november 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             

Jeg tar imot veddemålet!

26.okt.2007 @ 22:18

Så er lagoppstillingene til eliteserien 2007-08 klare.

Det er alltid et par interessante overganger (se oversikt på bergensjakk.no), men det mangler de helt store overraskelsene.

Oslo Schakselskap blir igjen stor favoritt, og Moss har skaffet seg sin tredje stormester. Men de har bare lov å bruke to av dem samtidig, så fraværet av Hallvard Ådnøy (tilbake til Follo) kan vise seg vel så viktig.

Telioserien 2007-08: Her er laglistene
Les også: Mine tips

Tromsøs Jan Sigmund Berglund har utfordret meg og den lille, eksklusive klubben jeg spiller for, Oslo Vest, til et veddemål:

"... vedder en fin BHB sjakklokke ... på at vi er foran dere på tabellen når serien er over. Jeg kjøper den og bringer den med til siste spillehelga: - vinner vi den betaler dere hva den koster (600) - vinner dere den får dere klokka der og da :) Deal?"

Deal.

Jeg sa at jeg ville til jeg vente til jeg så lagoppstillingene, ikke minst fordi Tromsø-ryktebørsen varslet den ene stjerne-forsterkningen større enn den andre. Det er jo alltid greit å kjenne fakta før man vedder.

Listene viser at Nils Grandelius (2377) er den eneste nye hos Tromsø. Oslo Vest har forsterket med Terje Johansen (2183), som er herdet på førstebordet mot de beste i Østlandsserien i mange år. Siden sjettebordet vårt var svakt i fjor - kan dette vise seg viktig.

Dermed er Oslo rangert på 6. plass med et snitt på de seks øverste på 2297, mens Tromsø har 2250 på 9. plass. Da skal det mye rart før Tromsø sniker seg forbi, og hvis det skjer mye rart, havner nok Oslo Vest i akutt nedrykksfare.

For å vise at vi mener alvor, var Oslo Vest lagt sin første og eneste treningskamp til Nordens Paris neste helg. Tre av oss skal dit for å drikke gull-Mack og se Brann - Tromsø. Vi har utfordret Team Bjørnsen til match - se også Tromsøs egen gjestebok.

image92
Oslo Vest skal spille viktig treningskamp mot denne gjengen

Apropos veddemål: I fjor tippet jeg OSS som suveren vinner. Det var også en del gamblere som satte penger på dem hos Ladbrokes. "Jeg fatter ikke hvem som skal true dem", skrev jeg i dette blogginnlegget.

Akkurat det er kanskje ikke så mye å skryte av, men Jan Sigmund - jeg har vunnet mye sprit i år på at Brann skulle komme foran både Rosenborg og VIF. Jeg tippet også 1. Brann, 2. Viking før seriestart.

Jeg bare nevner det :)


Vil du være med i Norges artigste sjakkturnering?

25.sep.2007 @ 10:30
Årets bedriftsserie i Oslo og omegn begynner snart.

Dette er Norges mest sosiale sjakkserie (ofte øl etter kampene), det er uratet (lite press, god trening) - og stor prestisje.

Nye lag er velkomne til start i 2. divisjon. Der er det fire bord, og du kan bruke en ekstern spiller. I tillegg kan to bedrifter slå seg sammen.

image90

TV2/Nettavisens lag under siste runde i fjor. Nærmest Farid Ighoubad, sjefredaktør Gunnar Stavrum. Vi skimter også Svein Harald Lian og Hans Krogh Harestad i bakgrunnen. Og ja, det er servering under (de fleste) rundene.

Eller kanskje du allerede jobber i en bedrift som er med? Sjekk de 16 lagene og alt om fjorårets serie her.

Nivået er høyst varierende, stormestre og glade amatører spiller side om side.

Kampene blir vanligst spilt på onsdagskvelder, i Oslo sentrum.

Se også omtale i siste nummer av Norsk Sjakkblad.

PS! Det er årsmøte allerede onsdag. Hvis du vil stille lag, men kan ikke være med på møtet, kontakt meg på ole.valaker@gmail.com eller 922 15 799.

Se bildene fra NM i cafesjakk

13.aug.2007 @ 21:47
(BERGEN): NM i cafesjakk sist fredag ble starten på en opptur-helg av de sjeldne for min del. En overraskende 2. plass ble etterfulgt av trafikkrekorder på jobben og ikke minst var jeg der da Brann slo Rosenborg 3-2.

Jeg følte også at jeg spilte godt i turneringen på Sardinen i Bergen. Jeg var aldri i virkelig tapsfare eller problemer på klokken.  Åpninger og ting jeg har jobbet med i det siste, satt som det skulle.

Les også:
Sjakksjokk i Bergen
84 deltakere - sjekk alle resultatene

Underveis tok jeg et par bilder. Kvaliteten er så som så, bildene er tatt med mobil i et mørkt lokale:

image78

Etter turneringen. Apotekersønn Eirik Sandal - norgesmester for ungdom (17-25 år) i 1993 - doserer om hvor utrolig vanskelig er å få tak i denne tequilaen. Og ikke minst om hvor god medisin det er for tørste ganer. Trond Gabrielsen (i midten) og Jørund Rong er lutter øre.

image79

Jørund Rong hadde sin største dag ved sjakkbrettet. 900-spilleren fikk 2,5 poeng av 6 og presterte på 1600-tallet etter å ha slått andre Ole Woldseth (1890)


image80

Her har jeg nettopp fått 2. premien av turneringsleder Ole Kvamme, og kan fornøyd konstatere at konvolutten inneholder 1200 ikke-budsjetterte drikkepenger.


image81

... og da ser man så blid ut

image82

Turneringsvinneren Eirik Gullaksen tok seks strake. Det er det trolig bare Magnus Carlsen og Simen Agdestein som har klart før i NM for cafesjakk. Og etterpå ljomet det "Gullet ska' hem" - akkurat som på Brann stadion dagen etter.

