img
februar 2007
ma ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28

Sensasjon av Magnus

23.feb.2007 @ 10:16:24
Det er bare å bøye seg i støvet. Ingen nordmann har tidligere slått verdenseneren i sjakk, slik Magnus Carlsen gjorde i natt.

Det var imidlertid X-files og superglid på en gang: Topalov ga opp i en remisstilling!

Magnus - Topalov remisstilling
Her ga Topalov opp. Ganske utrolig. Computeren Rybka gir følgende remisvariant: 64 - Dd5+ 65. f3 e5 66. Dh7+ Kf8 67. Dh8+ Dg8 68. Sh7+ Kf7 69. Sg5+ Kf8 og evig sjakk

Både Chessbase og pappa Henrik rapporterer at Topalov ristet sjokkert på hodet da han fikk demonstrert den enkle veien til poengdeling av Magnus like etter partiet.

Dermed er Magnus tilbake i tet Linares-Morelia - også kjent som verdens mest prestisjefylte turnering, ettersom ledende Anand gikk på en smell.

For oss som satt opp altfor lenge i natt, kan det være greit med fridag i Mexico fredag.

Magnus skal ifølge Henriks blogg bruke tiden til fysisk fostring: Fotball og tennis står på programmet. For min egen del skal jeg bruke tiden til å trene bicepsen :)

Så logger vi oss på lørdag kveld når Peter Leko står for hogg.

Se alle Magnus' partier hos bergensjakk.no

Magnus tapte 3. runde

20.feb.2007 @ 10:23:13
16-åringen var ikke lenge i paradis. Natt til tirsdag ble han utspilt med hvit av verdenstoer Anand.

Det er en prestasjon i seg selv å tape med hvit med slavisk - hvis man ikke spiller for hardt. Men Magnus satte opp en rolig Meraner og hadde sikkert remis i tankene.

Etter 20 trekk tilbød han også poengdeling, men da hadde Anand fått blod på tann.

Magnus gjorde rett og slett for mange feilvurderinger til å overleve mot en spiller av Anands format, rapporterer pappa Henrik Carlsen på sin blogg.

Dermed falt Lommedalens store sønn til delt tredjeplass superturneringen Linares-Morelia. Han har 1,5 av 3 poeng, godt over forventet. Det er 11 runder igjen, så mye kan skje.

Se bildespesial på Nettavisen

Tirsdag er det fridag i Mexico. I 4. runde har Magnus har svart mot verdensfemmer Vassilij Ivanchuk, som kom inn som reserve på kort varsel. Alle partier sendes direkte hos arrangøren.

Spill gjennom Magnus' partier hos bergensjakk.no


Magnus leder!

18.feb.2007 @ 04:23:30
Her kommer jeg hjem fra en bytur og oppdager at Magnus Carlsen leder superturneringen Linares - Morelia etter 1. runde.

Resultater: Se rapport på Chessbase
Blogg: Sjekk hva pappa Henrik skriver

Ved 04-tiden norsk tid, etter fem og en halv times spill, hadde Alexander Morozevich (2741) fått nok, og ga opp. De tre andre partiene endte med remis, dermed er Magnus alene i tet.

Dette var en kjærkommen seier for Magnus ikke har vunnet på 22 partier på dette nivået.

Morozevich med hvit var en perfekt motstander i åpningsrunden ettersom Magnus har hatt et godt tak på russeren.

I 2. runde søndag kveld har det norske håpet svart mot Levon Aronian, som han også møter i VM-match i mai.

Henrik Carlsen har fått blogg

17.feb.2007 @ 11:57:34
Lørdag kl 22.30 norsk tid braker det løs for Magnus Carlsen i Linares - Morelia. Henrik Carlsen er med til Mexico og rapporterer på sin nye blogg: http://blog.magnuschess.com. Her finner du også masse bilder.

Henrik Carlsens blogg
Og slik ser bloggen ut

Jeg hadde gleden av å opprette kontakten med sjefen i Blogsoft, som svært gjerne ville ha Henrik med på laget. De kastet seg rundt og skreddersydde en blogg til ham.

