6 øl innabords kunne ta 5,5 poeng. 

Eirik Gullaksen var selvsagt bedre. Han vant alle seks partier - og etterpå runget "Gullet skal hem" gjennom spillelokalet på Sardinen.

Oslo Vest gjorde det meget pent i og med at vår andre deltaker og høvding Trond Gabrielsen ble nummer 7.

Mannen som har skaffet oss billetter til Brann - Rosenborg, GM Jørund Rong, imponerte stort med 1,5 poeng mot spillere på 1800 og 1900. Han slo faktisk Ole Woldseth - som sikkert kommer til å vri seg i smerte i natt..

Så ble det tre tap, før han slo til en springergaffel i siste runde.

Man kan trygt si at han først sjokkerte, så rokerte...

PS! Jeg lovte også å nevne doktor John Kvamme og hans utmerkete liksomklubb SK96 siden han var så snill å  tape mot meg i siste runde.

Mer følger i morgen fra mitt noe uventete NM-sølv: Men nå har jeg vunnet 1200 kroner og de skal brukes opp :)

Jeg skal spille turnering!

07.aug.2007 @ 22:20

Og det er jammen lenge siden.

Etter - mot alle odds - å ha fått billett til den utsolgte seriefinalen Brann - Rosenborg, blir det bergenstur i helgen.

En ekstra grunn til å dra er NM i cafesjakk fredag, et av arrangementene i Bergen Spillfestival denne uken.

Det var flere utlendinger påmeldt, men da jeg sjekket listen igjen i dag, var de borte som dugg for Bergens-solen. Plutselig er jeg nummer 5 på forhåndsrankingen, får jo nesten prestasjonsangst ...

Men jeg rykker snart ned en plass. Oslo Vests veldig store høvding Trond Gabrielsen har nemlig også booket inn SAS (som faktisk var billigere enn Norwegian!) til Bergen.

 Trond Gabrielsen

De store favorittene, med Trond som en stor outsider, blir Eirik Gullaksen og Kjetil Stokke. Ellers er det litt variabel kvalitet på det foreløpig noe tynne feltet - 25 påmeldte er lite når cafesjakk-NM tidligere har samlet rundt 100 deltakere - men det er flere hyggelige navn jeg kjenner igjen fra gamle dager i Bergen.

Trond skal for øvrig finpusse øl- og sjakkformen før Barcelona, der han skal nedover med lillebror Stig. Han har sikkert visse forhåpninger - han tok sitt første og eneste IM-napp i denne turneringen.

For min egen del er det så lenge siden forrige sjakkturnering at jeg ikke helt husker når. Jeg har spilt bedriftssjakk og spredte seriesjakk-partier, men siste turnering tror jeg var Gausdal Classic i 2004 ...

Vel, NM i cafesjakk er jo ikke samme alvor som en IM-turnering. Vi snakker om hurtigsjakk, og ingen rating står på spill. Her kan man også drikke øl mens man spiller og lydnivået pleier å være høyt.

Akkurat som på bloggen...


hits