image83
De tok seg godt betalt for ølet på spillestedet Sardinen - 56 kroner for 0,4. Men godt var det.

image84

Omtrent her følte jeg et behov for å dokumentere at jeg faktisk hadde vært helt oppe på 3. bord. Men så vant jeg de to siste også ...

image85

Oslo Vest-sjef Trond Gabrielsen i aksjon. Han ble "bare" nummer 7

image86

Fra baren - som lå 2,5 meter fra førstebordet. Til høyre ser du turneringsleder Ole Kvamme med ryggen til, i passiar med nyslått pensjonist og hedersmedlem i USF, Odd Birkestrand fra Masfjorden.

image87

Uten mat og drikke duger helten ikke. Trond Gabrielsen spiser uvanlig sunn mat - de hadde vel ikke biff ....

image88

Primus motor Tom Eriksen i Sotra sjakklubb hadde en svær tralle med materiell. Noe å tenke på for alle oss som bare kom, spilte, drakk og gikk ...

Sjokksjakk i Bergen

10.aug.2007 @ 23:40
Test: Hvem er denne karen? (vri hjernen - bokstavelig talt)

image77

Denne tequilaen skrøt han uhemmet av. Kjøpt i Mexico. Vel, den gled lett ned - litt for lett for turneringens oddsbombe Jørund Rong....

Jada, det er Eirik Sandal - norgesmesteren fra 1993. Nå er han best til å drikke tequila - trodde alle. Helt til NM i
cafesjakk.

Fredag kveld tok han delt 3. plass, og fikk med seg 500 kroner.

Men jeg fikk 1200 kroner! 

Jeg ble nemlig nummer to, utrolig nok. Det var rundt 80 deltakere og masse elitespillere, hvem skulle tro at en pudding med 6 øl innabords kunne ta 5,5 poeng. 

Eirik Gullaksen var selvsagt bedre. Han vant alle seks partier - og etterpå runget "Gullet skal hem" gjennom spillelokalet på Sardinen.

Oslo Vest gjorde det meget pent i og med at vår andre deltaker og høvding Trond Gabrielsen ble nummer 7.

Mannen som har skaffet oss billetter til Brann - Rosenborg, GM Jørund Rong, imponerte stort med 1,5 poeng mot spillere på 1800 og 1900. Han slo faktisk Ole Woldseth - som sikkert kommer til å vri seg i smerte i natt..

Så ble det tre tap, før han slo til en springergaffel i siste runde.

Man kan trygt si at han først sjokkerte, så rokerte...

PS! Jeg lovte også å nevne doktor John Kvamme og hans utmerkete liksomklubb SK96 siden han var så snill å  tape mot meg i siste runde.

Mer følger i morgen fra mitt noe uventete NM-sølv: Men nå har jeg vunnet 1200 kroner og de skal brukes opp :)

Jeg skal spille turnering!

07.aug.2007 @ 22:20

Og det er jammen lenge siden.

Etter - mot alle odds - å ha fått billett til den utsolgte seriefinalen Brann - Rosenborg, blir det bergenstur i helgen.

En ekstra grunn til å dra er NM i cafesjakk fredag, et av arrangementene i Bergen Spillfestival denne uken.

Det var flere utlendinger påmeldt, men da jeg sjekket listen igjen i dag, var de borte som dugg for Bergens-solen. Plutselig er jeg nummer 5 på forhåndsrankingen, får jo nesten prestasjonsangst ...

Men jeg rykker snart ned en plass. Oslo Vests veldig store høvding Trond Gabrielsen har nemlig også booket inn SAS (som faktisk var billigere enn Norwegian!) til Bergen.

 Trond Gabrielsen

De store favorittene, med Trond som en stor outsider, blir Eirik Gullaksen og Kjetil Stokke. Ellers er det litt variabel kvalitet på det foreløpig noe tynne feltet - 25 påmeldte er lite når cafesjakk-NM tidligere har samlet rundt 100 deltakere - men det er flere hyggelige navn jeg kjenner igjen fra gamle dager i Bergen.

Trond skal for øvrig finpusse øl- og sjakkformen før Barcelona, der han skal nedover med lillebror Stig. Han har sikkert visse forhåpninger - han tok sitt første og eneste IM-napp i denne turneringen.

For min egen del er det så lenge siden forrige sjakkturnering at jeg ikke helt husker når. Jeg har spilt bedriftssjakk og spredte seriesjakk-partier, men siste turnering tror jeg var Gausdal Classic i 2004 ...

Vel, NM i cafesjakk er jo ikke samme alvor som en IM-turnering. Vi snakker om hurtigsjakk, og ingen rating står på spill. Her kan man også drikke øl mens man spiller og lydnivået pleier å være høyt.

Akkurat som på bloggen...


IM Torstein - stor norsk livedag lørdag

27.jul.2007 @ 20:01
(HELSINGØR/OSLO): Jeg kom nettopp hjem etter en lang biltur fra Danmark. Skal du kjøre E6, så se opp for køer utenfor Oslo, utenfor Sarpsborg, ved Svinesund og ikke minst ved Håby  ...

Etter å ha fått i gang PC-en ser jeg at Torstein fikk remis og IMt-tittel. 

Gratulerer - ta en seierspils. En!

For det er nye sjanser lørdag, og mye å følge med på for norske tilskuere:

1. MAGNUS CARLSEN

Leder i Biel og skal ut i toppoppgjør mot Onischuk. Var litt heldig i dag med Motylevs brøler 35. Ld6?? som koster ren løper. En typisk lynsjakkfeil - han planla nok 35 - Dxd6 36. Dxg7+ Kxg7 37. Sf5+, men da kommer jo Dxh2 ...