Dette vil bli lagt merke til ute i Europa, som Arne Scheie pleide å si da Norge overrasket i fotball. Magnus er jo kjendis i flere land, kanskje særlig i Nederland og Spania.

Rafiq Charania er mannen Henrik og sjakk-Norge kan takke for hjelpen. Du finner han på http://blogg.charania.no/.

Det begynner nå å bli et pent knippe med norske sjakkblogger. Foruten Henrik Carlsen, har vi:

Torstein Bae - http://torstein.nettblogg.no/

Lars Andreassen - http://larssa.nettblogg.no/
Sverre Johnsen - http://sverreschesscorner.blogspot.com/
Jan Arne Bjørgvik - http://bjorgvik.nettblogg.no/


Og så meg selv da :)


I 1. runde i Mexico har Magnus hvit mot Alexander Morozevich (2741) som han pleier å ha godt tak på. Ellers møtes Ivanchuk - Leko, Topalov - Anand og Svidler - Aronian. Ivanchuk kom inn som reserve for Teimour Radjabov som trakk seg etter innbrudd på hotellrommet.

Følg partiene live her

Magnus så mest i blinde

04.feb.2007 @ 14:13:29
Magnus Carlsen var overlegen i blindsjakkturneringen Faaborg-Midtfyn Cup.

Magnus og Heine
Magnus og Heine analyserer. Legg merke til posituren - den som har vunnet står oppreist og litt henslengt, men taperen sitter og ser spørrende ut...

Det var ingen overraskelse når vi vet at 16-åringen har spilt blindt mot åtte elever på NTG samtidig - en ekstraordinær oppvisning. Men etter 13 partier og 0 seire i Corus var formen et stort spørsmålstegn.

I Danmark fikk Magnus tilbake følelsen av å score mål. Og når du først gjør det, pleier alt å bli så mye enklere.

Allerede i 1. runde fikk han nettkjenning mot sin egen sekundant Peter Heine Nielsen (2651), og finalen mellom Nordens to beste spillere søndag ble en maktdemonstrasjon fra Magnus' side. Totalt slo han Heine hele 3,5-0,5.

Dermed kan Magnus dra hjem med 10.000 dejlige danske kroner og ny selvtillit i bagasjen. Det kommer godt med når han skal ut mot de store ulvene i Amber Blindfold and Rapid i mars.

Emanuel Berg tok tredjeplassen selv om han slet spillemessig. Jeg tipper den unge tobarnsfaren og sjakkproffen synes 6500 danske kroner er greit for en helgs arbeid....

Magnus som strandløve

23.jan.2007 @ 13:59:59
Magnus Carlsen spilte en ny, kort remis i Corus tirsdag. Teimour Radjabov ofret bonde i sin kjære Svesnikov, men det ebbet fort ut i en lik stilling.

Ikke så mye å skrive hjem om, med andre ord. Ta heller et titt på dette bildet:

Magnus på stranden

Det ligger nemlig ute en artig bildeserie ut på turneringens hjemmeside, der vi ser Magnus i noe uvant positur, trolig under hviledagen mandag.

Noen av bildene var litt uskarpe, men det må være Peter Heine Nielsen som er sammen med ham (se flere bilder av ham her)?! Og hva i all verden er den gule tingen som flyr rundt på bildene?

Peter Heine var Magnus' sekundant i VM, blant annet. Det er til og med nevnt på Wikipedia.

Danskenes stjernespiller (rating 2651) var inne på internett i dag og fulgte partiene, og rakk å lire av seg noen frekkheter om Norges tap mot Danmark i håndball-VM ...

Vår andre helt i Corus, Emanuel Berg, tapte toppoppgjøret mot Krasenkow. De spilte også Svesnikov, men en annen variant. Begge var åpenbart fullastet med teori og gjorde 22 trekk hver på den første halvtimen. Men Emanuel mishandlet sluttspillet og Krasenkow fikk lov til akkurat det han trengte.

Les også: Her går Emanuel på vannet

Her går han på vannet

21.jan.2007 @ 16:58:17

Det skjer mirakler i Corus. Dessverre er det ikke Magnus Carlsen som utfører dem, men vår svenske venn Emanuel Berg, som har to barn med bibelske navn og som også kaller seg "Boaz" på nettet.

