september 2007
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
             

Vil du være med i Norges artigste sjakkturnering?

25.sep.2007 @ 10:30
Årets bedriftsserie i Oslo og omegn begynner snart.

Dette er Norges mest sosiale sjakkserie (ofte øl etter kampene), det er uratet (lite press, god trening) - og stor prestisje.

Nye lag er velkomne til start i 2. divisjon. Der er det fire bord, og du kan bruke en ekstern spiller. I tillegg kan to bedrifter slå seg sammen.

image90

TV2/Nettavisens lag under siste runde i fjor. Nærmest Farid Ighoubad, sjefredaktør Gunnar Stavrum. Vi skimter også Svein Harald Lian og Hans Krogh Harestad i bakgrunnen. Og ja, det er servering under (de fleste) rundene.

Eller kanskje du allerede jobber i en bedrift som er med? Sjekk de 16 lagene og alt om fjorårets serie her.

Nivået er høyst varierende, stormestre og glade amatører spiller side om side.

Kampene blir vanligst spilt på onsdagskvelder, i Oslo sentrum.

Se også omtale i siste nummer av Norsk Sjakkblad.

PS! Det er årsmøte allerede onsdag. Hvis du vil stille lag, men kan ikke være med på møtet, kontakt meg på ole.valaker@gmail.com eller 922 15 799.

Aftenpostens Dumme Dum

18.sep.2007 @ 18:59
Jeg blar raskt gjennom Aftenposten på morgenen. I dag kom jeg over et innlegg fra Oddvar Aasen, svigerfaren til Simen Agdestein, som het "Sjakk-kritikk med rette".

Det slo meg med en gang - at han gidder! Jeg har sett det før. Hver gang Magnus Carlsen har gjort det stort og Aftenposten er eneste medium i Norge har oversett saken, så er botsøvelsen å trykke et leserinnlegg fra en misfornøyd abonnent.

Så får de et kjekkas-svar av Arne Hole i hans spalte Hole in One.

Nå var det Aasens tur. "Sjakkritikken mot Aftenposten er notert. Om enn ikke på sportssiden", var det knappe svaret.

Og det er faktisk det mest saklige svaret jeg har sett fra den kanten.

For oss som dekker sjakk i andre aviser er det selvsagt bare deilig at Aftenposten er impotent, arrogant og kunnskapsløs. Men Knut Bøckman må jo vri seg i smerte over den fiendtlige innstillingen til "Kongenes spill".

Jeg har tidligere hevdet på denne bloggen at Aftenposten er verstingen i sjakk-klassen.

For VG Nett, VG Papir, Dagbladet.no, Nettavisen, P4 og NRK har alle hatt mye sjakk de siste årene, særlig knyttet til Magnus. Jeg mener mye i forhold til størrelsen på den organiserte sjakken i Norge - selv om sjakkfolk vil alltid mene at de fortjener mer.

I Aftenposten derimot kjemper sjakkspaltist Rune Djurhuus en ensom kamp mot vindmøller. 

Hole, som er veldig opptatt av andres feil - han har i flere år saumfart TV 2 og Nettavisens livefotball-referater i jakt på skrivefeil, tar visst ikke korrekturlesingen så nøye. Bare se Oddvar Aasens innlegg:

"Aftenposten er tydeligvis en vanskelig diskusjonspartner i denne saken, jevnfør Holes "vriåtterfleip", så jeg anbefaler alle sjakkinteresserte å se på Feil! Hyperkoblingsreferansen er ugyldig".

Aasen har åpenbart prøvd å skrive www.sjakk.no eller liknende, men sensuren/korrekturen til Hole har  erstattet url-en med "Feil! Hyperkoblingsreferansen er ugyldig".

Internett er visst litt for nymotens for 60-åringer i papiraviser.

Jeg har ikke fått med meg hva den nevnte vriåtter-fleipen handler om. Men hvis Hole har klart å sammenlikne Magnus Carlsen med en vriåtter-spiller, så er det jo fascinerende dårskap.

Det er som DeLillos synger: Her kommer Dumme Dum.

For øvrig har jeg mange journalistkolleger som er fascinert av og liker å spille sjakk. Det er også mange som ler av og håner sjakk og sjakkspillere, som Hole.

Det er greit nok, men de andre har ikke ropert eller behov for å vise hele verden sin aversjon.

PS! Jeg ser på Google at Hole er en "bandymann" - en ufattelig kjedelig mini-idrett. Så er det sagt. Bare tenk om jeg skulle sitte i Aftenposten og lire av meg akkurat det et par ganger i året - det hadde blitt trist for alle i lengden ...