Følg Magnus live her og se fortløpende analyser på Nettavisens forum

2. TORSTEIN BAE

Eks-presidenten er altså blitt IM. Han kan få i pose og sekk og ta sitt første GM-napp - meget overraskende sådan - med remis i morgen.

Trekningen er nettopp publisert på nettet, og Torstein var griseheldig som møter Frank Holzke (2489). Han har akkurat nok rating til at Torstein klarer seg med remis (ifølge uoffisielle beregninger), men han er ikke sterkere enn at nettopp det bør være innenfor rekkevidde.

Følg Torstein live her.

3. KJETIL LIE

Stormesteren og sjakkproffen tok sin tredje strake seier i Politken og har nå 6,5 poeng. Bare to spillere har flere. I 9runde møter han superstormester Igor Khenkin.

Følg Kjetil live her.

Magnus begynner klokken 14 og de to andre en time før.

Trenger 2400. Har 2399 - nok en gang...

26.jul.2007 @ 20:54
(HELSINGØR I DANMARK): Det er ikke mulig å komme nærmere tittelen Internasjonal Mester (IM) enn det Torstein Bae er nå.

Flere ferske innlegg: Jammen vant han ikke igjen! og Ved foten av IM-fjellet

Tørstein så en smule sliten ut da 7. runde i Politiken Cup begynte klokken 13 - ikke så rart, kanskje, i og med at oppladningen foregikk i baren.

image69
Torstein Bae - godt fornøyd både før og etter partiet. - Kan ikke klage selv om jeg kunne vunnet, sier han.

Men han fikk et nytt godt resultat, nemlig poengdeling mot den sterke, men variable stormesteren Tommy Nybäck (2567).

Eirik Gullaksen som driver bergensjakk.no forteller meg at supermaskinen Rybka gir Torstein fordel på hele +27 på et tidspunkt.

Se hvorfor under:

image67
Her kunne Torstein Bae blitt IM - hvis han hadde gjort 48 - Lxf2. Istedet kom 48 - Dxf2 og hvit reddet seg i land

Se alle resultatene i Politiken

Eks-presidenten får en ny og evigvarende tittel hvis han oppnår 2400 i rating, nemlig IM. Etter Nybäck-partiet har han uoffisielt 2399,70. 

28 år gamle Tørstein har som tidligere nevnt på bloggen også hatt 2399 før (så han falt lenge og dypt til ca 2270).

Skal historien gjenta seg eller klarer han endelig å nå toppen av IM-fjellet med mer enn tre fingre?

Regn ut din nye rating
Slik får du en sjakktittel

KAN TA GM-NAPP

Det er nye lodd og nye sjanser fredag. Remis med hvit mot stormester Lars Schandorff er nok.

Det begynner virkelig å lukte stormester-napp også. Hvis remis i 8. runde er prestasjonen 2623 - ifølge de intrikate reglene for GM-napp teller en motstander uten FIDE-rating som 2250 og en annen som hadde 2087 blir også løftet til 2250.

Vikingen trenger 1 av 2 poeng med en motstander på minst 2474 i 9. runde hvis han skal klare GM-napp (igjen Gullaksen som kilde og kalkulator).

Torstein Baes egen blogg
Søk i FIDEs ratinglister

EMANUEL VANT

Og det er bare Emanuel Berg som er foran Tørstein i det nordiske mesterskapet. Vår svenske venn overlevde mirakuløst og reddet remis onsdag.

Slik dyktighet og glid pleier å slå positivt ut, og ganske riktig: Emanuel fulgte opp med seier i et interessant parti mot Ivanov og har nå hele 6 av 7 poeng.

Kjetil Lie er for alvor tilbake i teten etter en ny seier - i likhet med Bae er han bare halvpoenget bak lederhestene.

image70
Kjetil Lie er med igjen etter to strake seire. Her slår han Christian Jepson (2374) i 7. runde

Det er ingen smågutter som drar unna i tet, Malakhov er nummer 36 på verdensrankingen, Sargissian nr 42 og Krasenkow nr 48.

PC-TRØBBEL

16 år gamle Joachim Thomassen holder også koken, nå med remis mot den danske IM-en Rasmus Skytte som nylig giftet seg med norske Torill Hagesæther (nå Skytte).

Han har imidlertid ikke møtt nok tittelholdere til å ha reelle forhåpninger om et napp i Internasjonal Mester-tittelen.

Jon Ludvig Hammer har slitt med PC-en, og nå måtte den repareres for 2500 kroner. Tross haltende forberedelser håver unggutten inn helpoeng på aggressivt spill med svart og har nå 5 poeng.

Følg alle sjakkvikingene i utlandet i sommer: Få oversikt her

Peter Heine Nielsen gikk for øvrig ned mot Krasenkow. Den danske kjempen falt etter en taktisk slagveksling.

image68
Her fulgte det 25. gxf5 Lxf5 26. exf5 Se2+ 27. Dxe2! Txe2 28. Lxe2 Dxf5 29. Lg3 Dxh3 30. Tc3! og hvit sto imot angrepet og vant

I kommentatorsalen var tre siste års Danmarks-mester Sune Berg Hansen altfor optimistisk på sin landsmanns vegne og mente at Heine nærmest hadde vunnet i midtspillet (se også Berg Hansens kommentarer på nettet).

Vel så Krasenkows stilling shaky ut, men han klarte på en superstormesters vis å lappe hullene og red av stormen med et fint dronningoffer. Så fikk han de lette offiserene til å jobbe sammen, og da var hjemmehåpet sjanseløs.

Fredag reiser vi hjem og følger dramaet via internett.

Jammen vant han ikke igjen!

25.jul.2007 @ 17:36

(HELSINGØR I DANMARK): Jeg snakker altså om Torstein Bae i Politiken Cup.

Klokken 17.29 tikket det inn en SMS: "Seierspils!".

Man blir nemlig tørst av å slå stormestre på rekke og rad. Man blir også tørst av prisene i Danmark: 30 bokser for 115 kongelige kroner på den lokale butikken!