I dag gjorde han 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 h6 som aldri er spilt før, ifølge onlinebasen til Chessbase. Etter 14 trekk var stillingen både vanvittig og vittig:


Kosintseva - Emanuel Berg
Emanuel Berg svart mot Kosintseva.

Se hele partiet kommentert av IM Jesper Hall

Svart har flyttet alle offiserene tilbake på stallen - lærebøkene må nå skrives om :) Dette er for viderekomne - vi advarer, ikke gjør det samme hjemme.

Simen Agdestein har fortalt hvordan han, som ung og i verdenstoppen (før han ble idrettsinvalid) noen ganger følte at han kunne gå på vannet. Alt fungerte - alt var mulig. Det må være den samme bølgen Emanuel er inne på nå.

Han har gått på ukjente stier og kommet helskinnet tilbake (1. e4 d5), han har spilt Lc1-g5-c1 med hvit og han har ofret offiser i åpningen.


KosintsevaDet er ikke pent å slå jenter, Emanuel

Så kommer han altså opp med et helt nytt tredjetrekk. Bare det er en prestasjon i seg selv, og så går han hen og vinner!

Jeg siterer et av innleggene på Nettavisens diskusjonsforum. «Jeg liker denne svensken han spiller virkelig underholdene partier!».

Den i særklasse peneste deltakeren i Corus, Nadezhda Kosintseva (2496), ble provosert av Emanuels spill og ofret en offiser. Men Emanuel holdt hodet kaldest og økte til 6 poeng etter 8 runder.

Magnus klarte remis mot verdensmester Vladimir Kramnik søndag. En pen fjær i hatten. Det så litt svett ut etter åpningen, men Kramnik fikk ikke til noe og etter 28 trekk ble de enige om remis.

Mandag er det hviledag i Nederland. Magnus bør sove mye og godt, for han møter sylskarpe og formsterke Teimour Radjabov tirsdag. Og så venter livsfarlige Veselin Topalov med svart på onsdag ...


Nytt tap for Magnus

20.jan.2007 @ 20:39:12

Lørdag gikk det galt mot Peter Svidler, og nå har Magnus Carlsen tre tap og fire remiser i Nederland. Det betyr 13. og nest siste plass og søndag venter verdensmester Vladimir Kramnik ...

Magnus tapte med hvit lørdag. På toppnivå er svarte seire ganske uvanlig. Måten det skjedde på, må også være demoraliserende for Magnus:

Han fikk ingenting ut av åpningen (var 8. a3 som Svidler selv har spilt, så lurt?), så overtar motstanderen gradvis initiativet. Og når Magnus prøver "å gjøre noe" blir bare feil.

Spill gjennom partiene til Magnus i Corus hos bergensjakk.no

Dette er ikke i vanlig stil og form fra 16-åringen. Svenskenes håp Emanuel Berg spiller jo mer Magnus-sjakk enn Magnus selv. Han har nå 5 av 7 poeng og delt 2. plass i C-gruppen.

Lørdag ga Emanuel Desperado en offiser mot lille Parimarjan Negi (født 1993) som reagerte med lynets hastighet - han gjorde de første 26 trekkene på 13 minutter!

Jeg trodde Emanuel hadde overspilt mot en sylskarpt forberedt motstander, men jammen kombinerte han seg ikke til et litt bedre sluttspill som han klarte å hale i land.

Følg Magnus og Emanuel søndag fra kl 13.30 her.


Corus: Når kommer seieren?

19.jan.2007 @ 18:27:32
Fredag fikk vi en ny indikasjon på at Magnus Carlsen (16) ikke helt er seg selv i Corus-turneringen.

Han sliter med å få hull på byllen i Nederland og komme til klare målsjanser. Fredag ble det en ny remis mot Alexander Motylev (2647), som Magnus i normal form ville hatt en god vinnersjanse mot.