Her er mine eliteserie-tips

09.sep.2007 @ 19:39

Det stunder mot eliteserie igjen - jeg traff godt med tipsene med i fjor og prøver igjen:

 

1. Oslo Schakselskap

2. Porsgrunn
3. Bergens
4. Asker
5. Moss
6. Oslo Vest
7. 1911

8. Akademisk

9. Tromsø
10. SOSS

Sett opp ditt tips nederst


OSS er det man på travspråket kaller en banker. Systemet med tre kamper på en helg i Oslo er midt i blinken for et lag som tidligere slet med å mobilisere de beste. 

Porsgrunn skiller seg også ut, Kjetil Lie er en meget aktiv sjakkproff og et kruttsterkt anker. I tillegg har jo både Espen Lie og Magne Sagafos hatt en hysterisk utvikling, og Geir Sune Tallaksen er så sterk og solid er klar for omkamp om kongepokalen mot nevnte Lie. 

Fra plass 3 til 7 kan alt skje. 

Mitt eget lag Oslo Vest har fått en tøff start mot 1911, Porsgrunn og Bergens (sjekk oppsettet). Her må det bli 3-4 lagpoeng, ellers blir det en sesong i oppoverbakke. 

Oslo Vest utgikk i 2006 fra Bergens Schakklubs østlandsfilial BS IV, som i flere sesonger hevdet seg godt i Østlandsseriens 1. divisjon. Som i fjor har klubben bare ni medlemmer:

Espen Agdestein (2420)
Eilif Skodvin (2314)
Stein Arild Aarland (2310)
Trond Gabrielsen (2301)
Stig Gabrielsen (2288)
Carl Peter Kirkebø (2098)
Ole Valaker (2088)
Jone Riska Pedersen (2081) og
Dr. Torgeir Holen (1929)

Det gir et snitt på 2288 på de seks beste. Misforståelser og rot førte til at Espen Agdestein manglet i et par kamper i fjor.  

Jeg tror han spiller alle denne gangen - og at han tar det nødvendige IM-nappet med glans. Vi snakker om en spiller om er rangert i skrivende stund som nummer 7 i 5-minuttssjakk blant alle på Internet Chess Club med smått utrolige 2503 - kun sterke stormestre er foran. Simen Agdestein er for eksempel bak storebroren på listen. 

Jeg klarte omtrent på egen hånd å rote bort bronsemedaljen til Oslo Vest i fjor. Men det var heller ingen genistrek å la flere av de beste hvile i finalerunden. Den tabben gjør nok ikke Store Høvding Trond Gabrielsen igjen. Og jeg har ikke tenkt å tape sluttspill med en ren bonde flere ganger. 

Jeg ser at Jan Sigmund Berglund tipper Tromsø foran Oslo Vest på Tromsøs egen gjestebok. Det setter jeg på kontoen for tro og håp og lokalpatriotisme. Det er som kjent drivkrefter som kan flytte fjell, men Tromsøs stall tilsier kamp for å overleve. 

OPPDATERT: Tromsø skal ha hanket inn flere sterke utlendinger, men de vil ikke si hvilke. Laglistene blir offentlige 27. oktober, da får vi komme tilbake til dette.

Når du har en elitespiller på 5. bord som Oslo Vest, sier det seg selv at laget har en fair sjanse mot de aller fleste lagene. 


Moss tok tredjeplassen i fjor. Ekstra imponerende, siden de manglet de utenlandske leiesoldatene i flere kamper. Og de hadde rett og flaks mot Oslo Vest, da Ådnøy var presset inn i eget mål av Stig Gabrielsen, men vant i tidsnøden (les tidligere blogginnlegg: Mareritt mot Moss).

Og vi vet jo alle hva som skjedde i den famøse sisterunde-kampen mot OSS ...


Ifølge ryktene har imidlertid nevnte Ådnøy meldt seg ut av Moss. Men de er uansett en medaljekandidat hvis de faktisk klarer å mønstrer de baltiske stormestrene i alle kampene. 

Flere ganger norgesmester Asker blir selvsagt også å regne med, men jeg synes de skuffet litt i fjor. Flere av spillerne er relativt passive, og manglende spilletrening kan koste dyrt. Det merket jeg selv også i fjor. 

Så har vi selvsagt Bergens som i likhet med Asker alltid er med i teten. BS har et snitt på 2330 på de seks beste, Asker 2345. 

Og i bunnen? Akademisk har en lei tendens til å vikle seg inn i bunnstriden, men de har egentlig et lag som er for bra til det. 

Ratingmessig skiller SOSS og Tromsø seg negativt ut, men begge kan overraske i enkeltkamper. Hvis vi tar med Emil Hermansson, som spilte førstebord for Tromsø forrige sesong, har laget et snitt på ca 2200 på de seks beste. 

SOSS har ikke mer enn 2167, selv om de får tilbake Hans Krogh Harestad fra Randaberg. Det holder bare ikke i dette ulvelaget.

Hva mener du? Diskuter her:

hits