I dag var det Italias beste spiller, Michele Godena (2547), som fikk unngjelde. 

Godena er ikke hvem som helst - han har fått tilnavnet "The Italian Machine" av stormesterkollega Shipov.

image65
Torstein har nettopp gjort åpnet med 1. d4 mot Michele Godena i onsdagens parti

Les også: Ved foten av IM-fjellet
Se bildespesial fra Danmark (15 i alt)

Tørstein spilte aktivt med hvit - han har vært i krigshumør i hele år og har bare to remiser på 32 ratete partier i 2007 - og fikk et mektig løperpar.

I tidsnøden forsvant bonde etter bonde rundt den svarte kongen.

Allerede etter 37 trekk hadde Godena fått nok. Da sto han håpløse tre bønder under.

Unge Bae har funnet frem kalkulatoren og funnet ut at han har 2395,35 i rating akkurat nå. Det mangler altså snaue fem poeng på IM-tittelen. De kan rulle inn i boksen allerede i morgen.

Her er Torsteins egen blogg

Dermed har det norske håpet hele 5 av 6 poeng (4 runder gjenstår) og snuser sogar på Nordisk-tittelen. Og kan det være et stormesternapp i gjære?

Kjetil Lie er stormester for lengst. Han er den andre norske som henger med i toppen i Helsingør. Han slo tilbake etter tapet tirsdag og har nå 4,5 poeng og kontakt med teten.

image66
Kjetil Lie satt i "feil" rom onsdag - bord 11 til 29 - og vant greit 

Følg alle sjakkvikingene i sommer: Få oversikt her


Ved foten av IM-fjellet

24.jul.2007 @ 21:39
(HELSINGØR I DANMARK): Det regnet katter og hunder ved Kattegat tirsdag. Godt sjakkvær, med andre ord.

Her nede kan Torstein Bae gå fra å være president til internasjonal mester på rekordtid under Politiken Cup. Han har mer enn nok IM-napp, og må bare få ratingen over 2400.

Kompliserte regler: Slik får du en tittel
Se bildespesial fra Danmark

image63
Torstein Bae før 5. runde i Politiken (mobilbilde)

For et par år siden hadde han 2399. Og sto klart best mot Simen, men tapte - så begynte nedturen. Men nå har han tatt seg sammen og bestemt seg for å ta tittelen.

Han sto med 2370 før Politiken, og 4 av 5 poeng betyr ca +14, altså 2384.

Torstein Baes egen blogg
Her kan du regne ut din nye rating
Søk i FIDEs ratinglister

Den ferske Sverige-mesteren Tiger Hillarp Persson fikk bank søndag. Tirsdag slo han en "pudding" på snaue 2200 - altså en sånn som meg - med en Trompowsky-variant som han selv fikk juling av mot klubbkamerat Frode Urkedal (14) i 1911 for et par måneder siden.

Tromp-trumfen var 1. d4 Sf6 2. Lg5 Se4 3. Lf4 c5 4. f3 Da5+ 5. c3 Sf6 6. d5 (mer vanlig er 6. Sd2) - pussig nok en variant jeg selv leste på senest for et par dager siden.

Onsdag venter en ny stormester. Hvis seier mot Michele Godena (2547) står han ved foten av IM-fjellet.

Det har vært en lang tur, der han har prøvd å bestige fjellet i mange år.

Følg alle sjakkvikingene i utlandet i sommer: Få oversikt her

Poengfangsten gjør ham også til denne beste nordmannen så langt, i Politiken Cup (som også fungerer som Nordisk Mesterskap) etter at Kjetil Lie tapte onsdag.

Sjakkproffen svingte inn på stolen fire minutter etter spillestart en Rimi-pose i høyrehånden. Han var stadig også litt for sen i partiet mot FM Esben Lund. Benkø-gambiten satt ikke som den skulle, og tårnsluttspill med to bønder under pleier å være håpløst.

Vår svenske venn Emanuel Berg, Kjetil Lies romkamerat, var meget konsentrert og økte sikkert til 4,5 av 5. Han kan fort vekk bli Nordisk Mester, men ratingfavoritten Peter Heine Nielsen blir tung å komme forbi.

image64
Emanuel Berg slår Erik Zude i 5. runde og øker til 4,5 poeng.

Jon Ludvig Hammer var godt forberedt og nedkjempet motstanderens lukkete siciliansk. Dermed er han på vei tilbake mot teten med 3,5 poeng.

Frode Urkedal får ikke spillet helt til å sitte, og måtte nøye seg med remis, men 3 av 5 er ingen krise.

Følg topp 10-bordene live onsdag fra kl 13
Se resultat-tabellen her

Fortsettelse følger.

- Du vet hvilket land du er i?

23.jul.2007 @ 19:08
(HELSINGØR I DANMARK): Å være tilskuer/journalist på sjakkturnering i utlandet er som å være på fest der alle lurer på hva i all verden du gjør der.

Les også: Dejlig sjakkferie

Den første jeg traff på LO-skolen i Helsingør der Politiken Cup og Nordisk spilles, var en blid Sylvia Johnsen. Da jeg fortalte at nei, jeg spiller ikke, så lurte hun rett og slett på hvorfor og hvordan jeg hadde forvillet meg til Danmark:

- Du vet hvilket land du er i?

Ja, jeg fikk raskt erfare at jeg er i Danmark da jeg spurte en eldre herre om veien. Han skjønte ikke uten videre "LO-skolen" med bergensk aksent, og måtte korrigere til "LO-skolen" - selv femte gangen hørte jeg ikke forskjell.

Men etter litt frem og tilbake fant vi frem til det idylliske konferansesenteret ved foten av Kattegat.