Magnus mot Anand
Magnus mot Anand i 4. runde. Fotografen rakk så vidt å ta bildet før de to forsvant for å røyke fredspipe

Spill gjennom alle Magnus' partier i Corus hos bergensjakk.no.

Tar vi med superturnering-debuten i Tal Memorial i høst, har nå Magnus 15 strake på toppnivå uten seier.

Det surrer helt sikkert i bakhodet hans. Han må bryte denne sirkelen.

En Magnus på normalt nivå klare det allerede mot Peter Svidler lørdag. De to kjenner hverandre fra en match på Svalbard i fjor, der Svidler var hakket bedre. Men Magnus er hvit og det har mye å si.

Han må gripe denne sjansen, for seier mot den supersolide verdensmesteren Vladimir Kramnik med svart søndag er nærmest utopisk.

Magnus' partier i Corus diskuteres heftig på Nettavisen. Sjekk innleggene og si din mening.

Svenskenes håp Emanuel Berg fra Arvika derimot fortsetter å imponere. Nå har han 4 poeng av 6 i C-gruppen, og det kan gå mot en attraktiv billett til B-gruppen neste år.

Fredag møtte Emanuel landsmannen Stellan Brynell. Sluttstillingen var artig:

Brynell - Berg

Her er svart i trekket og da er det altså patt - kongen står ikke i sjakk og har ingen steder å gå.

Både Magnus og Emanuel live på lørdag på hjemmesiden fra kl 13.30, eller på ICC, Playchess.com eller hos World Chess Network.

Har Magnus kontroll eller trøbbel?

18.jan.2007 @ 17:37:09
Ny kort remis for Magnus Carlsen i Corus torsdag. Selve partiet var ikke mye å snakke om, det varte kun 20 trekk og var en kjedelig affære.

Men en sikker remis mot motstanderen i VM-matchen i mai, Levon Aronian (rating 2744), må være balsam for Magnus Carlsens selvtillit. Og gi håp før den matchen.

Magnus, 5. runde Corus
Hmm, er han blitt nærsynt?

Eller kan de korte remisene i 4. og 5. runde være et tegn på at 16-åringen er usikker på formen og sin taktiske slagkraft og ikke helt tør å spille ut stillingene? Det er en nærliggende tanke etter det stygge tapet mot Ponomariov, og den misbrukte hundreprosent-sjansen mot Navara.

Magnus' partier i Corus diskuteres heftig på Nettavisen. Sjekk innleggene og si din mening.

Det er bekymringsfullt at turneringen begynner på å likne på den første superturneringen Magnus spilte i november. I Tal Memorial i november tapte Magnus to ganger og resten ble remis.

Aronian-Magnus
Her var spillerne enige om at det ikke var noen vits å fortsette

I et intervju etter turneringen sa han: - It's very difficult to win games. Les intervjuet her.

Likevel var det et anstendelig resultat i et ulvelag, men hvis det nå blir en ny turnering uten en eneste seier, ryker fort statusen som publikumsyndling. Remisene mot Anand og Aronian minner mer om slitne Karpov enn en ung, sulten, angrepslysten spiller.

Men det kan jo også være Magnus bare har tatt et lite pitstop for å fylle opp tanken og kommer tilbake for full musikk.

Hva tror du? Skriv en kommentar under artikkelen


I morgen venter Alexander Motylev (2647), den antatt svakeste i det 14 mann sterke feltet. Nå må Magnus kjenne sin besøkelsestid.

Følg partiet live på hjemmesiden fra klokken 13.30, eller på ICC, Playchess.com eller hos World Chess Network.

Magnus-remis mot Anand

16.jan.2007 @ 19:40:09

Magnus Carlsen overlevde 4. runde i Corus tirsdag uten nye bulker. Tvert imot rettet han opp litt av skadene mot verdenstoer Visnu Anand (2779).

Anand har tydeligvis litt respekt for unggutten, for selv om Magnus' to strake tap har avslørt rust i karosseriet, var Anand fredelig innstilt og klar for poengdeling etter 20 trekk.

Onsdag er det hviledag, og så spørs det om Magnus klarer å hente seg inn til 5. runde og forsmak på VM-matchen i mai mot Levon Aronian (nr 7 i verden).