Spillestedet (se bilder her) er en myriade av trapper og ganger, og mens jeg gikk og gikk på leting etter spillere fant jeg kommentarsalen der danskenes topp-GM Sune Berg Hansen holdt et håndfull tilskuere i ånde og analysesalen der Frode Urkedal slepte seg til påspillet et par skritt bak sin langt mer fornøyde motstander Rasmus Skytte.

Mange nordmenn på sjakkferie: Få oversikt - se resultater og livepartier

Så kom Emanuel Berg - Kjetil Lies romkamerat - meg til redning som guide. 

Nei, det er ikke et nytt overraskende sekundant-trekk fra Norges nye sjakkproff som jo hjalp Magnus i Elista. De to har slått sine pjalter sammen for å få bedre vilkår. Feitere er ikke livet som sjakkproff.

Arvikas store sønn og tobarnsfar har for øvrig sendt familien til Oslo mens han kjemper om viktige ratingpoeng og pene penger i Danmark.

Siden Politiken også er Nordisk denne gangen ligger det ekstra i potten til de beste nordiske. Det er penger romkameratene har lyst på, begge to.

Vel fremme hos topp 10-bordene, en kjempesal med god plass til både spillere og tilskuere, oppdaget jeg at de to norske håpene - nevnte Lie og Torstein Bae, var omtrent de eneste som satt igjen.

Jeg har aldri måttet være så stille mens jeg har sett Torstein spille! Så er det ikke så ofte han har kjempet helt i toppen i Politiken heller. 

Sjekk tabellen her

I sjuende timen skar det seg for eks-presidenten, og matten var uunngåelig etter 79 trekk. Se partiet her.

- Jeg syntes Torstein sto bra. Men det er ofte slik at den svakere spilleren på papiret prøver litt for hardt å avvikle til remis, forklarte Emanuel da han hørte at den gode stillingen var blitt til et sluttspill med tårn mot tårn+løper. Det er ifølge stormesteren remis, men så det var det tidsnød og GM-motstand da...

Kjetil Lie måtte også nøye seg remis med hvit mot Victor Nithander og har nå 3,5 poeng av 4 i sin tredje turnering på kort tid (Pula, NM og nå Politiken).

Fortsettelse følger.

Dejlig sjakkferie

23.jul.2007 @ 00:40
(JÖNKÖPING I SVERIGE): Stadig flere nordmenn velger å spille sjakk i sommerferien.

Nettavisens oversikt viser at minst 87 norske vikinger er på sjakk-tokt denne sommeren.

Smak på det tallet.

Jeg har en klar følelse av at norsk sjakk er på opptur, og antallet starter i utlandet er en god indikasjon på det. Det viser at svært mange er aktive.

De 87 jakter på ratingpoeng, erfaring og gode opplevelser også utenfor brettet.

Sånn sett er det typisk å se rapportene fra gladguttene i Team Bjørnsen som har vært i Falconara i Italia. Flere i følget var så opptatt med det sosiale at de ikke spilte i turneringen engang.

Sjekk bildene derfra, så ser du flere ølglass enn sjakkbrikker. Men jeg ser ikke noe til de mørkhårete dronningene fra støvellandet på bildene, gutter??

Selv skal jeg være sjakkturist og -journalist i et par dager. Jeg er på vei nemlig til Politiken Cup etter å ha smuglet inn et opphold i Helsingør blant Liseberg, dyreparker, Pippi og Emil og Købens Tivoli.

Fra et hotell i Jönköping kunne jeg søndag kveld følge Emanuel Berg, Torstein Bae og Kjetil Lie live - alle la på til tre strake. De neste dagene blir det ekte live.

Jeg har en mistanke om at Torstein vil kreve lønnsøkning i Nettavisen hvis han endelig klarer å presse ratingen over 2400 og bli IM. Det ser jo lovende ut etter at han nedspilte stormester Tiger Hillarp Persson i 3. runde.

Sjekk resultatene i Politiken her

Hele 38 nordmenn spiller i Politiken og sju andre deltar i Nordisk for seniorer og kvinner som spilles samme sted, så her blir det mange å hilse på.

Følg med på bloggen og Nettavisen.no/sjakk for oppdatering og bilder.

Vi lærte 1000 personer å lese sjakk

09.jun.2007 @ 16:48

Så mange klikket og kikket på guiden til sjakknotasjonen sist uke.

Etter suksessen med Simen vs Magnus i 2005 og 2006, var det naturlig for Nettavisen å fortsette under Magnus' VM-match med det ingen andre i Norge gjør: Livedekning av sjakk.

Det endte med over 500.000 visninger, og flere saker på toppen av mest lest-listene.

Livedekningen pågikk i rundt 32,5 timer. I tillegg kom fem forhåndssaker, bildespesial, fire saker til TV 2s tekst-tv - en av dem ble toppsak på hele tekst-tv, og leserne fikk svar på masse spørsmål.

Jeg har fått den dypeste respekt for de som kommenterer live på TV, særlig lange sendinger med golf, skiskyting og Formel 1.

Du kan jo prøve selv: lag diagrammer, mat computere, sjekk åpningsbaser og publiser en kommentar cirka hvert tredje minutt - fem timer i strekk.

Live-saken til Torstein Bae sist søndag inneholdt alene 29.000 tegn (+ 17 diagrammer). Det tilsvarer tre kronikker i en avis eller 30 sjakkspalter!

Da vi var ferdige, føltes det som å ha besteget et fjell. Eller som Torstein sa etter fem timer på søndagen:

Jeg skulle gjerne rukket en kopp kaffe i hvert fall!

Men turen ble lettere med hyggelige tilbakemeldinger fra lesere og fra Sveriges ledende sjakknettsteder, schackforum.se

"Senaste nytt om kandidatmatcherna och Magnus Carlsen i synnerhet finns på norska Nettavisen."

For min egen del var imidlertid det mest overraskende og gledelige at over 1000 lesere gikk inn på lenken med "slik leser du trekkene".

Målet med sjakkdekningen i Nettavisen, helt siden tomåneders-matchen Magnus vs verden i 2002, har vært å skrive for folk flest. Informere, skape en leseropplevelse - rett og slett få sjakk ut til folket.

Hvis du skal ha en sjanse i riksmedia, må sakene også ha mer enn 5000 potensielle lesere.

Jeg tror Torstein tenker i samme baner. Han lenker ivrig til oversikten over hvor man kan spille sjakk.

Da er det godt å vite at naboen i 3. etasje, som aldri har nevnt sjakk med ett ord, sendte e-post etterpå og var fornøyd. Min far, som ikke kan sjakk, fulgte også intenst med på siste akt på søndagen.

Og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum, som aldri har spilt et ratet parti i sitt liv, fulgte med. Han skrev til Torstein og meg etterpå (han har godkjent at jeg trykker det):

"Som ivrig leser av alle sakene, er jeg imponert over bredden, vinklingene og den løpende, kvalifiserte analysen ... Fantastisk god jobb, og utrolig morsomt å følge for en som er litt interessert i stoffområdet." 

Det var jo akkurat det som var målet.


Her er enden på visen

30.mar.2007 @ 12:32
Så har vi (endelig) fått en slutt på føljetongen om seriefinalen mellom OSS og Moss.

Forbundsstyrets vedtak ligger her: http://www.sjakk.no/nsf/styrer_og_utvalg/sentralstyrereferater/telio-vedtak.doc

Fakta i saken som enkelte har kalt «uverdig underholdning», fører altså til at forbundet lager nye regler slik at ingen får lov til å gjøre det OSS gjorde, i fremtiden.

De betalte Moss for å hente inn en stormester, slik at Leif Øgaard kunne få bli stormester.

NSF kunne - hvis de absolutt ville - brukt etikkreglementet, men de har valgt en «ok, men neste gang...»-holdning. Greit nok, det ville vært strengt å sanksjonere ut fra de generelle bestemmelsene i FIDEs Code of Ethics.

Styret foreslår altså et nytt punkt i reglementet, som vil lyde slik:

«En klubb har ikke anledning til å motta noen form for godtgjørelse direkte eller indirekte fra andre klubber knyttet til bruk av spiller(e) i seriesjakken. Det er heller ikke tillatt å yte slik støtte. Det er videre ikke tillatt å gjøre avtaler med andre lag som betinger bruk eller ikke-bruk av spiller(e). NSFs turneringssjef kan gi straff etter dette punktet i form av poengstraff, bøter eller i særs graverende tilfeller diskvalifisering.»

Vel, nok om denne saken - neste innlegg vil handle om mitt eget lille moralske dilemma i bedriftssjakken onsdag, der jeg plutselig satt igjen og avgjorde bunnstriden. Det kommer i kveld.

Det er lov ...

21.mar.2007 @ 14:33
Reglementsutvalget i sjakkforbundet har i dag slått fast at det er lov å avtale lagremis, under visse betingelser. Og de betingelsene var oppfylt i kampen Moss - OSS.

Les RUs uttalelse her.

Dette er ikke spesielt overraskende, siden også turneringslederen på stedet godtok avtalen. Det fremgår at RU forstår at det var uklarheter rundt spørsmålet, men de viser til kamper i sjakk-OL der det samme har skjedd.

Jeg har kalt det som skjedde usportslig og muligens regelstridig. Nå kan vi stryke det siste.

Men vi kan også ha lov til å håpe på at reglene endres, slik bl a Torstein Bae har tatt til orde for.

Utvalget har sendt tilbake den viktigste delen av saken til sentralstyret.

Styret ba nemlig RU se på følgende opp mot disiplinærreglementet og FIDEs Code of Ethics:

"I forkant av matchen viste det seg at Oslo hadde en særlig interesse av at Moss skulle stille med en stormester på laget. Oslo tilbød seg å dekke en del av Moss utgifter forbundet med å bruke en GM denne helgen, dersom Moss brukte stormesteren i kampen mot Oslo. Tilbudet ble akseptert av Moss. I følge lagene var det ikke knyttet betingelser til dette."

Det var altså penger inne i bildet ettersom OSS sponset reisen til Moss' stormester Kveinys, som kom og spilte remis etter 20 minutter mot OSS. 

Hans deltakelse fikk også ringvirkninger i bunnstriden - Trondheim tapte mot Moss og rykket ned.

Denne problematikken har ikke RU funnet å kunne behandle:

"Viss presidenten eller sentralstyret skulle ha mistanke om noko slags brot på disiplinærreglementet, så må dei altså undersøke dette sjølve", heter det i uttalelsen.

Det er vanskelig å si om slik sponsing er regelstridig, det blir et skjønnsspørsmål. Og sentralstyret vil nå vurdere det opp mot etikklover osv, men det jo meget spesielt og hvis dette kan bli en vane i eliteserien har vi en interessant sesong foran oss.

Nå tar forbundet saken

16.mar.2007 @ 00:48
Striden om eliteserie-finalen mellom Moss og Oslo Schakselskap har tatt en uventet og alvorlig vending. Styret i NSF ber sitt eget reglementsutvalg vurdere saken opp mot flere paragrafer i sjakklovene.

Hele brevet fra styret er lagt ut på www.sjakk.no. Les det her: http://www.sjakk.no/nsf/styrer_og_utvalg/ru/Brev%20RU%20Telioserien.doc.

Dette er et meget uvanlig skritt fra styret, jeg trodde aldri saken ville komme opp til formell behandling, men så inneholder brevet også en ny opplysning:

"Oslo tilbød seg å dekke en del av Moss´ utgifter forbundet med å bruke en GM denne helgen, dersom Moss brukte stormesteren i kampen mot Oslo. Tilbudet ble akseptert av Moss (...)" 