Følg partiet LIVE fra torsdag 13.30


Corus: Magnus fikk pryl

15.jan.2007 @ 17:52:50
Og det så ikke pent ut.

Kan det være at Magnus glemte å spille sjakk og irriterte seg over bismaken fra gårsdagens bitre pille, slik vi fryktet?

Da Ruslan Ponomariov fikk inn det ubehagelige 11. Lb5 gikk det raskt nedover. Krampetrekningene var over i trekk 30, og Magnus var død omtrent før de andre var begynt.

Se partiet på hjemmesiden
Video: Fra starten av 1. runde

Magnus har kommet veldig skjevt ut med 0,5 av 3. Det er fortsatt 10 runder igjen, og nå er sannhetens øyeblikk: Han må løfte seg etter nakkehårene for å snu ilddåpen mot verdenseliten til en suksess, eller oppleve to uker med smerte og ydmykelser.

Jeg følger også med på svenske Emanuel Berg, som har startet solid med 2 av 3 poeng i C-gruppen. I dag prøvde han en frekk fransk åpning - 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Sf6 4. Lg5 Lb4 5. e5 h6 6. Lc1!? - mot Magnus' gamle rival fra aldersbestemte VM og EM, Ian Nepomniachtchi - men det holdt bare til remis.

Kan du tro at Magnus overså dette?

14.jan.2007 @ 19:32:04
Det er flere som gremmes over sine tap i kveld. Tipper det sitter en 16-åring i Wijk an Zee og stanger i hodet i veggen nå.

Jeg klyper meg i sideflesket og spør hvordan Magnus Carlsen kan overse vinsten her:

Diagram Magnus

Stillingen er ganske lik, men det var før Navarra gjorde 31 - g5?? Magnus kunne sparket ballen i åpent mål med 32. c6! Enkel sjakk. Veldig enkel. Vi snakker om +9 ifølge computeren Rybka. Det er som 5-0 i fotball.

Men - Magnus spilte 32. a5. Derfra gikk det bratt utfor og etter 50 trekk ble det 0-1. Jeg kan i farten ikke huske en verre overseelse fra Magnus. Jeg spurte for sikkerhets skyld Torstein Bae, men heller ikke han kom på noe liknende.

Se hele partiet hos bergensjakk.no

Det blir spennende å se om han klarer å reise seg etter dette ... Hva tror du? Skriv i kommentarfeltet under:

Corus: Magnus åpnet med remis

13.jan.2007 @ 19:38:14

Så er Magnus Carlsen (16) i gang med sin første virkelige test mot den ypperste verdenseliten, i den eksklusive Corus-turneringen i Nederland. Se bilder fra åpningen.

Motstandere som Veselin Topalov (2783), Viswanathan Anand (2779), verdensmester Vladimir Kramnik (2766), Levon Aronian (2744), Teymour Radjabov (2729) og Peter Svidler (2728) kan ødelegge nattesøvnen for noen og enhver.

Magnus selv har som kjent 2690 i rating på Fides liste.

I 1. runde lørdag slapp Magnus å møte en av de store ulvene. Det ble en grei poengdeling mot Sergei Tiviakov (2667) med svart. Alle resultatene:

V. Topalov - A. Motylev ½-½
L. van Wely - T. Radjabov 0-1
S. Karjakin - V. Kramnik ½-½
A. Shirov - P. Svidler ½-½
S. Tiviakov - M. Carlsen ½-½
D. Navara - L. Aronian ½-½
R. Ponomariov - V. Anand ½-½

I 2. runde søndag kl 13.30 møter Magnus tsjekkiske David Navara (2719).

Alle partier overføres direkte her

Jeg følger også litt med svenske Emanuel Berg (se hvorfor her), som fikk en drømmestart i C-gruppen med en rask angrepsseier:

Emanueldiagram
Her klinte Emanuel (hvit) til med 29. Sf5+ Lxf5 30. exf5 Sg4 31. Sd5 Df7 32. fxg6 Dxg6 33. Df4 Te8 34. Sc7 og Van Haastert hadde fått nok 1-0


hits