Intensjonen fra OSS' side er sikkert den beste - klubben ville gi Leif Øgaard sjansen til å bli stormester.

Iveren etter å hjelpe motstanderen skyldes at Øgaard  måtte møte en stormester for å kapre den gjeve tittelen. GM Kveinys kom, og godtok remis mot Øgaard etter kort tid. Fem andre bordene ble remis - samtidig.

Forhåpentligvis finnes det en god forklaring og viktige nyanser. Vi må avvente klubbenes svar og RUs behandling.

Avtalen er diskutert i det vide og brede på nettet de siste dagene - også før påstanden om betalingen kom frem. Jeg har for min del kalt det flaut og usportslig og muligens regelstridig.

Det siste skal altså RU vurdere nå. Du lurer sikkert på hvem som sitter der. Hans Olav Lahlum er leder. Han har erklært seg inhabil, men har sagt at problemstillingen med en avtale om remis på alle bord er en "interessant prinsippsak".

Lahlum er inhabil som spiller på Porsgrunn som mistet bronsen til Moss. Men er Eirik Gullaksen mer habil, som spiller og lagleder på Bergens som kranglet med Moss etter 2.runde? Les om saken på RUs egen side.

Moss har ennå ikke godtatt avgjørelsen, og påstår at alle remisene mot OSS var en "stille protest".

Og hva med varamann Henrik Sjøl, som var turneringsleder i Telioserien og har vært involvert i to betente RU-saker med Moss denne sesongen? Bare se hva som skjedde da Moss møtte Randaberg ...

Ja, sjakk-Norge er i sannhet lite.

Igjen sitter Egil Arne Standal - en fornuftig advokat som sitter på Vestlandet langt unna vulkanområdet. I en tidligere sak har Roger Strand og Håkon Haugsrud vært settemedlemmer. Er dette trioen som skal avgjøre saken?

Åtte strake seire

15.mar.2007 @ 02:14
TV 2/Nettavisen har Norges beste bedriftslag i sjakk. Før siste runde har vi allerede kopiert fjorårets seriemesterskap - men her er det ikke snakk om å gi bort raske remiser.

I nest siste runde onsdag satt jeg igjen som sistemann mot nedrykkstruede Telenor Nexans og trøkket inn 5-1. Til slutt hadde begge under fem minutter igjen. Jeg skulle vinne!

Se alle resultatene og tabell her

Dermed har både laget og jeg åtte strake seire og vi har god lyst til på den siste stolpen også.

Det slo meg at noen innskrivere her på bloggen later til å tro at jeg er veldig opptatt av Telioserien og hvordan det går der. Jeg spilte kun tre kamper for Oslo Vest (får neppe lov til flere heller nå...), og bedriftssjakken er selvsagt er viktigere for meg.

Hvordan kan jeg si det?

Tenk deg følelsen å vinne med et lag der sjefen sjøl (sjefredaktør Stavrum spilte onsdag remis mot en på 1600!) er med. Og kolleger som tror at du er en sjakkgud fordi du slår klasse 2-spillere.

Å sende fellesmail om ny seier eller å få en sak på internavisen i TV 2 er stas. Hele Nettavisen og halve TV 2 vet om laget - og dette er folk du omgås hele tiden på jobb og sosialt. 

De driter i Telioserien. De vet knapt at den finnes.

Bedriftssjakken er så viktig at jeg alltid stiller - vi snakker om 39 av 40 kamper på fem sesonger.

Dermed føler man press også, tap vil jo ødelegge illusjonene. Jeg er heldig sånt sett fordi jeg sitter et stykke nede på bordene, men det uansett en smal sak å motivere seg til et uratet onsdagsoppgjør mot en 1600-spiller selv etter en tøff dag på jobben.

10-15 uratede i Nettavisen har vært innom og prøvd seg. Onsdag tok markedssjef Erlend Wathne sitt aller første halvpoeng på 6. bord. Han gikk på TV 2s interne sjakkurs i høst og vurderer nå å danne egen klubb i NSF sammen med kamerater.

Mange i Nettavisen har fått et forhold til sjakk gjennom bedriftslaget, noe som har vært viktig for den positive holdningen til sjakk i avisen. Nettavisen er også den riksavisen som eksponerer sjakk klart mest.

Det er nesten for gale at jeg skal slutte i Nettavisen etter påske, men jeg tenkte selvsagt på laget og fikk til en ordning der jeg fortsetter å skrive sjakk og kan dermed spille på laget .... :)

Seks rare ting om meg

07.mar.2007 @ 10:19
Her kommer en liste, på oppfordring fra min gode kollega Cathrine Holden på Side2 i Bergen. Hun kommer fra tjukkeste sjakkland - Karmøy, og har en venninne som har vunnet NM i sjakk, nemlig Linn Hagesæther (Ninas søster).

Vel, tilbake til saken. Jeg holder meg til sjangeren her på bloggen, så her er seks rare sjakkting om meg:

* Min søster fant sist uke, på jakt etter gamle naboer, et bilde av mannen som lærte meg sjakk da jeg var seks ...
* Jeg ble så flau da en jente ville brevveksle etter NM i 1985 at jeg aldri tok kontakt (var 13 år!)
* Ingen av de jentene jeg faktisk har vært sammen med, har kunnet mer enn reglene i sjakk
* Jeg drakk en gang fire raske halvlitere til lunsj før jeg møtte en stormester, bare for å se om jeg spilte bedre med promille. Det holdt nesten ...
* Jeg har spilt lynsjakk midt inne på et tettpakket utested i Porsgrunn foran masse måpende tilskuere
* Jeg er blitt googlet av kolleger på min nye arbeidsplass etter påske (Aller) og de syntes det var kult at jeg skriver om sjakk!

Så gir jeg pinnen videre til de jeg kjenner som har blogg ... Skriv gjerne inn seks ting i kommentarfeltet under også.

Magnus gikk på ny smell

24.jan.2007 @ 16:02
Veselin Topalov ble for sterk. Noen vil kanskje si at Magnus ga seg litt for tidlig, men to lette offiserer mot et tårn er en teknisk sak for en spiller som er nummer 1 på verdensrankingen.

Så, i valget mellom timer med tortur ved døden som eneste mulige utvei - og å gi seg med en gag, valgte Magnus det siste.

Det finnes en analyse av kommentarer til partiet på Corus-turneringens hjemmeside. Sjekk den her. Topalov foreslår 16 - Ld7 som en forbedring for Magnus.

Magnus og Topalev
Fra partiet mot Kramnik. Kanskje fikk Topalov (til v.) noen lure ideer her?

Stilingen så langt:

1.V. Topalov
2.T. Radjabov
3.V. Anand
L. Aronian
P. Svidler
V. Kramnik
6
7.S. Karjakin
R. Ponomariov
5
9.D. Navara
10.S. Tiviakov
A. Motylev
4
12.L. van Wely
13.A. Shirov
M. Carlsen
3

Dette ser ikke bra ut. Nå er det ny hviledag, og så møter Magnus van Wely. Den han vinne. Følg med fra 13.30 fredag.

Bra-ha

19.jan.2007 @ 19:02

Den bergens-dominerte delegasjonen i Praha Open drar hjem med fete ratinggevinster i bagasjen.

Jeg skrev tirsdag om mine tre gamle klubbkamerater fra Fyllingsdalen sjakklubb, Morten L. Madsen, Tor Gunnar Nordnes og Ole Woldseth.
 
Simen og co i Praha
Simen Agdestein og hans NTG-følge stakk innom Praha på vei hjem fra turnering i Budapest. Bak fra v.: Håvard Holder, Tor Gunnar Nordnes, Morten Madsen, Afhsin Alikhani og Ole Woldseth

De har alle grunn til å være fornøyde. Ole Woldseth imponerte mest med 5 av 9 poeng og en prestasjon på 2159 - meget sterkt med tanke på hans egen rating "bare" er 1830.

Morten L. Madsen (3½ poeng / 1830) og  Tor Gunnar Nordnes (2½ / 1897) var også langt over forventet.

Alle tre får også FIDE-rating etter turneringen.

I alt var 12 norske med i Praha. Sjekk prestasjoner og resultater for alle her 


Glade gutter på tur

16.jan.2007 @ 18:38

Jeg husker det ennå. Foreldrene mine ble livredde da poden med varmt førerkort og mammas bil ikke var hjemme 00.30.

Det var 16 år siden, og lenge før mobilens tid.

Morten Madsen
Er denne mannen farlig å spise pizza med?

Hadde jeg hatt en mobil, kunne jeg ringt og sagt at jeg spiste pizza på nyåpnete Venezia (se kart) med Morten Madsen etter klubbkvelden i Fyllingsdalen. Når du er 19, tenker du ikke på foreldrene som er redde (for bilen?).

Nå er han i Praha Open sammen med to andre gode klubbkamerater fra hine, hårde dager i Fyllingsdalen Sjakklubb i Bergen - Tor Gunnar Nordnes og Ole Woldseth. Se daglige reisebrev hos Sotra sjakklubb 

Fyllingsdalen brakk ryggen på to utmattende arrangementer, Ungdoms-NM i 1989 og -90. Jeg laget bulletinen under begge NM. Den ene gangen sov jeg ikke på 50 timer. Slikt blir man zzzombie av. Og det var flere enn meg som våknet fra marerittet og ikke orket å lage mer sjakklubb.

( RETTING: Jeg skrev at min dobbeltgjenger - David Toska, spilte NM i Fyllingsdalen og knuste Helge Nordahl. Mesterhjernen slo imidlertid Nordahl i NM året før - se partiet på side 19 her. Jeg tror likevel han spilte NM i Fyllingsdalen også i 1989. Noen som vet dette? )

Men tilbake til saken. De tre nevnte musketene er blant mange i Fyllingsdalen som fant nytt tilhold i Sotra Sjakklubb, et vekstområde utenfor Bergen. Se medlemslisten her - minst 9 av er eks-Fyllingsdalen.

Dette er folk som har det gøy med sjakk. Så gøy at de har dratt til Tsjekkia. Tar jeg ikke feil, er dette første utenlandsturen.

- Ole W, Tor Gunnar og jeg har tøffet oss og dratt på guttetur til Praha Open sammen med tre andre klubbkamerater ... Ole har fått en formidabel start, skriver Morten Madsen til meg.

Simen og co i Praha
Simen Agdestein og hans NTG-følge stakk innom Praha på vei hjem fra turnering i Budapest. Bak fra venstre: Håvard Holder, Tor Gunnar Nordnes (ja, han har selvsagt vært dørvakt), Morten Madsen, Afhsin Alikhani og Ole Woldseth 

Min navnebror Ole Woldseth har virkelig slått til med 3,5 av 6 og en ratingprestasjon på 2168 på seks runder - mer enn 300 poeng over hans egen!

12 norske spillere er i Praha akkurat nå. Sjekk alle her - prestasjoner, resultater og rundeoppsett

Tor Gunnar Nordnes (1649) er også i støtet med en prestasjon på 1977, og Morten Madsen selv har kommet i siget etter tre strake tap og står nå med 2,5 poeng.

I 6. runde tok det visst litt av, bare hør her:

«Morten etter hvert taket på stillingen, og utspilte til slutt sin tyske motpart, som under partiet viste seg som en sur grinebiter: han tilkalte turneringsleder med anklager om fusk (at Morten skulle plassert en bonde fra c4 til d4 mens han var på toalettet), men dette ble avist av turneringslederen etter at partiet ble spilt gjennom på sidebordet.»

Lykke til videre!

PS! Er du på Internet Chess Club (ICC), finner du Morten Madsen som Madboy.


hits